За да сте сигурни, че процесорът, дънната платка или видеокартата са по-малко загрявани, работещи дълго и стабилно, е необходимо периодично да смените топлинната паста. Първоначално тя вече е приложена към новите компоненти, но в крайна сметка тя изсъхва и се нуждае от подмяна. В тази статия ще разгледаме основните характеристики и ще ви разкажем за най-добрите производители на термична мазнина за лаптоп.

Изберете топлинна мазнина за лаптоп

Термо пастата се състои от различна смес от метали, оксиди на масла и други компоненти, които й помагат да изпълни основната си задача - да постигне по-добър топлопренос. Замяната на термична паста се изисква средно една година след закупуването на лаптопа или предишното му приложение. Асортиментът в магазините е голям и за да изберете правилния вариант, трябва да обърнете внимание на някои характеристики.

Термичен филм или термична паста

Сега все по-често процесорите на лаптопите са покрити с термичен филм, но тази технология все още не е идеална и е по-ниска от термичната паста в ефективността. Филмът има голяма дебелина, поради което топлинната проводимост пада. В бъдеще филмите трябва да станат по-тънки, но това няма да доведе до същия ефект като термичната паста. Следователно, няма смисъл да се използва за процесор или видеокарта.

Термо фолио за компоненти

токсичност

Сега има голям брой фалшификати, където пастата съдържа токсични вещества, които увреждат не само лаптопа, но и вашето здраве. Ето защо, купувайте стоките само в доверени магазини със сертификати. Съставът не трябва да използва елементи, които причиняват химическо увреждане на частите и корозия.

Топлопроводимост

На първо място това трябва да се обърне внимание. Тази характеристика отразява способността на пастата да прехвърля топлината от най-горещите части към по-малко загрятите. Топлинната проводимост е посочена върху опаковката и е означена в W / m * K. Ако използвате лаптоп за офис задачи, сърфиране в интернет и гледане на филми, тогава ще има достатъчно проводимост в 2 W / m * K. В лаптоп за игри - поне два пъти по-висок.

Топлинна проводимост на термична паста

Що се отнася до термичната устойчивост, този индикатор трябва да бъде възможно най-нисък. Ниската устойчивост позволява по-добро отстраняване на топлината и охлаждане на важни компоненти на лаптопа. В повечето случаи голяма топлопроводимост означава минимална стойност на термично съпротивление, но е по-добре да проверите отново и да поискате от продавача, преди да го купите.

вискозитет

Много от тях определят вискозитета до докосване - топлинната паста трябва да изглежда като паста за зъби или дебела сметана. Повечето производители не посочват вискозитета, но въпреки това е необходимо да се обърне внимание на този параметър, като стойностите могат да варират от 180 до 400 Pa * s. Не купувайте твърде течна или много гъста паста. От това може да се случи, че или ще се разпространи, или твърде гъстата маса няма да бъде равномерно приложена към цялата повърхност на компонента.

Термо паста върху процесора

Прочетете още: Да се ​​научиш да прилагаш топлинна паста на процесора

Работни температури

Добрата термична паста трябва да има работен температурен диапазон от 150-200 ° C, за да не загуби свойствата си при критично прегряване, например при овърклок на процесора. Издръжливостта на износване зависи пряко от този параметър.

Най-добрата топлинна мазнина за лаптоп

Тъй като пазарът на производители е наистина голям, това е доста трудно да се избере. Нека да разгледаме някои от най-добрите опции, тествани по време:

  1. Zalman ZM-STG2 . Препоръчваме ви да изберете тази паста, защото има достатъчно висока топлопроводимост, която ви позволява да я използвате в лаптопи за игри. В останалата част, той има доста средно представяне. Струва си да се обърне внимание на повишения вискозитет. Опитайте се да я приложите колкото е възможно по-тънко, което го прави малко по-трудно поради плътността.
  2. Zalman ZM-STG2 термична грес

  3. Thermal Grizzly Aeronaut има много широк диапазон от работни температури, запазва своите свойства дори когато достигне 200 градуса. Термична проводимост 8.5 W / m * K позволява използването на тази термо паста дори и в най-горещите лаптопи за игри, тя все още ще се справи с задачата си.
  4. Топлинна грес Thermal Grizzly Aeronaut

    Прочетете още: Сменете топлинната паста на видеокартата

  5. Arctic Cooling MX-2 е идеален за офис оборудване, струва евтино и може да издържа на температури до 150 градуса. От недостатъците може да се отбележи само бързо изсъхване. Тя ще трябва да бъде променяна поне веднъж годишно.

Термо-паста Arctic Cooling MX-2

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала да определите оптималната версия на термалната паста за вашия лаптоп. Не е трудно да го изберете, ако знаете само няколко основни характеристики и принципа на работа на този компонент. Не търсете ниски цени, а по-скоро търсите надежден и доказан вариант, това ще ви помогне да запазите компонентите от прегряване и по-нататъшен ремонт или подмяна.