Как да намерите IP адреса чрез MAC адрес

IP адресът на свързаното мрежово устройство е необходим на потребителя в ситуация, в която е изпратена дадена команда, например документ за печат на принтер. Освен това има няколко примера, няма да ги изброяваме. Понякога потребителят е изправен пред ситуация, в която мрежовият адрес на оборудването е неизвестен за него и има само физически адрес, т.е. MAC адрес. Тогава намирането на IP е доста просто, използвайки стандартни инструменти на операционната система.

Определете IP устройството чрез MAC адрес

За да изпълним днешната задача, ще използваме само “Command Line” на Windows и, в отделен случай, вграденото приложение Notepad . Не е нужно да знаете протоколи, параметри или команди, днес ще ви запознаем с всички тях. От потребителя се изисква само да има правилния MAC адрес на свързаното устройство, за да продължи търсенето.

Инструкциите в тази статия ще бъдат възможно най-полезни само за тези, които търсят ПР на други устройства, а не на техния локален компютър. Определянето на MAC на персоналния компютър може да бъде по-лесно. Каним ви да прочетете друга статия по тази тема по-долу.

Вижте също: Как да видите MAC адреса на компютъра

Метод 1: Ръчно въвеждане на команда

Има вариант на използване на скрипта за извършване на необходимите манипулации, но той ще бъде най-полезен само в случаите, когато определянето на IP се извършва много пъти. За еднократно търсене е достатъчно само да регистрирате необходимите команди в конзолата.

 1. Отворете приложението Стартиране като задържите клавиша Win + R. Въведете cmd в полето за въвеждане и след това кликнете върху бутона „OK“ .
 2. Стартирайте помощната програма Run on Windows

  Вижте също: Как да стартирате "Command Line" в Windows

 3. Четенето на IP адреси ще се извършва през кеша, така че първо трябва да бъде попълнено. Командата for /L %a in (1,1,254) do @start /b ping 192.168.1.%a -n 2 > nul е отговорна for /L %a in (1,1,254) do @start /b ping 192.168.1.%a -n 2 > nul това. Имайте предвид, че той работи само когато мрежовите настройки са стандартни, т.е. 192.168.1.1 / 255.255.255.0. В противен случай част (1,1,254) подлежи на промяна. Вместо 1 и 1 се въвеждат началните и крайните стойности на модифицираната IP мрежа и вместо 254 се въвежда зададената маска на подмрежата. Отпечатайте командата и натиснете клавиша Enter .
 4. Изпълнете възстановяване на кеш паметта в Windows

 5. Стартирахте скрипт за препращане на цялата мрежа. Той се отговаря от стандартната команда ping , която сканира само един определен адрес. Въведеният скрипт ще стартира бърз анализ на всички адреси. Когато сканирането приключи, се показва стандартна линия за по-нататъшно въвеждане.
 6. Завършване на кеша в Windows OS

 7. Сега трябва да погледнете кешираните записи с помощта на командата arp и аргумента -a . Протоколът ARP (Протокол за разрешаване на адреси) показва съответствието на MAC адресите към IP, като показва всички устройства, намерени в конзолата. Забележете, че след попълване някои записи се съхраняват за не повече от 15 секунди, така че веднага след попълване на кеша, започнете сканирането, като напишете arp -a .
 8. Въведете команда, за да видите мрежовия кеш в Windows

 9. Обикновено резултатите от четенето се показват няколко секунди след изпълнението на командата. Сега можете да проверите съществуващия MAC адрес със съответния IP адрес.
 10. Windows MAC и IP Compliance резултати

 11. Ако списъкът е твърде дълъг или искате да намерите намерено само едно съвпадение, вместо arp -a след попълване на кеша въведете командата arp -a | find "01-01-01-01-01-01" arp -a | find "01-01-01-01-01-01" , където 01-01-01-01-01-01 е текущият MAC адрес.
 12. Търсете специфичен MAC в Windows

 13. Тогава ще получите само един резултат, ако се намери съвпадение.
 14. Резултати от търсенето за конкретен MAC в Windows

Ето просто ръководство, което ще ви помогне да определите IP адреса на мрежово устройство, използвайки съществуващия MAC. Разглежданият метод изисква от потребителя да въведе ръчно всяка команда, което не винаги е удобно. Ето защо, тези, които трябва често да извършват такива процедури, Ви съветваме да се запознаете със следния метод.

Метод 2: Създайте и стартирайте скрипта

За да опростим процеса на намиране, предлагаме да използвате специален скрипт - набор от команди, които автоматично стартират в конзолата. Трябва само да създадете ръчно този скрипт, да го стартирате и да въведете MAC адреса.

 1. На десктопа щракнете с десния бутон и създайте нов текстов документ.
 2. Създайте нов текстов документ в Windows

 3. Отворете го и поставете следните редове:

  @echo off
  if "%1" == "" echo no MAC address & exit /b 1
  for /L %%a in (1,1,254) do @start /b ping 192.168.1.%%a -n 2 > nul
  ping 127.0.0.1 -n 3 > nul
  arp -a | find /i "%1"

 4. Въведете скрипта в текстов документ на Windows

 5. Няма да обясняваме смисъла на всички редове, тъй като с тях можете да се запознаете в първия метод. Тук не е добавено нищо ново, само процесът е оптимизиран и е конфигуриран допълнителен вход на физическия адрес. След като въведете скрипта чрез менюто "Файл", изберете "Запиши като" .
 6. Отидете, за да запазите скрипта в Windows

 7. Дайте на файла произволно име, например Find_mac , и добавете .cmd след името, като изберете типа на файла "Всички файлове" в полето по-долу. Резултатът трябва да бъде Find_mac.cmd . Запазете скрипта на работния плот.
 8. Запазете скрипта в Windows

 9. Запазеният файл на работния плот ще изглежда така:
 10. Преглед на скриптовия файл в Windows

 11. Стартирайте командния ред и плъзнете скрипта там.
 12. Отворете скрипта чрез командния ред

 13. Адресът му ще бъде добавен към низа, което означава, че обектът е успешно зареден.
 14. Успешно отваряне на скрипта в Windows

 15. Натиснете Space и въведете MAC адреса във формата, показан на екрана по-долу, след което натиснете клавиша Enter .
 16. Въведете MAC адрес за търсене на Windows OS

 17. Ще отнеме няколко секунди и ще видите резултата.
 18. Резултат от търсенето чрез скрипт в Windows

Препоръчваме ви да се запознаете с други методи за търсене на IP адреси на различни мрежови устройства в избраните от нас материали чрез следните връзки. Той представя само онези методи, които не изискват познаване на физическия адрес или допълнителна информация.

Вижте също: Как да намерите IP адреса Компютърът на някой друг / печатар / рутер

Ако търсенето от двете опции не е довело до никакви резултати, внимателно проверете въведения MAC и когато използвате първия метод, не забравяйте, че някои записи в кеша се съхраняват за не повече от 15 секунди.