RAM на компютъра е предназначен за временно съхранение на данни, които трябва да бъдат обработвани от централния процесор. Модулите RAM са малки табла с чипове, които са залепени върху тях и набор от контакти и са инсталирани в съответните слота на дънната платка. Ще говорим за това как да го направим в днешната статия.

Инсталиране на RAM модули

Когато се инсталирате или замените RAM, трябва да фокусирате вниманието си върху няколко нюанса. Този тип или стандартни платформи, многоканален режим и директно по време на инсталацията - видове ключалки и местоположението на клавишите. Освен това ще анализираме всички работни моменти по-подробно и ще покажем самия процес на практика.

стандарти

Преди да инсталирате ремъка, трябва да сте сигурни, че отговарят на стандарта на наличните съединители. Ако дънната платка е свързана с DDR4 съединители, модулите трябва да бъдат от същия тип. Можете да разберете каква памет поддържа дънната платка, като посетите уеб сайта на производителя или прочетете пълните инструкции.

Повече подробности: Как да изберем RAM

Многоканален режим

Чрез многоканален режим разбираме увеличаването на честотната лента на паметта поради паралелната работа на няколко модула. Потребителските компютри най-често включват два канала, сървърните платформи или дънните платки за ентусиастите имат четириканални контролери, а по-новите процесори и чипове вече могат да работят с шест канала. Както може би предполагате, пропускателната способност се увеличава пропорционално на броя на каналите.

В повечето случаи използваме обикновени настолни платформи, които могат да работят в режим на двуканален канал. За да го активирате, трябва да инсталирате четен брой модули със същата честота и обем. Вярно е, че в някои случаи се пускат неподходящи ленти в "двуканалния", но това се случва рядко.

Ако има само два съединителя за "RAM" на дънната платка, няма нужда да мислиш нищо и да разбереш. Просто инсталирайте две ленти, попълвайки всички налични слотове. Ако има повече места, например четири, модулите трябва да бъдат инсталирани според определена схема. Обикновено каналите се маркират с многоцветни конектори, което помага на потребителя да направи правилния избор.

Цветово обозначение на RAM каналите на дънната платка на компютъра

Имате например две барове, а на "дънната платка" има четири слотове - две черни и две синьо. За да използвате режима с двоен канал, трябва да ги инсталирате в слотовете със същия цвят.

Инсталиране на RAM модули за активиране на двуканална работа

Някои производители не споделят слотове по цвят. В този случай трябва да се обърнете към ръководството за потребителя. Обикновено се казва, че съединителите трябва да бъдат преплетени, т.е. да се вмъкват модулите в първия и третия, или вторият и четвъртият.

Инструкции за инсталиране на модули памет, за да се даде възможност за двуканален режим

Въоръжени с горепосочената информация и необходимия брой летви, можете да продължите към инсталацията.

Монтаж на модули

 1. Първо трябва да влезете в системата. За да направите това, отстранете страничния капак. Ако случаят е достатъчно просторен, тогава дънната платка не може да бъде премахната. В противен случай, тя трябва да бъде демонтирана и поставена на масата за удобство.

  Повече подробности: Подмяна на дънната платка

 2. Обърнете внимание на вида на ключалките на съединителите. Те са от два вида. Първият има ключалки от двете страни, а вторият - само един, докато могат да изглеждат почти същите. Бъдете внимателни и не се опитвайте да отваряте ключалката с усилие, ако тя не се предаде - може би имате втори тип.

  Видове ключалки на слота за RAM на дънната платка

 3. За да премахнете старите ленти, достатъчно е да отворите ключалките и да махнете модула от конектора.

  Премахване на лентата за памет от гнездото на дънната платка

 4. След това погледнете клавишите - това е гнездото от долната страна на плочата. Тя трябва да се комбинира с ключа (издатина) в гнездото. Всичко тук е просто, тъй като е невъзможно да се направи грешка. Модулът просто не влиза в слота, ако го включите от грешната страна. Вярно е, че с правилното "умение" може да увредите бара и конектора, така че не се чувствайте ревностен.

  Комбинация от клавиши на модула памет и в слота на дънната платка

 5. Сега поставете паметта в слота и леко натиснете отгоре и от двете страни. Бравите трябва да се затварят с характерно щракване. Ако лентата е стегната, за да избегнете повреда, първо натиснете едната страна (докато щракне), а след това върху другата.

  Инсталиране на модул памет в гнездото на дънната платка

След като инсталирате паметта, компютърът може да бъде сглобен, включен и използван.

Инсталиране в лаптоп

Преди да смените паметта в лаптоп, трябва да го разглобите. Как да направите това, прочетете статията на линка по-долу.

Повече подробности: Как да разглобим лаптоп

Лаптопите използват ламели тип SODIMM, които се различават от размера на работния плот. Можете да прочетете за възможността за използване на двуканалния режим в инструкциите или на уебсайта на производителя.

Модул за памет за инсталиране в лаптоп

 1. Внимателно вмъкнете паметта в гнездото, точно както при компютъра, като обърнете внимание на клавишите.

  Инсталиране на модул памет в слота за дънната платка на лаптопа

 2. След това кликнете върху горната част, като подравнявате модула хоризонтално, т.е. го притискаме към основата. Кликването ще ни разкаже за успешната инсталация.

  Поставяне на модула памет в слота за дънната платка на лаптопа

 3. Съставено, можете да съберете лаптоп.

инспекция

За да се уверим, че направихме всичко правилно, можете да използвате специален софтуер, като например CPU-Z , Програмата трябва да бъде стартирана и да отидете в раздела "Памет" или в английската версия "Memory" . Тук ще видим в кой режим работят ламелите (двуканален канал), общото количество инсталирана RAM и честотата й.

Проверка на силата на звука и режима на работа на RAM в програмата CPU-Z

В раздела "SPD" можете да получите информация за всеки модул отделно.

Информация за отделните модули памет в програмата CPU-Z

заключение

Както можете да видите, няма нищо трудно при инсталирането на RAM в компютър. Важно е само да се обръща внимание на типа модули, клавишите и на кои слотове те трябва да бъдат включени.