Компютърната мишка е една от основните периферни устройства, използвани за въвеждане на информация. Всеки собственик на компютър го има и се използва активно всеки ден. Правилната конфигурация на оборудването ще помогне за опростяване на работата, като всеки потребител ще настрои всички параметри индивидуално за себе си. Днес бихме искали да говорим за определяне на чувствителността (скоростта на движение на показалеца) на мишката в операционната система Windows 10. t

Вижте също: Как да свържете безжична мишка към компютър

Настройте чувствителността на мишката в Windows 10

Настройките по подразбиране не винаги са подходящи за потребителя, тъй като размерите на мониторите и навиците за скорост са различни за всеки. Ето защо много от тях участват в редактирането на чувствителността. Това може да стане по различни начини, и преди всичко трябва да се обърне внимание на наличието на съответния бутон върху самата мишка. Обикновено се намира в центъра и понякога има надпис с надпис "DPI" . Това означава, че броят на DPI определя скоростта, с която курсорът се движи около екрана. Опитайте се да натиснете този бутон няколко пъти, ако имате такъв, може би един от вградените профили ще бъде подходящ, тогава няма нужда да променяте нищо в системата.

Бутон за превключване на DPI на компютърна мишка

Вижте също: Как да изберем мишката за компютър

В противен случай ще трябва да използвате инструмента от разработчиците на устройства или да използвате настройките на самата операционна система. Нека разгледаме по-отблизо всеки метод.

Метод 1: Firmware

Преди това фирменият софтуер беше разработен само за някои игрални устройства, а офисните мишки дори не разполагаха с такава функция, която би позволила да се регулира чувствителността. Днес такъв софтуер е станал повече, но все още не се отнася за евтини модели. Ако притежавате игри или скъпо оборудване, скоростта може да се променя както следва:

 1. Отворете официалния сайт на производителя на устройството в Интернет и намерете необходимия софтуер там.
 2. Изтеглете софтуер за мишка

 3. Изтеглете го и стартирайте инсталатора.
 4. Стартирайте софтуера за инсталиране на мишката

 5. Следвайте обикновената инсталационна процедура, следвайки инструкциите в самия съветник.
 6. Инсталирайте софтуера Windows 10 Mouse

 7. Стартирайте програмата и отидете в раздела за настройки на мишката.
 8. Отидете на настройките на мишката в програмата

 9. Конфигурацията на показалеца е доста проста - преместете плъзгача за скорост или определете един от подготвените профили. Тогава ще трябва само да проверите колко е подходяща избраната стойност и да запишете резултата.
 10. Задайте скоростта на мишката в програмата

 11. Тези мишки обикновено имат вградена памет. Тя може да съхранява няколко профила. Направете всички промени във вградената памет, ако искате да свържете това оборудване към друг компютър, без да нулирате чувствителността към стандартната стойност.
 12. Изберете профил в програмата за настройка на мишката

Метод 2: Интегриран инструмент на Windows

Сега нека се докоснем до тези ситуации, когато нямате бутон за превключване на DPI и собствен софтуер. В такива случаи конфигурацията се осъществява чрез инструментите на Windows 10. Можете да промените въпросните параметри, както следва:

 1. Отворете "Контролен панел" през менюто "Старт" .
 2. Отидете на контролния панел Windows 10

 3. Отидете в секцията "Мишка" .
 4. Изберете секция 10 на мишката за Windows

 5. В раздела Опции на индекса задайте скоростта, като преместите плъзгача. Струва си да се отбележи, че „Разрешаване на точност при настройка на разширен показалец“ е допълнителна функция, която автоматично настройва курсора на обекта. Ако играете игри, където е необходима точност на насочване, препоръчително е да деактивирате този параметър, за да предотвратите случайни отклонения от целта. След всички настройки, не забравяйте да приложите промените.
 6. Настройте чувствителността на мишката в W

В допълнение към това редактиране, можете да промените скоростта на превъртане на колелото, която също може да бъде приписана на обекта на чувствителност. Тази позиция се коригира, както следва:

 1. Отворете менюто "Параметри", използвайки всеки удобен метод.
 2. Отидете на Windows 10 опции

 3. Преминете към секцията "Устройства" .
 4. Настройки на устройството в Windows 10

 5. В левия прозорец изберете Мишка и преместете плъзгача до подходящата стойност.
 6. Регулирайте скоростта на превъртане в Windows 10

По такъв прост начин броят на скролираните линии се променя едновременно.

Това е мястото, където нашият водач свършва. Както виждате, чувствителността на мишката се променя само с няколко кликвания по няколко начина. Всеки от тях ще бъде най-подходящ за различни потребители. Надяваме се, че не сте имали трудности с редактирането на скоростта и сега е по-лесно да работите на компютъра.

Вижте също:
Проверка на компютърна мишка с помощта на онлайн услуги
Софтуер за персонализиране на мишката