Създаването на виртуален твърд диск е една от операциите, достъпни за всеки потребител на Windows. Използвайки свободното пространство на твърдия диск, можете да създадете отделен обем, който е със същите възможности като главния (физически) твърд диск.

Създайте виртуален твърд диск

Операционната система Windows има помощна програма "Управление на дискове" , която работи с всички твърди дискове, свързани към компютъра или лаптопа. С негова помощ можете да извършвате различни операции, включително създаване на виртуален твърд диск, който е част от физическия диск.

 1. Стартирайте диалоговия прозорец Изпълнение с клавишите Win + R. В полето за въвеждане пишете diskmgmt.msc .

  Стартиране на софтуера за управление на дискове

 2. Услугата се отваря. На лентата с инструменти изберете Действие > Създаване на виртуален твърд диск .

  Създайте виртуален твърд диск

 3. Ще се появи следният прозорец:
  • местоположение

   Посочете мястото, където ще се съхранява виртуалният твърд диск. Тя може да бъде настолна или друга папка. В прозореца за избор на място за съхранение ще трябва да регистрирате и името на бъдещия диск.

   Местоположението на виртуалния твърд диск

   Дискът ще бъде създаден като един файл.

   Виртуален десктоп твърд диск

  • размер

   Въведете размера, който искате да разпределите, за да създадете виртуален твърд диск. Тя може да бъде от три мегабайта до няколко гигабайта.

   Размерът на виртуалния твърд диск

  • формат

   В зависимост от избрания размер, неговият формат също е настроен: VHD и VHDX. VHDX не работи на Windows 7 и по-стари, така че при по-стари версии на операционната система няма да има такава конфигурация.

   По-подробна информация за избора на формат е записана под всяка позиция. Но обикновено виртуални дискове се създават до 2 TB, така че VHDX практически не се използва сред обикновените потребители.

   Формат на виртуалния твърд диск

  • тип

   Опцията по подразбиране е "Фиксиран размер" , но ако не сте сигурни какво трябва да бъде, използвайте опцията "Динамично разширение" .

   Вторият вариант е подходящ за тези случаи, когато се страхувате да разпределите твърде много място, което впоследствие ще бъде празно или твърде малко и няма да има къде да напишете необходимите файлове.

   Тип виртуален твърд диск

  • След като кликнете върху OK , в прозореца Disk Management ще се появи нов том.

   Създаден виртуален твърд диск

   Но не можете да го използвате - първо трябва да инициализирате диска. Вече писахме как да го направим в друга статия.

 4. Прочетете повече: Как да инициализираме твърд диск

 5. Инициализираният диск ще се покаже в Windows Explorer.

  Виртуален диск в Windows Explorer

  В допълнение, ще се извърши автор.

  Изберете действия с създадения виртуален диск

Използване на виртуален твърд диск

Можете да използвате виртуално устройство по същия начин, както и обикновен диск. Тя може да премества различни документи и файлове, както и да инсталира втора операционна система, например Ubuntu.

Прочетете още: Как да инсталирате Ubuntu в VirtualBox

В основата си виртуалният твърд диск е подобен на монтиран ISO образ, който вече можете да срещнете при инсталирането на игри и програми. Ако обаче ISO е предназначен главно само за четене на файлове, виртуалният твърд диск има всички същите възможности, с които сте свикнали (копиране, стартиране, съхранение, криптиране и т.н.).

Друг плюс на виртуалния диск е възможността да се прехвърли на друг компютър, тъй като той е обикновен файл с разширение. По този начин можете да споделяте и споделяте създадените дискове.

Можете също така да инсталирате твърдия диск чрез помощната програма за управление на дискове .

 1. Отворете управлението на диска по начина, описан в началото на тази статия.
 2. Отидете на "Действие" , кликнете върху "Прикачи виртуален твърд диск" .

  Свързване на съществуващ виртуален диск

 3. Посочете местоположението му.

  Определяне на път за виртуален твърд диск

Сега знаете как да създавате и използвате виртуални твърди дискове. Несъмнено това е удобен начин за организиране на съхранението и прехвърлянето на файлове.