Увеличаването на температурата на процесора и в двата компютъра и лаптопите играе огромна роля в работата им. Силното натоварване на процесора може да доведе до провал на устройството ви. Ето защо е важно постоянно да наблюдавате температурата и да вземете необходимите мерки навреме, за да го охладите.

Начини за преглед на температурата на процесора в Windows 10

OS Windows 10, за съжаление, съдържа в своя персонал само един компонент, с който можете да видите температурата на процесора. Но въпреки това има и специални програми, които могат да предоставят на потребителя тази информация. Помислете за най-популярните от тях.

Метод 1: AIDA64

AIDA64 - мощно приложение с лесен и лесен за работа интерфейс, който ви позволява да научите почти всичко за състоянието на персонален компютър. Въпреки платения лиценз, тази програма е една от най-добрите възможности за събиране на информация за всички компоненти на компютъра.

Можете да откриете температурата, като използвате AIDA64, като следвате тези стъпки.

 1. Изтеглете и инсталирайте пробна версия на продукта (или го закупете).
 2. В главното меню на програмата кликнете върху елемента "Компютър" и изберете "Сензори" .
 3. Прегледайте информацията за температурата на CPU.
 4. Преглед на температурата на процесора с AIDA64

Метод 2: Speccy

Speccy - безплатна версия на мощна програма, която ви позволява да знаете температурата на процесора в Windows 10 само с няколко кликвания.

 1. Отворете програмата.
 2. Прегледайте необходимата информация.
 3. Преглеждайте температурата на процесора с Speccy

Метод 3: HWInfo

HWInfo е друго безплатно приложение. Основната функционалност е да предоставя информация за характеристиките на компютъра и състоянието на всичките му хардуерни компоненти, включително температурни датчици на процесора.

Изтеглете HWInfo

За да получите информация по този начин, изпълнете следните стъпки.

 1. Изтеглете програмата и я стартирайте.
 2. В главното меню кликнете върху иконата "Сензори" .
 3. Сензори в HWInfo

 4. Намерете информация за температурата на процесора.
 5. Преглеждайте температурата на CPU в HWInfo

Струва си да се отбележи, че всички програми четат информация от хардуерните сензори на компютъра и, ако те физически не успеят, всички тези приложения не могат да покажат необходимата информация.

Метод 4: Преглед в BIOS

Информацията за състоянието на процесора, а именно неговата температура, може да се научи и без инсталиране на допълнителен софтуер. За да направите това, просто отидете в BIOS. Но този метод, в сравнение с другите, не е най-удобен и не показва пълната картина, тъй като показва температурата на процесора по време на не тежък товар на компютъра.

 1. По време на рестартирането на компютъра, влезте в BIOS (в зависимост от модела на дънната платка), като държите бутона Del или един от функционалните клавиши F2 до F12.
 2. Преглеждайте информацията за температурата в графата "CPU Temperature" в един от дяловете на BIOS ( "PC Health Status" , "Power" , "Status" , "Monitor" , "H / W Monitor" от модела на дънната платка).
 3. Преглеждайте информацията за температурата на CPU в BIOS

Метод 5: използване на стандартни инструменти

PowerShell е единственият начин да научите за температурата на процесора, като използвате вградените инструменти на Windows OS 10, а не всички версии на операционната система го поддържат.

 1. Стартирайте PowerShell като администратор. За целта въведете PowerShell в лентата за търсене и след това изберете "Изпълни като администратор" в контекстното меню.
 2. Стартиране на PowerShell

 3. Въведете следната команда:

  get-wmiobject msacpi_thermalzonetemperature -namespace "root/wmi"

  Преглед на температурата чрез PowerShell

  и да видите необходимите данни.

 4. Заслужава да се отбележи, че в PowerShell температурата се показва в градуси по Келвин, умножена по 10.

Редовното използване на някой от тези методи за мониторинг на състоянието на процесора на персоналния компютър ще ви позволи да избегнете аварии и съответно разходите за закупуване на ново оборудване.