Метод 1: Speccy

С тази лесна програма можете да получите различна информация за всички компоненти на вашия компютър. Той е напълно безплатен, поддържа преминаване към руски и се актуализира от разработчиците. Следователно потребителите, които периодично се интересуват от техническите данни за своя компютър и температурите, не могат да ги изтрият, след като получат информация за контакта.

Изтеглете Speccy


Стартирайте Speccy и изчакайте да завърши събирането на обща информация за компютъра. Превключете към раздел "ПРОЦЕСОР" и от дясната страна намерете линията "Пакет"... Неговото значение е името на гнездото, което е съвместимо с дънната платка. Можете да сте сигурни, че това е единствената налична опция - не може да има повече от един поддържан пакет.

Вижте информация за гнездото на дънната платка чрез програмата Speccy

Метод 2: CPU-Z

Подобно на предишната, тази програма е безплатна и е предназначена да получи подробна статистика за някои компоненти. CPU тест и тест за стрес също могат да се правят тук. При желание е възможно превключването на езика на руски.

Изтеглете CPU-Z

Отворете приложението и в първия раздел "ПРОЦЕСОР" погледнете стойността на точката "Пакет" - там е написано името на сокета на процесора, инсталиран в компютъра. Съответно, дънната платка има точно такъв гнездо - тя не може да поддържа две различни опции.

Преглед на информация за гнездото на дънната платка чрез програмата CPU-Z

Потребителите, желаещи да се възползват от други функции на този софтуер, могат да прочетат отделните ни материали за поддръжка.

Повече информация: Как да използвам CPU-Z

Метод 3: AIDA64

Платена русифицирана програма, но с 30-дневен демонстрационен период. Чрез него можете да разберете много повече информация за всеки от компонентите, за софтуерния компонент и дори да проведете няколко теста (CPU, памет, RAM, GPU), да калибрирате монитора. Разбира се, има информация за гнездото на дънната платка.

Изтеглете AIDA64

В AIDA64 разгънете раздела "Дънна платка"тогава "ПРОЦЕСОР", и вдясно в блока "Физическа информация за процесора" намерете елемента "Тип черупка"... Тази стойност винаги е същата като сокета, поддържан от дънната платка. тя не може да поддържа повече от един.

Преглед на информация за гнездото на дънната платка чрез програмата AIDA64

Ако се интересувате от програмата, можете да прочетете нашата статия за това как да я използвате.

Повече информация: Използване на програмата AIDA64

Метод 4: Търсете в Интернет

Можете също така да получите необходимата информация чрез Интернет, например на официалния уебсайт на компанията, която пусна дънната платка, или от който и да е уебсайт на продавача.

 1. Ако не знаете модела на дънната платка, моля натиснете клавишите Win + R и напишете командата msinfo32 и потвърдете въвеждането с "ДОБРЕ" или Въведете.
 2. Отидете в прозореца System Information, за да видите името на дънната платка

 3. Намерете линиите "Производител на основната платка" и "Модел на основната платка".
 4. Вижте името на дънната платка чрез System Information

 5. Обикновено е достатъчно да въведете името, получено от предишната стъпка в полето за търсене, за да намерите необходимите данни.
 6. Възможност за получаване на информация за гнездото на дънната платка чрез търсачката

 7. Те винаги са на продуктовата страница на официалния уебсайт. Ако търсачката не показва тази страница в резултатите, можете просто да отидете на уебсайта на компанията и да намерите модела на дънната платка чрез вътрешно търсене.
 8. Потърсете модела на дънната платка на официалния уебсайт на производителя, за да видите поддържания гнездо

 9. Поддържаният сокет е написан в заглавката или непосредствено под нея.
 10. Възможност за получаване на информация за гнездото на дънната платка на страницата на продукта

 11. В зависимост от сайта той се появява и в техническите спецификации или визуално описание на всички компоненти на платката.
 12. Алтернативен начин да получите информация за гнездото на дънната платка на страницата на продукта

Метод 5: Проверете дънната платка

Когато софтуерният начин за намиране на модела на сокета не е подходящ, остава да се прибегне до хардуерния. Този параметър трябва да бъде посочен на самата дънна платка. Шевовете винаги се намират до гнездото на процесора, така че няма да е трудно да го намерите.

Информация за гнездото на дънната платка