Сега принтерите, скенерите и мултифункционалните устройства са свързани към компютъра не само чрез USB конектора. Те могат да използват интерфейсите на локалната мрежа и безжичния интернет. При тези видове връзки устройството получава собствен статичен IP адрес, поради което се осъществява правилното взаимодействие с операционната система. Днес ще говорим как да намерите такъв адрес, като използваме един от четирите налични метода.

Определете IP адреса на принтера

На първо място, необходимо е да се изясни защо трябва да намерим IP адреса на печатащото устройство. В повечето случаи потребителите, които са свързани към мрежата, в която участват няколко принтера, се опитват да я идентифицират. Затова, за да изпратите документ за печат на желаното устройство, трябва да знаете неговия адрес.

Метод 1: Информация за мрежата

В менюто на принтера има раздел като "Информация за мрежата" . Той съдържа цялата информация, от която се нуждаете. За да отидете в менюто на устройството, кликнете върху съответния бутон, който често има икона на зъбно колело. Там преминете към категорията "Конфигурация доклад" и намерете IPv4 адреса на линията.

Бутон за менюто на принтера

На периферното оборудване, което няма специален екран за преглед на менюто, ще бъде отпечатана основната функционална информация за продукта, така че трябва да поставите хартията в отделението и да отворите капака, така че процесът да започне успешно.

Информация за принтера в корпоративното меню

Метод 2: Текстови редактори

Повечето документи се изпращат директно от текстовите редактори. С помощта на такива програми можете да намерите местоположението на оборудването. За да направите това, отидете в менюто "Печат" , изберете необходимите периферни устройства и отбележете стойността на параметъра "Порт" . В случай на мрежова връзка, там ще се появи правилният IP адрес.

Показване на IP адреса на принтера в текстов редактор

Метод 3: Свойства на принтера в Windows

Сега нека разгледаме метода малко по-сложен. За да я приложите, ще трябва да изпълните няколко действия:

 1. Чрез "Контролен панел" отидете на "Устройства и принтери".
 2. Отворете "Устройства и принтери" чрез контролния панел на Windows 7

 3. Тук намирате оборудването си, кликнете върху него с RMB и изберете елемента "Свойства на принтера" .
 4. Свойства на принтера в Windows 7

 5. В прозореца, който се показва, отидете в раздела Общи .
 6. Преминете към обща информация за принтера в Windows 7

 7. IP адресът ще бъде посочен в реда "Местоположение" . Тя може да бъде копирана или запаметена за по-нататъшна употреба.
 8. Прегледайте местоположението на принтера в Windows 7

Единственият проблем, който може да срещнете при изпълнението на този метод, е липсата на принтер в "Device Manager" . В този случай използвайте метод 5 от статията на връзката по-долу. Там ще намерите подробно ръководство за това как да добавите нов хардуер към Windows.

Повече подробности: Как да добавите принтер в Windows

Освен това, ако срещнете проблеми с откриването на принтера, ви препоръчваме да се запознаете със следния материал. Там ще намерите подробно описание на решението на такъв проблем.

Вижте също: Компютърът не вижда принтера

Метод 4: Настройки на мрежата

Ако компютърът е свързан чрез мрежов кабел или използва Wi-Fi, информация за него може да се намери в настройките на домашната или фирмената мрежа. От вас се изисква да правите само няколко манипулации:

 1. От менюто "Старт" отидете в "Контролен панел" .
 2. Отидете на контролния панел в операционната система Windows 7

 3. Там изберете категорията "Център за мрежи и споделяне" .
 4. Преместване в Центъра за мрежи и споделяне в Windows 7

 5. В секцията Разглеждане на подробности за връзката кликнете върху иконата на мрежата.
 6. Избиране на домашна мрежа за гледане в Windows 7

 7. В показания списък с устройства намерете необходимото, щракнете с десния бутон върху "Properties" .
 8. Характеристики на устройството в мрежата на Windows 7

 9. Сега ще видите IP адреса на принтера. Този ред е отдолу в секцията "Диагностична информация" .
 10. Показва IP адреса на устройството в мрежата на Windows 7

Правилното свързване на печатащото оборудване чрез Wi-Fi има свои собствени характеристики и трудности. Затова, за да постигнете всичко без грешки, Ви съветваме да се свържете с нашия друг материал на следната връзка:

Вижте също: Свързване на принтера чрез Wi-Fi рутер

На тази статия нашата статия завършва. Бяхте запознати с четирите налични опции за определяне на IP адреса на мрежов принтер. Както можете да видите, тази процедура е съвсем проста, целият процес се извършва само в няколко стъпки, така че не би трябвало да имате никакви затруднения с тази задача.

Вижте също:
Как да изберем принтер
Каква е разликата между лазерен принтер и мастилено-струен принтер?