AVI и MP4 са форматите, които се използват за опаковане на видео файлове. Първата е универсална, а втората е по-фокусирана върху сферата на мобилното съдържание. Като се има предвид, че мобилните устройства се използват навсякъде, задачата за конвертиране на AVI в MP4 става много спешна.

Методи за преобразуване

За да се реши този проблем, се използват специализирани програми, наречени конвертори. Най-добре познатите са обсъдени в тази статия.

Прочетете още: Друг софтуер за конвертиране на видео

Метод 1: Freemake Video Converter

Freemake видео конвертор - една от популярните програми, които се използват за конвертиране на медийни файлове, включително AVI и MP4.

 1. Стартирайте приложението. След това трябва да отворите AVI филма. За да направите това, в Windows Explorer отворете папката с файла, изберете го и го плъзнете в програмното поле.
 2. Преместване на файл до Freemake Video Converter

  Друг начин да отворите е да кликнете върху бутона "Файл" и "Добавяне на видео" .

  отворен файл в Freemake Video Converter

 3. Отваря се прозорецът за избор на филм. Преместете го в папката, където се намира. Изберете го и кликнете върху "Отваряне" .
 4. избора на файл в Freemake Video Converter

 5. След това действие видеоклипът за AVI се добавя към списъка. Изберете изходния формат "MP4" в панела на интерфейса.
 6. отворен файл в Freemake Video Converter

 7. "Опции за преобразуване в MP4" се отварят . Тук избираме профила на изходния файл и последната папка за съхранение. Кликнете върху списъка с профили.
 8. общи параметри във Freemake Video Converter

 9. Извежда се списък с всички профили, които са налице за използване. Поддържат се всички общи резолюции, вариращи от мобилен до пълнофункционален Full HD. В същото време трябва да се има предвид, че колкото по-голяма е разделителната способност на видеото, толкова по-голям ще бъде неговият размер. В нашия случай изберете "Качество на телевизията" .
 10. видео профил в Freemake Video Converter

 11. След това кликнете върху полето "Запазване в" като икона за елипсис. Отваря се прозорец, в който избираме желаното местоположение на изходния обект и редактираме името му. Кликнете върху "Запазване" .
 12. изберете папка в Freemake Video Converter

 13. След това кликнете върху "Преобразуване" .
 14. започнете да конвертирате в Freemake Video Converter

 15. Отваряме прозорец, в който процесът на реализация се визуално показва. Понастоящем съществуват опции като "Изключване на компютъра след завършване на процеса" , "Пауза" и "Отказ" .

процеса на конвертиране в Freemake Video Converter

Метод 2: Формат Фабрика

Формат Фабрика - Друг мултимедиен конвертор с поддръжка на много формати.

 1. В отворения панел за програми, кликнете върху иконата "MP4" .

  mp4 към FormatFactory

 2. Отваря се прозорецът на приложението. От дясната страна на панела са бутоните "Добавяне на файл" и "Добавяне на папка" . Натискаме първия.
 3. mp4 параметрите в FormatFactory

 4. След това влизаме в прозореца на браузъра, в който се преместваме в посочената папка. След това изберете AVI филма и кликнете върху "Open" .
 5. изберете файл във формат FormatFactory

 6. Обектът се показва в полето за програмиране. Това показва неговите атрибути, като размер и продължителност, както и резолюция на видеоклипа. След това кликнете върху "Настройки" .
 7. настройки в FormatFactory

 8. Отваря се прозорец, в който е избран профилът за преобразуване и са дадени променените параметри на изходния ролер. Избирайки "DIVX по-високо качество (повече)" , кликнете върху "OK" . Не е необходимо да се променят други параметри.
 9. настройка на видео в FormatFactory

 10. След това програмата спира задачата за конвертиране. Необходимо е да го изберете и да кликнете върху "Старт" .
 11. започнете да конвертирате в FormatFactory

 12. Процесът на конвертиране се стартира, след което в графата "Статус" се показва "Готово" .

края на преобразуването в FormatFactory

Метод 3: Movavi видео конвертор

Movavi видео конвертор Също така се отнася до приложения, които могат да конвертират AVI в MP4.

 1. Стартираме конвертора. След това трябва да добавите желания AVI файл. За да направите това, кликнете върху него с мишката и просто го плъзнете в прозореца на програмата.
 2. Преместване на файл в Movavi Video Converter

  Можете да отворите видеото и с помощта на менюто Добавяне на файлове .

  добавете файлове към Movavi Video Converter

  След това действие се отваря прозорецът на Explorer, в който намираме папката с желания файл. След това кликнете върху "Отваряне" .

  изберете файл в Movavi Video Converter

 3. В полето Movavi Converter се показва отворен клип. В долната й част има икони на изходни формати. Кликнете върху голямата икона "MP4" .
 4. отворен файл в Movavi Video Converter

 5. След това "MP4" се показва в полето "Output Format" . Кликнете върху иконата под формата на предавка. Отваря прозореца за изходящи видео настройки. Има два раздели: "Аудио" и "Видео" . В първия случай оставяме всичко до стойността "Авто" .
 6. mp4 настройките в Movavi Video Converter

 7. В раздела "Видео" изберете избрания кодек за компресиране. Налични H.264 и MPEG-4. Оставяме първата възможност за нашия случай.
 8. Избор на кодеци в Movavi Video Converter

 9. Размерът на рамката може да остане като оригинал или избран от списъка по-долу.
 10. размер на кадъра в Movavi Video Converter

 11. Излезте от настройките, като кликнете върху "OK" .
 12. В реда на добавения видеоклип има и битрейт на аудио и видео песни. Възможно е да добавите субтитри, ако е необходимо. Кликнете върху полето с размера на файла.
 13. изход към Movavi Video Converter

 14. Появява се следният раздел. С преместването на плъзгача можете да регулирате желания размер на файла. Програмата автоматично задава качеството и преизчислява скоростта на предаване в зависимост от нейната позиция. За излизане кликнете върху "Прилагане" .
 15. коригирайте размера на файла в Movavi Video Converter

 16. След това кликнете върху бутона "Старт" в долната дясна част на интерфейса, за да започнете процеса на конвертиране.
 17. започнете да конвертирате Movavi Video Converter

 18. Прозорецът Movavi Конверторът изглежда така. Напредъкът се показва в проценти. Възможно е също така да отмените или да поставите на пауза процеса, като кликнете върху съответните бутони.

процес на конвертиране в Movavi Video Converter

Може би единственият недостатък на Movavi Video Converter, в сравнение с изброените по-горе, е, че той се разпространява срещу заплащане.

След завършване на процеса на конвертиране във всяка от разгледаните програми, ние се преместваме в System Explorer в директорията, където се намират AVI и MP4 видеоклиповете. Така че можете да сте сигурни, че конверсията е била успешна.

конвертирани файлове

Метод 4: Безплатен видео конвертор за хамстер

Безплатната и изключително удобна програма ще ви позволи да конвертирате не само формата на AVI към MP4, но и други видео и аудио формати.

 1. Пуснете програмата Безплатен видео конвертор за хамстер , За начало ще трябва да добавите оригиналното видео, което по-късно ще бъде преобразувано във формат MP4 - кликнете върху бутона "Добавяне на файлове" .
 2. Добавяне на файлове към Free Hamster Video Converter

 3. Когато файлът е добавен, кликнете върху бутона "Напред" .
 4. Започнете да конвертирате видео към Free Hamster Video Converter

 5. В блока "Формати и устройства" изберете "MP4" с едно кликване. В екрана ще се покаже допълнително меню за задаване на целевия файл, в което можете да промените разделителната способност (по подразбиране остава оригиналната), да изберете видео кодек, да коригирате качеството и др. По подразбиране всички параметри за конвертиране от програмата се показват автоматично.
 6. Изберете формат и настройте конверсията на Free Hamster Video Converter

 7. За да започнете реализация, кликнете върху бутона "Конвертиране" .
 8. Конвертиране на AVI към MP4 към хамстер безплатно видео конвертор

 9. На екрана ще се покаже меню, в което ще трябва да посочите целевата папка, където ще се запази конвертираният файл.
 10. Изберете папката за конвертирания файл в Hamster Free Video Converter

 11. Процесът на реализация ще започне. След като статусът на изпълнение достигне 100%, конвертираният файл може да бъде намерен в посочената по-горе папка.

Процесът на конвертиране на видео към Hamster Free Video Converter

Метод 5: Онлайн реализации с услугата convert-video-online.com

За да промените разширението на видеоклипа си от AVI на MP4, не можете да прибягвате до помощта на програми, които изискват инсталация на компютър - цялата работа може лесно и бързо да се осъществи посредством онлайн услугата convert-video-online.com.

Моля, имайте предвид, че в онлайн услугата можете да конвертирате размера на видеото не повече от 2 GB. Освен това времето за изтегляне на видеоклипа в сайта и последващата му обработка ще зависи пряко от скоростта на вашата интернет връзка.

 1. Отидете онлайн услуга страница convert-video-online.com , Първо, трябва да изтеглите оригиналното видео към сайта на услугата. За да направите това, кликнете върху бутона "Отваряне на файл" , след което Windows Explorer ще се появи на екрана, в който ще трябва да изберете изходния видеоклип във формат AVI.
 2. Избиране на файл в онлайн услугата convert-video-online.com

 3. Изтеглянето на файла ще започне на сайта на услугата, продължителността на която ще зависи от скоростта на връщане на вашия интернет.
 4. Качване на видео към онлайн услугата convert-video-online.com

 5. След като процесът на изтегляне е завършен, трябва да маркирате формата, в който ще се преобразува файлът - в нашия случай това е MP4.
 6. Изберете формата за конвертиране на видеоклипове в онлайн услугата convert-video-online.com

 7. По-долу ще бъдете помолени да изберете разделителната способност за конвертирания файл: по подразбиране размерът на файла ще бъде същият като в източника, но ако искате да намалите размера му, намалете разделителната способност, кликнете върху този елемент и изберете подходящата за вас резолюция на MP4-видео.
 8. Избиране на резолюцията за видео в онлайн услугата convert-video-online.com

 9. Ако кликнете с десния бутон на бутона "Настройки" , на екрана ще се покажат допълнителни настройки, с които можете да промените кодека, да премахнете звука и да коригирате размера на файла.
 10. Прилагане на настройките за видео в онлайн услугата convert-video-online.com

 11. Когато са зададени всички необходими параметри, трябва просто да преминете към етапа на конвертиране на видеото - за да направите това, изберете бутона "Конвертиране" .
 12. Конвертиране на AVI в MP4 в онлайн услугата convert-video-online.com

 13. Ще започне процесът на преобразуване, чиято дължина ще зависи от размера на оригиналното видео.
 14. Процесът на конвертиране на видео към онлайн услугата convert-video-online.com

 15. Когато всичко е готово, ще бъдете помолени да изтеглите резултата от резултата на компютъра, като кликнете върху бутона "Изтегляне" . Готово!
 16. Запазването на конвертираното видео към компютър в онлайн услугата convert-video-online.com

По този начин всички разглеждани методи за превръщане изпълняват задачата. Най-съществената разлика между тях е времето на преобразуване. Movavi Video Converter показва най-добрият резултат в това отношение.