Аудио картата може да бъде допълнително или необходимо допълнение към устройствата на вашия компютър поради необходимостта от висококачествено аудио предаване. В тази статия ще ви покажем как да свържете звуковата си карта с дънната платка.

Видове звукови карти и връзката им с дънната платка

Почти всяка дънна платка съдържа вградена звукова карта, с изключение на сървърните платки, които не се нуждаят от нея по обективни причини. В този случай може да се наложи потребителят да инсталира отделно устройство, за да подобри качеството на получения звук и / или да изравни зависимостта от дънната платка и смущения, които се създават при нормална работа. Има вътрешни и външни звукови карти, първите са разположени вътре в системния блок, свързвайки се чрез интерфейса PCI Express, а вторите - извън системния блок, свързвайки се към системата чрез USB кабел.

Прочетете също: Как да изберем звукова карта за вашия компютър

Ето как изглеждат вътрешните аудио карти:

Вътрешна звукова карта

Както можете да видите, това е обикновена електронна платка със запоени елементи и аудио изходи от различни формати, със или без рамки (както твърдят някои производители, това е допълнителна защита срещу смущения), свързана директно към дънната платка.

И така външни:

Външна звукова карта

Същите звукови карти са отделно пълноценно устройство в техния собствен случай, освен обичайните аудио конектори, те съдържат и USB гнездо.

Свързване на звукова карта

Както се досещате, принципът на свързване на различни видове звукови карти ще се различава един от друг.

Вътрешна организация

За да свържете вътрешна звукова карта:

  1. Дръжте аудио устройството си с ключа на картата надолу.
  2. Вземаме вътрешната аудио платка

  3. В зависимост от дължината на клавиша на аудио картата, стиснете монтажа или не го докосвайте, след това поставете самата карта в слота PCI Express до края (но без излишни усилия) или щракнете върху монтажа.
  4. PCI Express конектори за свързване на звукова карта към компютър

След включване на компютъра устройството и основните драйвери за него автоматично се инсталират от операционната система. Ако желаете, изтеглете специални помощни програми от уебсайта на производителя на дънната платка.

Забележка: не се притеснявайте да изберете конкретен конектор, звуковите карти са свързани чрез PCI Express 1x, което означава, че всеки безплатен е подходящ за тях, можете дори да изберете с най-малката стойност (ключ), за да оставите място за други устройства.

Външно устройство

Външната аудио платка е свързана, както следва:

  1. Инсталирайте устройството на всяко удобно за вас място и свържете към него включения USB кабел.
  2. Конектор за външна аудио карта

  3. Свържете устройството чрез USB към дънната платка, като използвате всеки свободен контакт (по-добър от версията, написана в спецификацията на вашата аудио карта).
  4. USB контакти за свързване на външна звукова карта

По този начин, дори без да изключвате и рестартирате компютъра, можете да започнете да използвате устройството, като свържете различни аудио устройства към него.

Прочетете също: Причини за липса на звук на компютър

В тази статия научихте как да свържете звуковата си карта към дънната платка. Тази процедура се извършва лесно с помощта на интерфейса PCI Express или USB.