Виртуалният офис пакет от Google, интегриран в тяхното хранилище за облак, е доста популярен сред потребителите, благодарение на неговата безплатна и лесна употреба. Той включва такива уеб приложения като презентации, формуляри, документи, таблици. Работата с последната, както в браузъра на компютъра, така и на мобилните устройства, ще бъде обсъдена в тази статия.

Пишете редове до таблицата в Google

Google Таблици са много по-лоши от подобно решение от Microsoft - табличен процесор. Excel , Така че, за фиксиране на линиите в продукта на гиганта за търсене, който може да се изисква за създаване на заглавка или заглавка на таблица, има само един начин. В този случай има две възможности за неговото прилагане.

Уеб версия

Най-удобно е да използвате Google електронни таблици в браузър, особено ако работите с уеб услуга чрез собствения продукт на компанията - Google хром налични на компютри с Windows , MacOS и Linux ,

Вариант 1: Определяне на единичен ред

Разработчиците на Google са поставили функцията, от която се нуждаем, почти на най-необичайно място, поради което много потребители срещат трудности. И все пак, за да определите ред в таблица, всичко, което трябва да направите, е само няколко кликвания.

 1. С помощта на мишката изберете реда в таблицата, която искате да коригирате. Вместо ръчен избор, можете просто да кликнете върху номерата му в координатния панел.
 2. Специализирана линия в електронна таблица на Google

 3. Над навигационната лента в горната част намерете раздел "Преглед" . Кликнете върху него, от падащото меню изберете елемента "Закрепете" .
 4. Осигуряване на избрания ред в електронната таблица на Google

  Забележка: Наскоро разделът "Преглед" се нарича "Преглед", така че трябва да го отворите, за да получите достъп до менюто, представляващо интерес.

 5. В подменюто, което се показва, изберете "1 ред" .

  Опции за шевове в електронната таблица на Google

  Избраната линия ще бъде фиксирана - при превъртане на масата, тя винаги ще остане на мястото си.

 6. Резултат от фиксираната линия в таблицата в Google

Както можете да видите, няма нищо трудно да се фиксира една линия. Ако трябва да направите това с няколко хоризонтални реда едновременно, прочетете нататък.

Вариант 2: Записване на диапазона

Не винаги главата на електронната таблица включва само една линия, може да има две, три или дори повече. С помощта на уеб приложението от Google можете да коригирате неограничен брой линии, съдържащи данни.

 1. На цифровия координатен панел използвайте мишката, за да изберете желания диапазон от линии, които планирате да конвертирате в заглавна фиксирана таблица.
 2. Откроена гама от линии в таблицата в Google

  Съвет: Вместо да избирате с мишката, можете просто да кликнете върху номера на първия ред в диапазона, след което задръжте клавиша "SHIFT" на клавиатурата и кликнете върху последния номер. Гамата, от която се нуждаете, ще бъде заснета.

 3. Повторете стъпките, описани в предишната версия: кликнете върху раздела "Преглед" - "Fix" .
 4. Закрепване на набор от шевове в таблицата в Google

 5. Изберете "Множество линии (N)" , където вместо "N" в скоби ще се посочи броят на избраните от вас редове.
 6. Избиране на няколко реда в електронна таблица на Google

 7. Избраният диапазон на хоризонталната таблица ще бъде фиксиран.
 8. Резултат от фиксирания набор от редове в таблицата в Google

Обърнете внимание на подраздела "Към текущия ред (N)" - той ви позволява да фиксирате всички линии в таблицата, съдържащи данни, до последната празна линия (не е включена).

Записване на всички редове в таблица в таблицата в Google

Така че само можете да фиксирате няколко реда или цял хоризонтален диапазон в Google Таблици.

Отменете линиите в таблицата

Ако необходимостта от фиксиране на линиите изчезне, просто кликнете върху раздела "Преглед" , изберете опцията "Заключване" , а първата опция в списъка е "Не поставяйте линиите" . Определянето на предварително избрания диапазон ще бъде отменено.

Отмяна на редове в електронна таблица на Google

Вижте също:
Как да поправите капачката в таблицата в Excel
Как да се определи заглавието в Excel

Мобилно приложение

Google Spreadsheets е налице не само в мрежата, но и на мобилни устройства, които се изпълняват андроид и IOS , Приложението е лесна и лесна за използване и, разбира се, е надарена с функцията синхронизация в облака, характерна за всички услуги на Google. Помислете как да фиксирате редовете в мобилните таблици.

Pinning Rows в приложението Google Tables на Android

Вариант 1: Един ред

Google Електронните таблици за смартфони и таблети, по отношение на тяхната функционалност, са почти същите като уеб версията. И все пак изпълнението на определени действия, местоположението на определени инструменти и контроли в приложението се изпълнява малко по-различно. Така че, ние се интересуваме от възможността за фиксиране на редовете, за да създадете заглавие на таблицата, което е скрито, когато не всеки мисли да го търси.

 1. След като стартирате приложението, отворете желания документ или създайте нов (от нула или по шаблон).
 2. Избиране на таблица за подвързване на редове в приложението Google Table на Android

 3. Докоснете номера на последователността на линията, която искате да свържете. Това ще бъде едно, тъй като само първите (горните) линии могат да бъдат фиксирани един по един.
 4. Открояване на линия, която да се запише в приложението Google Table на Android

 5. Задръжте пръста си върху номера на линията, докато се появи изскачащото меню. Не се обърквайте от факта, че съдържа команди за работа с данни, просто кликнете върху елипсата и изберете "Fix" от отвореното меню.
 6. Записване на низ от менюто с команди в приложението Google Таблици за Android

 7. Избраната линия ще бъде фиксирана, не забравяйте да кликнете върху отметката в горния ляв ъгъл, за да потвърдите действието. За да осигурите успешното създаване на заглавката, прескочете таблицата отгоре надолу и назад.

Избраният ред бе успешно прикачен към приложението Google Tables на Android.

Вариант 2: Обхват на реда

Фиксирането на две или повече редове в Google Таблици се извършва, като се използва един и същ алгоритъм като в случая само на един. Но и тук отново има един въобще неинтуитивен нюанс и се крие в проблема с изолирането на две линии и / или посочването на диапазон - не става ясно веднага как се прави това.

 1. Ако един ред вече е прикачен към вас, кликнете върху неговия ред. Всъщност трябва да кликнете върху него и ако няма маска в таблицата.
 2. Избиране на един ред в заглавката в приложението Google Таблици за Android

 3. Щом зоната за избор стане активна, т.е. се появява синя рамка с точки и я изтеглете до последния ред, който ще бъде включен в фиксиран диапазон (в нашия пример това е второто).

  Избиране на два реда за капачка в приложението Google Spreadsheet на Android

  Забележка: Необходимо е точно за синята точка, разположена в областта на клетките, а не за кръг с указатели близо до номера на реда).

 4. Задръжте пръста си върху избраната област и след появата на менюто с команди докоснете триточковата точка.
 5. Изглед на меню с команди в приложението Google Spreadsheets на Android

 6. Изберете опцията "ПИН" от списъка с наличните опции и потвърдете действията си, като кликнете върху отметката. Превъртете през таблицата и се уверете, че струните са успешно свързани, което означава, че заглавката е създадена.
 7. Редове успешно защитени в заглавката в таблиците на Google Приложения за Android

  Този метод е добър, когато трябва да поправите само няколко близки линии. Но какво ще стане, ако диапазонът е доста широк? Не дърпайте същия пръст през цялата маса, опитвайки се да получите желаната линия. Всъщност всичко е много по-лесно.

 1. Няма значение дали сте добавили низове или не, изберете този, който ще бъде последният в диапазона, който ще бъде фиксиран.
 2. Открояване на последния ред в обхвата на заглавията в приложението Google Таблици за Android

 3. Задръжте пръста си върху областта за избор и след като се появи малко меню, натиснете три вертикални точки. От падащия списък изберете "Затегнете" .
 4. Записването на последния ред в обхвата на заглавката в приложението Google Spreadsheets на Android

 5. След като потвърдите операцията, като кликнете върху отметката, линиите от първото до последното, маркирано от вас, ще бъдат обвързани с заглавието на таблицата, което може да се види чрез превъртане отгоре надолу и след това обратно.

  Обхватът на редовете е фиксиран в заглавката на таблицата в приложението Google Spreadsheets на Android.

  Забележка: Ако диапазонът от фиксирани линии е твърде широк, той ще се появи само частично на екрана. Това е необходимо за лесна навигация и работа с останалата част от масата. В този случай самата капачка може да се превърта в удобна посока.

 6. Придвижване в докосвания хедър в приложението Google Spreadsheets на Android

  Сега знаете как да създадете заглавие в Google Електронни таблици, като осигурите една или няколко реда и дори по-широк диапазон. Достатъчно е да направите това само няколко пъти, за да не забравяте със сигурност най-очевидното и разбираемо подреждане на необходимите елементи от менюто.

Разхлабване на струните

Можете да деблокирате линиите в мобилната таблица на Google по същия начин, по който ги фиксирахме.

 1. Изберете първия ред от таблицата (дори ако диапазонът е фиксиран), като докоснете номера му.
 2. Маркирайте един от фиксираните линии в приложението Google Таблици на Android

 3. Задръжте пръста си върху маркираната област, докато се появи изскачащо меню. Кликнете върху него за три вертикални точки.
 4. Отворете менюто с команди, за да отпуснете линия в приложението Google Spreadsheet на Android

 5. В списъка с действия, които ще се отворят, изберете "Освобождаване" , след което свързването на редовете (и) в таблицата ще бъде отменено.

Докоснените редове са отменени в електронните таблици на Google Приложения в Android

заключение

От тази малка статия научихте за решаването на такава проста задача като създаването на заглавие чрез прикачване на линии към Google Spreadsheets. Въпреки факта, че алгоритъмът за извършване на тази процедура в мрежата и мобилното приложение е значително различен, не можете да го наречете сложно. Основното нещо е да запомните местоположението на необходимите опции и елементи от менюто. Между другото, по същия начин можете да коригирате колоните - просто изберете съответния елемент в менюто на раздела "Изглед" (по-рано - "Преглед") на работния плот или отворете менюто с команди на вашия смартфон или таблет.