Компютърен вирус е злонамерена програма, която, когато се влезе в системата, може да наруши работата на своите различни възли - меки и хардуерни. Има няколко варианта на вируси в момента и всички те имат различни цели - от прост "хулиганство" до изпращане на лични данни на създателя на кода. В тази статия ще анализираме основните начини за контрол на вредителите, които проникват в компютъра ви.

Признаци на инфекция

Накратко, нека да поговорим за характеристиките на наличието на злонамерен софтуер. Основно - спонтанното стартиране на програми, появяването на диалогови прозорци със съобщения или команден ред, изчезването или появяването на файлове в папки или на работния плот - недвусмислено съобщава, че в системата е възникнал вирус.

Освен това трябва да обърнете внимание на честото затваряне на системата, увеличаването на натоварването на процесора и твърдия диск, както и поведението на някои програми, например браузъра, който не е типичен за тях. В последния случай раздели могат да се отварят без да се подсказват, могат да бъдат издавани предупредителни съобщения.

Метод 1: Специални помощни средства

Ако всички знаци показват наличието на злонамерена програма, трябва да се опитате да я премахнете от системата, за да минимизирате неприятните последствия. Първият и най-очевиден начин е да използвате една от безплатните услуги. Такива продукти се разпространяват от разработчиците на антивирусния софтуер. От главния може да се идентифицират Dr.Web CureIt , Kaspersky Virus Removal Tool , AdwCleaner , AVZ ,

Антивирусна програма за компютърно лечение Kaspersky Virus Removal Tool

Прочетете повече: Програми за премахване на вируси от компютъра ви

Тези програми ви позволяват да сканирате твърди дискове за вируси и да премахнете повечето от тях. Колкото по-рано прибягвате до тяхната помощ, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Прочетете повече: Сканирайте компютъра си за вируси, без да инсталирате антивирусен софтуер

Метод 2: Онлайн помощ

В случай, че комуналните услуги не са помогнали да се отървете от вредители, е необходимо да се свържете с специалисти. Има ресурси в мрежата, които са ефективни и, най-вече, безплатни при обработката на проблемни компютри. Достатъчно е да прочетете малък набор от правила и да създадете тема във форума. Примери за сайтове: Safezone.cc , Virusinfo.info .

Сайт за помощ в борбата с компютърните вируси Safezone.cc

Метод 3: Радикален

Същността на този метод е пълно преинсталиране на операционната система. Въпреки това, тук има един нюанс - преди инсталацията е необходимо да се форматира заразения диск, е желателно с премахването на всички секции, което е да го направи абсолютно чист. Можете да направите това ръчно или с помощта на специални програми.

Програма за форматиране на твърдия диск на Acronis Disk Director

Прочетете повече: Форматиране на твърдия диск

Само като направите това, можете да сте сигурни, че вирусите са напълно премахнати. След това можете да започнете да инсталирате системата.

За повече информация как да преинсталирате операционната система, моля, посетете нашия уебсайт: Windows 7 , Windows 8 , Windows XP ,

Метод 4: Предотвратяване

Всички потребители знаят истината за истината - по-добре е да предотвратим инфекцията, отколкото да се борим с последствията по-късно, но не много следват това правило. По-долу ще разгледаме основните принципи на превенцията.

  • Антивирусна програма. Такъв софтуер е просто необходим, когато компютърът съхранява важна информация, работни файлове, както и ако активно сърфирате и посещавате много непознати сайтове. Антивирусите са платени и безплатни.

    Прочетете повече: Антивирус за Windows

  • Дисциплина. Опитайте се да посетите само познати ресурси. Търсенето на "нещо ново" може да доведе до инфекция или вирусна атака. В този случай дори не е необходимо да изтегляте нещо. Рисковата група включва сайтове за възрастни, хостинг на файлове, както и сайтове, които разпространяват пиратски софтуер, крек, ключове и ключове за програми. Ако все още трябва да отидете на такава страница, след това се погрижете за предварителната инсталация на антивируса (вижте по-горе) - това ще ви помогне да избегнете много проблеми.
  • Имейл и пратеници. Тук всичко е просто. Достатъчно е да не се отварят букви от непознати контакти, да не се записват или да се стартират получените от тях файлове.

заключение

В заключение, можем да кажем следното: борбата с вирусите е многогодишен проблем за потребителите на Windows. Опитайте се да не вкарате вредители в компютъра си, защото последствията могат да бъдат много тъжни и лечението не винаги е ефективно. За да сте сигурни, инсталирайте антивируса и редовно актуализирайте базите му, ако няма функция за автоматична актуализация. Ако инфекцията е настъпила, не се паникьосвайте - информацията, предоставена в тази статия, ще ви помогне да се отървете от повечето вредители.