ISO е изображение на оптичен диск, записано във файл. Това е вид виртуално копие на компактдиска. Проблемът е, че Windows 7 не предоставя специални инструменти за работа с такива обекти. Въпреки това, има няколко начина, по които можете да възпроизвеждате ISO съдържание в тази операционна система.

Вижте също: Как да създадете ISO образ на Windows 7

Методи за стартиране

ISO в Windows 7 може да се изпълнява изключително със софтуер на трети лица. Това са специални приложения за обработка на изображения. Също така е възможно да видите съдържанието на ISO с помощта на някои архиватори. По-нататък ще говорим по-подробно за различните методи за решаване на проблема.

Метод 1: Програми за работа с изображения

Разгледайте алгоритъма на действията, използвайки софтуер на трети страни за обработка на изображения. Една от най-популярните програми за решаване на проблема, поставен в тази статия, е приложение, което се нарича UltraISO.

Изтеглете UltraISO

 1. Стартирайте програмата и кликнете върху иконата „Монтиране към виртуалното устройство“ на горния й панел.
 2. Преход за монтиране на диск към виртуален диск в прозореца на програмата UltraISO в Windows 7

 3. След това, за да изберете конкретен обект с разширение ISO, кликнете върху бутона с елипса пред полето “Image File” .
 4. Отидете в прозореца за избор на ISO файл в прозореца Виртуален диск в програмата UltraISO в Windows 7

 5. Ще се отвори стандартен прозорец за избор на файл. Отидете в директорията с местонахождението на ISO, изберете обекта и кликнете върху „Отвори“.
 6. Избиране на ISO файл в прозореца Open ISO файл в програмата UltraISO в Windows 7

 7. След това кликнете върху бутона "Монтиране" .
 8. Преход за монтиране на ISO образ в прозореца на Virtual Drive в програмата UltraISO в Windows 7

 9. След това кликнете върху бутона “Стартиране” вдясно от полето “Виртуална машина” .
 10. Превключете към автоматично зареждане на ISO образа в прозореца на Virtual Drive в програмата UltraISO в Windows 7

 11. След това ще бъде стартиран ISO файлът. В зависимост от неговото съдържание, изображението ще се отвори в Explorer , мултимедийния плейър (или друга програма) или ако съдържа изпълним файл за стартиране, това приложение ще бъде активирано.

  Съдържанието на ISO изображението е отворено в Windows 7 Explorer

  урок: Как да използвате UltraISO

Метод 2: Архиватори

Можете да отворите и прегледате съдържанието на ISO, както и да стартирате отделни файлове в него, можете да използвате и обикновени архиватори. Тази опция е добра, защото за разлика от софтуера за работа с изображения има много свободни програми сред този тип приложения. Разглеждаме процедурата за примера на архиватора 7-Zip.

Изтеглете 7-Zip

 1. Стартирайте 7-Zip и използвайте вградения файлов мениджър, за да отидете в директорията, съдържаща ISO. За да видите съдържанието на изображението, просто кликнете върху него.
 2. Превключете към преглед на съдържанието на ISO изображение в 7-Zip програмата в Windows 7

 3. Ще се покаже списък на всички файлове и папки, съхранени в ISO.
 4. Преглед на съдържанието на ISO изображение в 7-Zip програмата в Windows 7

 5. Ако искате да извлечете съдържанието на изображението, за да възпроизведете или изпълните друга обработка, трябва да се върнете назад. Кликнете върху бутона под формата на папка вляво от адресната лента.
 6. Върнете се обратно към 7-Zip програмата в Windows 7

 7. Изберете изображението и кликнете върху бутона "Изваждане" в лентата с инструменти.
 8. Преход към извличане на съдържанието на ISO изображение в 7-Zip програмата в Windows 7

 9. Отваря се прозорецът за разопаковане. Ако искате да разархивирате съдържанието на изображението не в текущата папка, а в друго, кликнете върху бутона отдясно на полето „Разопаковане до ...“ .
 10. Отидете в прозореца за избор, за да укажете директорията за разопаковане на ISO образа в програмата 7-Zip в Windows 7

 11. В отворения прозорец отидете в директорията, съдържаща директорията, в която искате да изпратите съдържанието на ISO. Изберете го и натиснете "OK" .
 12. Избиране на директорията за разопаковане на ISO образа в програмата 7-Zip в Windows 7

 13. След като пътят към избраната папка се появи в полето “Unpack to ...” в прозореца с настройки за извличане, щракнете върху “OK” .
 14. Стартиране на разопаковането на ISO образа в 7-Zip програмата в Windows 7

 15. Ще бъде извършен процесът на извличане на файлове в указаната папка.
 16. Процедурата за разопаковане на ISO образа в програмата 7-Zip в Windows 7

 17. Сега можете да отворите стандартния "Windows Explorer" и да отидете в директорията, която сте посочили при разопаковането в 7-Zip. Ще има всички файлове, извлечени от изображението. В зависимост от предназначението на тези обекти, можете да преглеждате, възпроизвеждате или извършвате други манипулации с тях.

  Файлове, разопаковани от ISO изображение в Explorer в Windows 7

  урок: Как да разархивирате ISO файловете

Въпреки че стандартните инструменти на Windows 7 не ви позволяват да отворите ISO изображение или да стартирате неговото съдържание, там можете поне да направите това с помощта на програми на трети страни. Първо, вие ще помогнете на специални приложения за работа с изображения. Но задачата може да бъде решена и с помощта на обикновени архиватори.