Как да активирате UAC в Windows 7

UAC е компонент на Windows, който означава "Контрол на потребителските акаунти" или " Контрол на потребителските акаунти " . Целта му е да гарантира безопасността на потребителя под формата на потвърждение на действия, които изискват административни права. Въпреки че тази функция е активирана по подразбиране, преди това потребителите биха могли да я деактивират да инсталира всички програми, блокирани от UAC. В допълнение, той може да бъде деактивиран в някои сглобки на тази ОС, създадени от трети страни потребители. Ако искате да го активирате, използвайте методите, които ще разгледаме по-късно.

Активиране на UAC в Windows 7

Заедно с включването на функцията за защита, активирането на UAC предполага постоянната поява на прозорец, потвърждаващ изпълнението на действие, обикновено стартиране на програма / инсталатор. Поради това много злонамерени приложения на заден план няма да могат да изпълняват важни системни компоненти или „безшумна“ инсталация, тъй като UAC ще поиска потвърждение за тези действия. Трябва да се разбере, че този метод изобщо не бяга от потребителя на 100% от заплахите, но в комбинация ще бъде полезен инструмент.

Метод 1: „Контролен панел“

Чрез „Контролен панел“ можете бързо да стигнете до настройката на необходимия параметър. Следвайте инструкциите по-долу:

 1. Отворете „Контролен панел“ чрез менюто „Старт“ .
 2. Преминаване към Контролен панел през Старт в Windows 7

 3. Отидете в секцията Потребителски акаунти .
 4. Преминаване към потребителски акаунти чрез контролния панел в Windows 7

 5. На тази страница кликнете върху връзката „Промяна на настройките за контрол на акаунта“.
 6. Превключете към настройките за контрол на акаунта, за да активирате UAC в Windows 7

 7. Ще видите лента за честотата на уведомленията за промени, направени в Windows. По подразбиране регулаторът е в самото дъно. Издърпайте го до посочените маркировки.
 8. Активиране на UAC в Windows 7

 9. Всеки етикет присвоява различна степен на UAC отговор, така че не забравяйте да прочетете информацията вдясно: тя посочва в кои случаи ще получавате известия и кой избор се препоръчва в коя ситуация.
 10. Информация за нивото на производителност на UAC в Windows 7

Системата ще ви уведоми, че рестартирате компютъра си, за да активирате UAC.

Сигнал за рестартиране на компютъра след активиране на UAC в Windows 7

Моля, обърнете внимание, ако искате да конфигурирате нивото на поведение на UAC още по-високо (например с въвеждане на данни от администраторския акаунт) или изключване на затъмнения фон на работния плот, няма да можете да направите това през този прозорец. Използвайте препоръките от Причина 4 в края на тази статия. Той описва как да редактирате поведението на прозореца на UAC по-подробно чрез системното приложение „Локална политика за сигурност“ .

Метод 2: Стартово меню

Много по-бързо можете да стигнете до прозореца, посочен в стъпка 3 от предишния метод, ако отворите „Старт“ и щракнете с левия бутон върху картинката с вашия профил.

Преминаване към настройките на акаунта чрез Старт в Windows 7

След това остава да кликнете върху връзката „Промяна на настройките за контрол на акаунта“ и да извършите същите манипулации, които са посочени в стъпки 4-6 от Метод 1 .

Метод 3: Изпълнете

Чрез прозореца Изпълнение можете също така бързо да отидете директно до прозореца за редактиране на ниво предупреждение за UAC.

 1. Използвайте клавишната комбинация Win + R , стартирайте прозореца за изпълнение. Напишете командата UserAccountControlSettings.exe в нея и натиснете „OK“ или Enter на клавиатурата.
 2. Отидете на конфигурация на UAC чрез команда Изпълни в Windows 7

 3. Ще видите прозорец, в който трябва да се включите и да зададете честотата на сигналите, като преместите копчето. Повече подробности са описани в стъпки 4-5 на Метод 1 .

След като изпълните тези стъпки, рестартирайте компютъра.

Метод 4: „Конфигурация на системата“

Можете също да активирате UAC чрез стандартната програма за конфигуриране на системата , но няма да можете да изберете нивото на тази функция. По подразбиране ще бъде определена най-високата степен на отговор.

 1. Натиснете клавишната комбинация Win + R и напишете в прозореца msconfig . Кликнете върху OK .
 2. Стартиране на конфигурацията на компютъра през прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. Преминете към раздела „Услуга“ , изберете инструмента „Настройки за контрол на потребителските акаунти“ с едно кликване на мишката, щракнете върху „Изпълни“ и след това „ОК“ .
 4. Активиране на UAC чрез конфигурация на компютър в Windows 7

Рестартирайте вашия компютър.

Метод 5: Команден ред

Потребителите, свикнали да работят с CMD, ще намерят този метод за полезен.

 1. Отворете конзолата, като разширите менюто, намерете приложението „Команден ред“ чрез търсенето и го стартирайте като администратор.

  Работещ команден ред като администратор в Windows 7

  Можете също да го стартирате, като извикате прозореца за изпълнение с клавишите Win + R и напишете cmd в съответното поле.

 2. Стартиране на командния ред през прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. Тип C:WindowsSystem32cmd.exe /k %windir%System32reg.exe ADD HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 1 /f и натиснете Enter .
 4. Активиране на UAC чрез командния ред в Windows 7

 5. Появява се известие за успешно включване.
 6. Известие за включването на UAC чрез командния ред в Windows 7

Ще остане да рестартирате системата.

Метод 6: „Редактор на системния регистър“

Помощната програма "Редактор на системния регистър" ви позволява да извършвате почти всякакви манипулации на операционната система, така че трябва да я използвате много внимателно. Разрешаването на UAC чрез него обаче не е трудно и именно този метод ще бъде по-ефективен от останалите, ако вирусите не позволяват тази функция да бъде включена.

Прочетете също: Борбата срещу компютърните вируси

 1. Натиснете клавишната комбинация Win + R , напишете regedit в полето и щракнете върху „OK“ .
 2. Стартирайте редактора на системния регистър през Run в Windows 7

 3. В прозореца, който се отваря, през лявата страна, разширете последователно следните секции: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem . След като изберете последната папка с щракване на мишката, вдясно ще видите списък с параметри, от които потърсете „EnableLUA“ и я отворете, като щракнете двукратно върху LMB.
 4. Активиране / деактивиране на UAC в редактора на системния регистър в Windows 7

 5. Задайте стойността на „1“ и щракнете върху „OK“ .
 6. Активиране на UAC чрез редактор на системния регистър в Windows 7

Рестартирайте Win 7, за да влезе в сила промяната.

Решаване на проблеми с активирането и конфигурирането на UAC

Някои може да са изправени пред факта, че стартирането на прозореца за активиране и настройка на „Контрол на потребителските акаунти“ не се появява или нивото му на отговор не може да бъде променено. Това се дължи на различни обстоятелства.

Причина 1: Тип сметка

Активирането на UAC е възможно само чрез администраторски акаунт. Потребител с намалено ниво на привилегия ( „Стандарт“ ) няма да може да управлява такива важни настройки. За да коригирате това, трябва да промените типа акаунт или да извършите това действие от под администраторския акаунт.

Повече подробности: Как да получите администраторски права в Windows 7

Причина 2: Системни грешки

Тази ситуация може да бъде причинена от нарушаване целостта на системните файлове. За да проверите това и да коригирате възможни грешки, използвайте конзолната програма SFC. Говорихме за това по-подробно в друга статия, в Метод 1 .

Стартиране на помощната програма SFC за сканиране на системата за повредени файлове в командния ред в Windows 7

Повече подробности: Възстановяване на системни файлове в Windows 7

В редки случаи, помощната програма не е в състояние да извърши възстановяване, тъй като съхранението на резервни файлове, които SFC взема за подмяна, също се повреди. В тази връзка ще е необходимо вече да се възстанови.

Команда за стартиране на DISM в командния ред

Повече подробности: Възстановяване на повредени компоненти в Windows 7 с помощта на DISM

След успешно възстановяване, опитайте да стартирате отново SFC и когато помощната програма коригира системните грешки, продължете да активирате UAC.

На всичкото отгоре помага изпълнението на системата за възстановяване с помощта на стандартен компонент със същото име. Върнете се към една от ранните точки, когато нямаше компютърни проблеми. Това ще помогне на метод 1 на статията на връзката по-долу.

Повече подробности: Възстановяване на системата в Windows 7

Причина 3: Антивирусът е активиран

Понякога различни антивирусни продукти контролират работата на важни компоненти на операционната система. Промяната в тяхното състояние може да се изчисли като намеса в ОС с възможен риск за сигурността, което в нашата ситуация изглежда малко абсурдно. Решението е просто: временно деактивирайте вашата антивирусна защита и след това опитайте да включите UAC или да промените нивото му на отговор.

Прочетете също: Деактивиране на антивирус

Причина 4: Неправилни настройки на политиката за сигурност

В хода на някои събития политиките за сигурност се променят. Тъй като те контролират и работата на UAC, могат да се активират параметри, които забраняват увеличаване на нивото на функцията "Контрол на потребителските акаунти" или дори използване на UAC. Проверете дали това е така и, ако е необходимо, променете стойностите на някои параметри, за да разрешите UAC контрол.

 1. Задръжте едновременно клавишите Win + R и напишете secpol.msc в полето, след което натиснете OK или Enter .
 2. Изпълнение на локалната политика за сигурност чрез стартиране в Windows 7

 3. Отваря се компонентът на местната политика за сигурност . Разширете опцията Локални политики през левия прозорец и изберете папката Настройки за сигурност .
 4. Отидете в раздела с политиките за сигурност, за да промените UAC в Windows 7

 5. Тук трябва да проверите стойността на три параметъра. Първата от тях е „Контрол на потребителските акаунти: всички администратори са в режим на одобрение . Вдясно трябва да е стойността "Активиран" .
 6. Контрол на потребителските акаунти всички администратори работят в режим на одобрение на администратора в локалната политика за сигурност на Windows 7

 7. Ако не е, щракнете двукратно върху него и променете стойността. Запазете резултата в ОК . Всъщност този параметър активира или деактивира UAC.
 8. Променете правилата за контрол на акаунта всички администратори работят в режим на одобрение на администратор в Windows 7

 9. Когато самата функция работи, но не можете да промените нейното ниво на по-високо или по-ниско, намерете правилото „Контрол на потребителя: поведение на заявката за повишаване на правата на администраторите в режим на одобрение от администратора“ .

  Политики за сигурност за промяна на нивото на UAC поведение в Windows 7

  Отидете на настройките на този параметър и задайте една от стойностите, която е най-подходяща за вас:

  • Промоция без заявка. Задачите, които изискват административни права (като например стартиране на програми като администратор), се популяризират без UAC заявка. Останалите задачи се изпълняват от името на редовен потребител;
  • Поискайте идентификационни данни на защитен работен плот. Ще видите заявка за UAC, която се появява на фона на затъмнен работен плот. В този случай ще трябва да въведете информацията за администраторския акаунт, за да продължите. Това е най-строгото ниво на поведение;
  • Поискайте съгласие на защитен работен плот. Класическият вид на известие на фона на затъмнен работен плот, предлагащ да разреши или отмени действието. При решаване на задачата получава най-високи права;
  • Поискайте идентификационни данни Опция подобна на „Изискване на идентификационни данни на защитен работен плот“, но без затъмняване;
  • Молба за съгласие Опция, подобна на „Искане на съгласие на защитен работен плот“, но без затъмняване;
  • Заявка за съгласие за двоични данни, различни от Windows. Опцията, използвана по подразбиране в Windows. Същото като „Искане на съгласие на защитен работен плот“, но не за всички задачи, а само за софтуер на трети страни, който няма цифров подпис на Microsoft.
 10. Промяна на политиката за контрол на акаунта - поведение на искане за повишаване на администраторите в режим на одобрение на администратор в Windows 7

 11. Ако е необходимо, допълнително променете нивото на UAC за обикновените потребители, т.е. не с типа на акаунта на администратора . За това отговаря отговорността „Контрол на потребителските акаунти: поведение на искане за повишаване на правата за обикновените потребители“ . Отидете до свойствата на това правило, за да конфигурирате неговата стойност.
  • Автоматично отхвърля заявките за кота. При изпълнение на задачи, изискващи увеличени права, се отказва достъп;
  • Поискайте идентификационни данни на защитен работен плот. Опцията по подразбиране, използвана от Windows. Появява се UAC заявка със затъмнен фон на работния плот, който ви моли да въведете данни от администраторския акаунт, за да продължите;
  • Поискайте идентификационни данни Същото като предишната опция, но без да затъмнява фона на работния плот.
 12. Поведение на политиката за промяна на акаунта за контрол на поведението на заявките за редовните потребители в Windows 7

Сега знаете как бързо да активирате и управлявате UAC. Не забравяйте обаче, че само чрез „Контролен панел“ не само можете да го активирате, но и да конфигурирате нивото на сигналите. Във всички останали ситуации компонентът просто ще бъде включен с максимално ниво на реакция.