Операционната система Windows 10 има стандартен набор от различни шрифтове, които могат да се използват от програмите. В допълнение, потребителят сам има право да инсталира всеки стил, който обича, след като го изтегли от интернет. Понякога този брой шрифтове просто не е необходим на потребителя, а когато работи в софтуера, дълъг списък отвлича вниманието от необходимата информация или производителността страда поради натоварването му. След това без никакви проблеми можете да изтриете всеки от наличните стилове. Днес бихме искали да говорим за това как се изпълнява тази задача.

Премахване на шрифтове в Windows 10

Няма нищо сложно при деинсталирането. Произвежда се за по-малко от минута, важно е само да се намери правилния шрифт и да се изтрие. Пълното премахване обаче не винаги е необходимо, затова ще разгледаме два начина, като споменем всички важни детайли и вие, въз основа на предпочитанията си, изберете най-оптималния.

Ако се интересувате от премахването на шрифтове от определена програма, а не от цялата система, трябва да знаете, че не можете да го направите почти навсякъде, така че ще трябва да използвате методите по-долу.

Метод 1: Пълно премахване на шрифта

Тази опция е подходяща за тези, които искат да изтрият трайно шрифта от системата без възможност за по-нататъшно възстановяване. За да направите това, трябва само да следвате тези инструкции:

 1. Стартирайте помощната програма Run, като задържите комбинацията Win + R. В полето въведете командата %windir%fonts и кликнете върху „OK“ или Enter .
 2. Отидете в папката с шрифтове в Windows 10

 3. В отворения прозорец изберете шрифта и след това кликнете върху „Изтриване“.
 4. Избор на шрифт за премахване в Windows 10

 5. В допълнение, можете да задържите натиснат клавиша Ctrl и да изберете няколко обекта наведнъж, и само след това щракнете върху посочения бутон.
 6. Избиране на няколко шрифта за премахване в Windows 10

 7. Потвърдете предупреждението за изтриване и това ще завърши процедурата.
 8. Потвърждение за премахване на шрифтове в Windows 10

Моля, обърнете внимание, че винаги е по-добре да запазите стила в друга директория и само след това да го премахнете от системната директория, защото това не е факт, че вече не е полезно. За да направите това, трябва да сте в папка с шрифтове. Можете да влезете в него както е посочено по-горе или като следвате пътя C:WindowsFonts .

Отидете в папката с шрифтовете през системния дял на Windows 10. t

Ако сте в главната папка, просто задръжте ЛКМ на файла и го плъзнете или копирайте на друго място, след което продължете да деинсталирате.

Преместване на шрифтове в Windows 10

Метод 2: Скриване на шрифтове

Шрифтовете няма да се виждат в програми и класически приложения, ако ги скриете за известно време. В този случай, заобикаляйки пълната деинсталация, е налице, защото не винаги е необходимо. Скрий всеки стил може да бъде доста прост. Просто отидете в папката Fonts , изберете файла и кликнете върху бутона "Hide" .

Скриване на определен шрифт в Windows 10

Освен това има и системен инструмент, който скрива шрифтовете, които не се поддържат от текущите езикови настройки. Използва се както следва:

 1. Отидете в папката “Шрифтове”, като използвате всеки удобен метод.
 2. В левия прозорец щракнете върху връзката Настройки на шрифта .
 3. Отидете на опциите за шрифт в Windows 10

 4. Кликнете върху бутона „Възстановяване на настройките по подразбиране на шрифта“ .
 5. Възстановете стандартните стойности на шрифтове в Windows 10

Изтриване или скриване на шрифтове - зависи от вас. Горните методи съществуват и ще бъдат оптимални за използване в различни ситуации. Струва си да се отбележи, че винаги е по-добре да запишете копие на файла, преди да го изтриете, защото той все още може да бъде полезен.

Вижте също:
Активиране на изглаждането на шрифта в Windows 10
Фиксиране на размазани шрифтове в Windows 10