Windows SmartScreen е технология, която ви позволява да защитите компютъра си от външни атаки. Това се прави чрез сканиране и изпращане на файлове, изтеглени от Интернет, локална мрежа или от сменяеми носители към сървър на Microsoft. Софтуерът проверява цифровите подписи и блокира подозрителните данни. Защитата също така работи с потенциално опасни сайтове, ограничавайки достъпа до тях. В тази статия нека поговорим за това как да деактивираме тази функция в Windows 10.

Деактивирайте SmartScreen

Причината за деактивиране на тази защитна система е една: чести фалшиви, от гледна точка на потребителя, задействане. При такова поведение на SmartScreen понякога е невъзможно да изпълните необходимата програма или да отворите файлове. По-долу е последователността от действия за временно решаване на този проблем. Защо "временно"? Но тъй като след инсталирането на "подозрителната" програма е най-добре да включите всичко отново. Повишеното ниво на сигурност все още не е наранило никого.

Вариант 1: Местни групови правила

В изданието Professional и Enterprise на Windows 10 има "Местен редактор на групови правила" , с който можете да персонализирате поведението на приложенията, включително системните.

 1. Стартираме модула "snap-in", като използвате менюто "Стартиране" , което се отваря с клавишната комбинация Win + R. Тук влизаме в командата

  gpedit.msc

  Отворете редактора на локални групови правила от менюто "Стартиране" в Windows 10

 2. Отворете секцията "Компютърна конфигурация" и отворете последователно клоновете "Административни шаблони - компоненти на Windows" . Папката, от която се нуждаем, се нарича "Explorer" . Отдясно в екрана с опции намерете този, който отговаря за настройването на SmartScreen. Отворете свойствата му, като кликнете два пъти върху името на параметъра или като кликнете върху връзката, показана на екранната снимка.

  Придвижване до Свойства на филтъра на SmartScreen в редактора на Windows Local Local Policy Policy

 3. Активираме правилата, като използваме бутона за избор на екрана, а в прозореца с опции изберете "Деактивиране на SmartScreen" . Кликнете върху "Прилагане" . Промените влизат в сила без рестартиране.

  Деактивиране на филтъра SmartScreen в редактора за локална групова политика в Windows 10

Ако имате инсталиран Windows 10 Home, ще трябва да използвате други опции, за да изключите функцията.

Опция 2: Контролен панел

Този метод ви позволява да изключите филтрите не само за бъдещи изтегляния, но и за вече изтеглени файлове. Следващите стъпки трябва да се изпълняват от профил, който има права на администратор.

 1. Отидете на "Контролен панел" . Можете да направите това, като кликнете върху бутона PCM в бутона "Старт" и изберете съответния елемент в контекстното меню.

  Отворете контролния панел от менюто "Старт" в Windows 10

 2. Преминаваме към "малки икони" и отиваме в секцията "Сигурност и поддръжка" .

  Отидете в аплета "Сигурност и поддръжка" в контролния панел на Windows 10

 3. В отворения прозорец, в менюто вляво, търсим връзка към SmartScreen.

  Преминете към настройките за филтъра на SmartScreen в центъра за защита и сервиз на Windows 10

 4. Включваме опцията за неидентифицирани приложения с името "Не правете нищо" и кликнете върху OK .

  Деактивиране на филтъра SmartSreen в Центъра за защита и сервиз на Windows 10

Опция 3: Деактивирайте функцията в Edge

За да деактивирате SmartScreen в стандарта Браузър на Microsoft е необходимо да използвате неговите настройки.

 1. Отворете браузъра, кликнете върху иконата с точките в горния десен ъгъл на интерфейса и отидете на елемента "Опции" .

  Отворете настройките на браузъра Edge в Windows 10

 2. Отваряме допълнителни параметри.

  Преминаване към персонализиране на Разширени опции за браузър за Edge в Windows

 3. Деактивирайте функцията "Помага да защитите компютъра си" .

  Деактивиране на SmartSreen Filter за Edge Browser в Windows 10

 4. Готово.

Опция 4: Деактивиране на функцията за магазина на Windows

Обявената в тази статия функция също работи за приложения от магазина на Windows. Понякога нейната работа може да доведе до неизправности в програмите, инсталирани чрез Windows Store.

 1. Отидете в менюто "Старт" и отворете прозореца с опции.

  Отворете опциите от менюто "Старт" в Windows 10

 2. Отворете частта за поверителност.

  Преминаване към поверителност в Windows 10

 3. В раздела Общи изключете филтъра.

  Деактивиране на филтъра за SmartScreen за приложения от Windows 10 Store

заключение

Днес обсъдихме няколко възможности за деактивиране на филтъра SmartScreen в Windows 10. Важно е да запомним, че разработчиците се опитват да увеличат максимално сигурността на потребителите на тяхната операционна система, макар че понякога имат "завои". След извършване на необходимите действия - инсталиране на програмата или посещение на блокиран сайт - включете отново филтъра, за да избегнете навлизането в неприятна ситуация с вируси или фишинг.