RAM играе важна роля във всеки компютър, независимо дали е компютър или лаптоп. Колко RAM има на устройството ви, зависи от него. Но не всеки потребител знае колко памет може да използва компютърът му. В днешната статия ще ви кажем как да разберете отговора на този въпрос.

Как да разберете колко RAM е инсталирана на компютъра

За да разберете колко RAM има на вашето устройство, можете да използвате и допълнителен софтуер, и стандартни инструменти за Windows. Ще разгледаме различните варианти.

Метод 1: AIDA64

Една от най-известните програми, която ви позволява да преглеждате и диагностицирате цялото оборудване, свързано към компютър - AIDA64 Extreme , Това е отлично решение за тези, които искат да знаят колкото е възможно повече за своя персонален компютър. Също така с помощта на този продукт можете да намерите информация за операционната система, инсталираните софтуерни продукти, мрежовите устройства и приставките на други производители.

Урокът: Как да използвате AIDA64

 1. За да разберете количеството свързана памет, просто стартирайте програмата, разгънете раздела "Компютър" и кликнете тук върху елемента "DMI" .

  AIDA64 Отидете в раздела DMI

 2. След това разгънете разделите "Модули памет" и "Устройства за памет" . Ще видите инсталирана на PC плочите на оперативната памет, върху която можете да намерите повече информация за устройството.

  AIDA64 Преглед на наличната RAM

Метод 2: Piriform Speccy

Друга популярна, но вече безплатна програма за преглеждане на информация за всички хардуерни и софтуерни компоненти на компютъра - Piriform Speccy , Той има доста прост интерфейс, но в същото време мощна функция, която е спечелила съчувствието на потребителите. С този продукт можете да научите и размера на инсталираната оперативна памет, нейния тип, скорост и много други: просто стартирайте програмата и отидете на раздела с подходящо име. Отворената страница ще предостави подробна информация за наличната памет.

Piriform Speccy Преглед на информация за инсталираната RAM

Метод 3: Преглед през BIOS

Не е най-удобният начин, но също така има място да бъде - това е изглед на характеристиките чрез BIOS на устройството. За всеки лаптоп и компютър начинът за влизане в посоченото меню може да е различен, но най-често срещаните са опциите за натискане на F2 и Изтриване, докато компютърът се зарежда. На нашия сайт има заглавие, посветено на методите за въвеждане на BIOS за различни устройства:

Прочетете още: Как да осъществите достъп до BIOS на устройството

След това ще намерите елемент, наречен "Системна памет" , "Информация за паметта" или друга опция, съдържаща думата Памет . Там ще научите размера на наличната памет и нейните други характеристики.

BIOS Информация за инсталираната RAM

Метод 4: Свойства на системата

Една от най-простите опции: погледнете свойствата на системата, защото има описания на основните характеристики на вашия компютър, включително и RAM.

 1. За да направите това, щракнете с десния бутон върху прекия път "Моят компютър" и изберете "Properties" от контекстното меню.

  Този компютър отваря свойствата на системата

 2. В отворения прозорец можете да намерите основна информация за устройството, но се интересуваме от елемента "Инсталирана памет (RAM)" . Стойността, написана срещуположно, ще бъде количеството памет, което е на разположение.

  Интересно!
  Наличната памет винаги е по-малка от свързаната. Това се дължи на факта, че оборудването запазва за себе си определено количество RAM, което става недостъпно за потребителя.

  Преглеждайте основната информация за компютъра си

Метод 5: Команден прозорец

Също така можете да използвате командния ред и да научите по-подробна информация за RAM. За да направите това, стартирайте конзолата чрез Търсене (или друг метод) и въведете следната команда:

wmic MEMORYCHIP get BankLabel,DeviceLocator,Capacity,Speed

Научаваме размера на RAM, използвайки командния ред

Сега нека разгледаме всеки параметър по-подробно:

 • BankLabel - тук са съединителите, към които са свързани съответните RAM слотове;
 • Капацитетът е размерът на паметта за зададената лента;
 • DeviceLocator - слотове;
 • Скорост - скоростта на съответния модул.

Метод 6: Мениджър на задачите

И накрая, дори и в "Мениджър на задачите" се посочва размерът на инсталираната памет.

 1. Обадете се до посочения инструмент с клавишната комбинация Ctrl + Shift + Esc и отидете в раздела "Performance" .

  Ефективност на мениджъра на задачите

 2. След това кликнете върху "Памет" .

  Мениджър на устройства Отидете в раздела Памет

 3. Тук общият брой на инсталираната RAM е отбелязан в ъгъла. Също така тук можете да проследите статистическите данни за използването на паметта, ако се интересувате.

  Мениджър на задачи Номер на инсталираната памет

Както можете да видите, всички разгледани методи са доста прости и съвсем възможни за обикновен потребител на компютър. Надяваме се, че ви помогнахме да разберете този въпрос. В противен случай пишете вашите въпроси в коментара и ние ще отговорим възможно най-скоро.