Как да инсталирате Arch Linux

Arch е една от най-известните дистрибуции, базирани на ядрото на Linux. Сред другите платформи тя се отличава със своята сложност при инсталирането и конфигурирането, но също така привлича потребители, които искат да научат повече за структурата на тази операционна система и да повишат нивото на познание при използването на класическата конзола. Arch Linux се инсталира напълно ръчно, като се започне от разделяне на твърдия диск и завършва с добавяне на нови акаунти. Всички действия се извършват чрез "Терминал" чрез въвеждане на съответните команди.

Инсталирайте Arch Linux

В тази статия бих искал да разгледам възможно най-точно процедурата по инсталиране на тази платформа, като се вземе предвид предварителната конфигурация на всички компоненти. Разделихме целия процес на стъпки, за да улесним навигирането на начинаещите потребители. За самата инсталация се нуждаете само от флаш устройство с минимален капацитет от 2 GB или от същия диск. Всичко останало се изтегля от интернет или се добавя директно по време на инсталирането на операционната система. Имайте предвид, че всички необходими компоненти се добавят чрез активна интернет връзка.

Стъпка 1: Изтеглете дистрибуционното изображение

Разглежданата платформа, както и повечето други дистрибуции, е публично достъпна и може да бъде изтеглена от официалния сайт на разработчиците. Препоръчваме ви да използвате този източник, тъй като сте сигурни, че ще получите работещо изображение без грешки и злонамерени файлове вътре.

Изтеглете дистрибуцията на Arch Linux от официалния сайт.

 1. Кликнете върху връзката по-горе и изберете секцията „Изтегляне“ .
 2. Отидете на страницата за изтегляне за дистрибуцията на Arch Linux.

 3. Можете да използвате всяко огледало, но ви съветваме да изберете връзка с BitTorrent.
 4. Бутон за изтегляне на дистрибуцията на Arch Linux от официалния сайт

 5. След като изтеглите файла, стартирайте файла чрез всеки торент клиент и изчакайте, докато изображението бъде изтеглено на компютъра.
 6. Изтеглете изтегления торент файл, за да изтеглите Arch Linux image

Сега компютърът има пълен образ на операционната система. Остава само да го запишете на диск или флаш устройство, след което можете да преминете директно към инсталационната процедура.

Стъпка 2: Създайте стартиращ носител

Сега USB флаш памети са най-популярни, защото са по-удобни от дисковете, а подходящ конектор присъства на абсолютно всички компютри. Затова се спираме на тази версия. Вие ще трябва да използвате специална програма, която ще ви позволи да създадете стартираща USB флаш устройство. Подробни инструкции по тази тема са в нашия отделен член на следния линк.

Още подробности: Запис на изображението на OS към USB флаш устройство

Стъпка 3: Конфигурирайте BIOS, за да стартирате стартираща флаш памет

Както знаете, началото на инсталацията на операционната система се извършва след свързване на устройството и рестартиране на компютъра. В този случай е важно BIOS да започне да го зарежда от флаш устройство, а не от твърд диск. За да се гарантира успешно изпълнение на тази задача, трябва ръчно да зададете приоритета чрез настройките на BIOS. За да се справите с тази процедура, ще помогнете и на другия ни материал.

Още подробности: Конфигуриране на BIOS за изпълнение от флаш устройство

Стъпка 4: Изтеглете инсталатора и въведете Live режим

След предишната стъпка ще е достатъчно да поставите USB флаш устройството в свободното гнездо и да стартирате компютъра. След определено време, на екрана се появява Arch Linux loader. Той съдържа няколко елемента, като рестартиране или преглеждане на информация за хардуера, но сега се интересувате от “Boot Arch Linux” . Използвайте клавишите със стрелки на клавиатурата, за да изберете този елемент и натиснете клавиша Enter .

Превключете в режим на живо на инсталацията на операционната система Arch Linux.

Започва изтеглянето на всички стандартни компоненти за Live режима. Това може да отнеме няколко минути, така че не изключвайте компютъра и не натискайте никакви клавиши на клавиатурата. След успешно изтегляне ще бъдете отведени в Live режим с конзола, където се изпълнява по-нататъшната инсталация.

Изтегляне на Live Mode за инсталиране на операционната система Arch Linux

Стъпка 5: Оформление на твърдия диск

Разделянето на твърдия диск е първото нещо, което потребителят ще срещне при инсталирането на въпросната платформа. За да може операционната система да работи правилно, цялото дисково пространство трябва да бъде разделено на няколко логически тома, всеки от които ще съхранява собствена информация, а параметрите за съхранение също се задават ръчно. Като цяло, процесът е прост, просто трябва да изпълните няколко команди и внимателно да следите тяхното писане в конзолата.

 1. По-добре е да маркирате устройството чрез стандартна помощна програма, а за да я стартирате в терминала трябва да въведете cfdisk /dev/sda .
 2. Създаване на таблица за разделяне на твърдия диск за инсталиране на Arch Linux

 3. Първо се избира таблицата на дяловете. GPT се счита за по-нова, затова е по-добре да го използвате, ако не можете да направите сами.
 4. Избиране на типа дял на твърдия диск за инсталиране на Arch Linux

 5. Използвайте стрелките на клавиатурата за навигация между свързани устройства. Изберете устройството под маркирането и активирайте елемента “New”, като се придвижите към него с помощта на стрелките наляво и надясно .
 6. Създаване на първия дял от Arch Linux Disk Free Space

 7. Първо, мястото на товарача GRUB е разделено. Той осигурява правилното стартиране на операционната система. Винаги е препоръчително да се отдели отделен раздел за него. Трябва само да зададете силата на звука и да натиснете Enter . 200 MB е достатъчно за товарача.
 8. Задаване на определено място за буутлоудъра на твърдия диск за Arch Linux

 9. Ако сте избрали GPT таблица на дяловете, а не MBR, се създава допълнителен логически дял за съхраняване на изображението за зареждане. Отново изберете „Свободно пространство“ и „Ново“ .
 10. Създаване на изображение за зареждане от дисково пространство Arch Linux

 11. Образът на буутлоудъра трябва да отдели 1 мегабайта свободно пространство.
 12. Определяне на местоположението на изображението за зареждане на зареждане при създаване на дял в Arch Linux

 13. Сега дайте на този раздел определен тип, така че да се стартира от момента на стартиране на компютъра. За да направите това, изберете “/ dev / sda2” в таблицата и отидете в менюто “Type” .
 14. Отидете на избора на тип дял за изображението на Linux Linux boot loader.

 15. Стрелките на клавиатурата слизат надолу към "BIOS boot" и натиснете Enter .
 16. Изберете вида на зареждане на BIOS за началния образ на Arch Linux

 17. Освен това се създава root дял, където ще бъдат поставени всички системни файлове. Отново в таблицата, изпълнете вече познатите действия, като посочите размера на 20-30 GB.
 18. Създаване на система, домашна директория и файл за виртуална памет за разделяне на хард диска на Linux

 19. След това създайте дял, който ще служи като домашна директория. Вземете почти цялото свободно пространство под него, оставяйки няколко гигабайта за файла на страницата (препоръчваният размер на файла на страницата в Arch е равен на количеството RAM в компютъра). И накрая, след началната директория, създайте файл за виртуална памет и накрая трябва да имате пет раздела. Когато процедурата приключи, запишете промените като изберете опцията “Write” .
 20. Запазване на текущата таблица за разделяне на твърдия диск за инсталиране на Arch Linux

 21. Потвърдете въвеждането, като напишете "yes" .
 22. Потвърдете запазването на разделяне на твърдия диск за инсталацията на Arch Linux

 23. В крайна сметка можете да излезете от редактора на дялове, като кликнете върху „Quit“
 24. Излезте от редактора на твърдия диск в Arch Linux

След завършването на тази стъпка, твърдият диск ще бъде разделен на необходимия брой дялове. Потребителят ще трябва само да ги конфигурира, задавайки файловата система и приоритетите, след което всичко ще бъде готово за инсталиране.

Стъпка 6: Форматиране и монтаж на задвижващи секции

Сега всички създадени дялове не принадлежат към определени файлови системи и за тяхната инсталация е необходимо да направите форматиране. Поради факта, че всички обеми са създадени ръчно, форматирането и монтирането също трябва да се извършват самостоятелно.

 1. В bootloader дяла е по-добре да се определи формата на файловата система ext2, за да се гарантира най-доброто изпълнение. Затова в конзолата активирайте командата mkfs -t ext2 -L Boot /dev/sda1 , където / dev / sda1 е името на първия създаден дял.
 2. Форматирайте дяла на твърдия диск с bootloader на Arch Linux

 3. Втората част на първоначалното изображение не се нуждае от форматиране, затова отидете в главната системна директория и я форматирайте в познатия “ext4” формат като въведете mkfs -t ext4 -L Root /dev/sda3 .
 4. Форматиране на системната директория на твърдия диск за инсталиране на Arch Linux

 5. Точно същото действие се изисква с домашната директория, mkfs -t ext4 -L Home /dev/sda4 израза mkfs -t ext4 -L Home /dev/sda4 .
 6. Форматиране на домашната директория на твърдия диск за инсталация на Arch Linux

 7. Файлът за виртуална памет също не е форматиран, така че веднага го монтирайте чрез mkswap /dev/sda5 .
 8. Форматиране на създадения дял за страничния файл Arch Linux

 9. Свързването на създадените дялове се извършва и ръчно, след което те са подходящи за работа. Започнете от главната директория sudo mount /dev/sda3 /mnt .
 10. Монтиране на системната директория за инсталиране на Arch Linux

 11. След това създайте отделни папки за bootloader и home directory чрез sudo mkdir /mnt/{boot,home} .
 12. Създаване на папки за bootloader и начална директория на Arch Linux

 13. Остава само да монтирате останалите дялове чрез последователно въвеждане на редове mount /dev/sda1 /mnt/boot , mount /dev/sda4 /mnt/home и swapon /dev/sda5 .
 14. Монтиране на системни, начални и странични файлове в Arch Linux

Всички секции са успешно подготвени за по-нататъшната инсталация на системата Arch. Ако всичко върви без никакви грешки, можете да преминете към следващата стъпка.

Стъпка 7: Инсталирайте системата

Както беше споменато по-рано, за пълна инсталация на Arch, ще ви е необходима активна интернет връзка, тъй като от официалните хранилища се изтеглят допълнителни компоненти. Ако кабелната връзка е установена незабавно, тогава за Wi-Fi трябва да изпълните следните команди:

wifi-menu
ls /etc/netctl
netctl start profile

След като определите връзката, можете да пристъпите към инсталацията, но първо препоръчваме да изберете най-оптималното огледало, така че процесът на зареждане да върви възможно най-бързо:

 1. Стартирайте файла с огледалата чрез командата vim /etc/pacman.d/mirrorlist .
 2. Отваряне на списък с огледала чрез текстов редактор в Arch Linux

 3. Копирайте едно от огледалата чрез двойно натискане на бутона y , след което го плъзнете нагоре по списъка, като го поставите с клавиша p . Излезте от файла, като натиснете Shift +: и въведете wq .
 4. Избиране на най-доброто огледало за изтегляне на необходимите Arch Arch файлове

 5. Стартирайте процедурата за инсталиране на пакета, като напишете pacstrap /mnt base base-devel .
 6. Стартиране на инсталацията на операционната система Arch Linux

 7. Изчакайте инсталацията да приключи. По време на тази операция не рестартирайте компютъра и не натискайте никакви клавиши на клавиатурата.
 8. Изчаква се да приключи изтеглянето на необходимите файлове на Arch Linux

Добавянето на пакети ще приключи, когато в конзолата се появи нов ред. Това означава, че можете да започнете първоначалната настройка на системата.

Стъпка 8: Настройка след инсталиране

Важно е не само да се добавят всички необходими компоненти, но и да се коригират основните параметри, така че взаимодействието с операционната система да е възможно най-комфортно. Обърнете внимание на следните действия, те са проектирани за оптимална конфигурация:

 1. Първо, в системната папка се създава конфигурационен файл за всички монтирани файлови системи. Тя не само ще съхранява полезна информация, но и ще описва вида на интеграцията на диска в операционната система. За да създадете компонент, използвайте командата genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab .
 2. Създаване на конфигурационен файл за файловите системи Arch Linux

 3. Зареждането още не е готово, така че не можете да рестартирате. За по-нататъшно конфигуриране, влезте чрез arch-chroot /mnt .
 4. Влезте в операционната система Arch Linux след инсталацията

 5. Задайте часовата зона с помощта на sudo timedatectl set-timezone Europe/Kiev , където Европа / Киев е желаният регион. Използвайте следната команда sudo timedatectl set-ntp 1 да настроите протокола за мрежово време.
 6. Настройване на системното време след инсталиране на системата Arch Linux

 7. Вече сте попаднали на работата във VIM текстов редактор преди да инсталирате Arch Linux, но сега този важен компонент липсва от самата система. Можете да го инсталирате с командата pacman -S vim или pacman -Sy vim .
 8. Инсталиране на VIM текстов редактор след инсталирането на системата Arch Linux

 9. Потвърдете добавянето на пакети, като изберете съответната опция, когато бъдете подканени.
 10. Потвърждение за добавяне на пакети за инсталиране на vim на Arch Linux

 11. След това ще се активират кодировките, с които операционната система ще работи. Необходим е за правилното показване на различни кирилица и латиница. Стартирайте съответния конфигурационен файл: vim /etc/locale.gen .
 12. Изпълнение на локален файл за конфигуриране след инсталиране на Arch Linux

 13. Премахнете знака # от съответстващи редове, например с en_US.UTF-8 и ru_RU.UTF-8 . Запазете промените и излезте от редактора.
 14. Избор на оптимални кодировки в конфигурационния файл на Arch Linux

 15. Ще трябва да актуализирате завършената конфигурация, като въведете locale-gen .
 16. Актуализирайте локалите след промяна на конфигурационния файл на Arch Linux

 17. Сега превключвайте езика на операционната система на руски за по-лесно управление: echo "LANG=ru_RU.UTF-8" > /etc/locale.conf .
 18. Инсталиране на системния език след инсталиране на Arch Linux

 19. Задайте името на компютъра, което ви е необходимо, когато препращате към него. Използвайте командата echo "user-pc" > /etc/hostname , където user-pc е името на устройството.
 20. Създаване на нов потребител при инсталиране на Arch Linux

 21. Остава само да потвърдите потребителя, като го добавите към конфигурационния файл. Първо стартирайте vim /etc/hosts .
 22. Отваряне на конфигурационен файл за потвърждаване на вашия Arch Linux потребител

 23. Влезте в ред 127.0.0.1 user-pc.localdomain user-pc , напишете и затворете редактора.
 24. Въвеждане на низ за проверка на нов потребител на Arch Linux

 25. Някои процесори изискват ранен зареждащ образ, за ​​да изпълняват правилно операционната система. Ако не сте сигурни дали се нуждаете, просто инсталирайте изображението чрез mkinitcpio -p linux всеки случай.
 26. Инсталиране на допълнителен компонент за процесорното ядро ​​в Arch Linux

 27. Задайте парола за root достъп чрез командата passwd .
 28. Задаване на парола за root права в Arch Linux

 29. Остава само да инсталирате bootloader на GRUB и да конфигурирате интернет. pacman -S grub стандартния начин - pacman -S grub .
 30. Инсталиране на GRUB bootloader след инсталиране на операционната система Arch Linux

 31. След като приключи, grub-install /dev/sda се добавя към диска и се създава отделен конфигурационен файл grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg .
 32. Добавяне на GRUB Loader към Arch Linux System Files

 33. Създаването на интернет мрежата се извършва и преди рестартиране на системата. Обърнете внимание на следните команди и ги изпълнете един по един:

  ls /sys/class/net/ (дефиниция на активен мрежов интерфейс).
  cp /etc/netctl/examples/ethernet-dhcp /etc/netctl/ethernet-dhcp (копиране на конфигурационния файл).
  vim /etc/netctl/ethernet-dhcp (стартирайте конфигурационния файл чрез текстов редактор).

 34. Команди за настройка на интернет връзка след инсталиране на Arch Linux

 35. В конфигурационния файл променете стойността на интерфейса на тази, която сте научили по-рано чрез командата ls .
 36. Промяна на конфигурационния файл на Arch Linux за интернет връзка

 37. Активирайте избрания профил по подразбиране: netctl enable ethernet-dhcp .
 38. Активирайте профила по подразбиране за интернет връзка в Arch Linux

 39. Излезте от средата за exit , след това изключете всички файлови системи чрез umount -R /mnt и рестартирайте Arch Linux, като напишете reboot .
 40. Рестартиране на операционната система Arch Linux след завършване на инсталацията.

Това завършва пълната конфигурация на операционната система. Остава само да изчакате рестартирането и можете да работите.

Стъпка 9: Използване на Arch Linux

Обикновено потребителите на Arch се интересуват от тези потребители, които преди това са имали опит с други по-прости версии на това ядро. Това обаче не отрича факта, че начинаещите потребители също идват на тази платформа. Те трябва да бъдат подготвени за факта, че повечето действия и настройки се извършват чрез стандартна конзола. Можете да се запознаете с изпълнението на основните функции в нашите статии на следните линкове.

Вижте също:
Форматиране на USB флаш устройство в Linux
Инсталиране на Adobe Flash Player на Linux
Разопаковане на архивите на TAR.GZ в Linux
Инсталиране на драйвери за NVIDIA за Linux

В допълнение, днес сте изправени пред редица популярни отбори, които често ще трябва да участват в "Терминал" . Препоръчваме внимателно да се проучи всеки един от тях и да се опита да запомни приложението, синтаксиса и коректността на входа. Това също ще помогне на подробни материали.

Вижте също:
Често използвани команди в терминала на Linux
екип Въ / намирам / LS / Впиши в Linux

Това завършва нашата статия. Надяваме се, че лесно сте усвоили цялата процедура по инсталиране и по време на нейното изпълнение не е имало трудности. За повече информация относно работата в тази платформа, вижте официалната документация, разработена от създателите на системата.

Общи препоръки Arch Linux