Във всяка операционна система има специални инструменти или методи, които ви информират за нейната версия. Линукс дистрибуциите не бяха изключение. В тази статия ще говорим как да разберете версията на Linux.

Прочетете още: Как да разберете версията на операционната система в Windows 10

Научете версията на Linux

Linux е само ядрото, на което се развиват различни дистрибуции. Понякога, в тяхното изобилие, е лесно да се объркате, но знаейки как да проверите версията на самата ядро ​​или графичната обвивка, можете по всяко време да научите цялата необходима информация. И има много начини за проверка.

Метод 1: Инкси

Инкси ще помогне в два профила да събере цялата информация за системата, но е предварително инсталирана само в Linux мента. Но няма значение, абсолютно всеки потребител може да го инсталира от официалното хранилище след няколко секунди.

Инсталацията на програмата и самата работа с нея ще се появят в "Terminal" - аналогов "Command line" в Windows. Ето защо, преди да започнете да изброявате всички възможни варианти за проверка на информацията за системата, използвайки терминала , си струва да направите забележка и да разберете как да отворите този "терминал" . За да направите това, натиснете CTRL + ALT + T или потърсете системата с заявката за търсене "Терминал" (без кавички).

търсене на терминали по Ubuntu система

Прочетете още: Как да отворите командния ред в Windows 10

Инсталиране на Inxi

 1. Въведете следната команда в "Терминал" и натиснете Enter, за да инсталирате инструмента Inxi:

  sudo apt install inxi

 2. След това ще бъдете помолени да въведете паролата, която сте посочили при инсталирането на операционната система.
 3. Забележка: при въвеждане на парола символите в "Терминал" не се показват, така че въведете необходимата комбинация и натиснете Enter и системата ще ви каже дали сте въвели паролата правилно или не.

 4. В процеса на изтегляне и инсталиране на Inxi, ще трябва да дадете съгласието си, като въведете символа "D" и натиснете Enter .

След като кликнете върху линия в "Терминал" ще се появи - това означава, че процесът на инсталиране е започнал. В крайна сметка трябва да изчакате да завърши. Можете да определите това с помощта на псевдонима и името на компютъра.

инсталирането на програмата inxi в Ubuntu

Проверка на версията

След инсталирането можете да проверите информацията за системата, като въведете следната команда:

inxi -S

След това ще се появи следната информация:

 • Хост - името на компютъра;
 • Ядрото - ядрото на системата и нейната битова дълбочина;
 • Desktop - графичната обвивка на системата и нейната версия;
 • Distro - името на разпространението и неговата версия.

командата inxi -s терминален ubuntu

Това обаче не е цялата информация, която инструментът Inxi може да предостави. За да намерите цялата информация, въведете командата:

inxi -F

В резултат на това ще се покаже цялата информация.

екип inxi -f termale ubuntu

Метод 2: Терминал

За разлика от метода, който ще бъде описан в края, той има едно неоспоримо предимство - инструкцията е обща за всички дистрибуции. Въпреки това, ако потребителят току-що е дошъл от Windows и все още не знае какво е Terminal , ще бъде трудно за него да се адаптира. Но за всичко в ред.

Ако трябва да определите версията на инсталираната Linux дистрибуция, тогава има много команди за това. Сега най-популярните ще бъдат демонтирани.

 1. Ако се интересувате само от информация за разпространението без допълнителни подробности, по-добре е да използвате командата:

  cat /etc/issue

  След въвеждането на която информацията на версията ще се появи на екрана.

 2. котка и т.н. проблем командния терминал Ubuntu

 3. Ако имате нужда от по-подробна информация - въведете командата:

  lsb_release -a

  Той ще покаже името, версията и кодовото име на разпространението.

 4. lsb_release -a команди за Ubuntu

 5. Информацията е, че вградените комунални услуги се събират независимо, но има възможност да се види информация, оставена от самите разработчици. За да направите това, трябва да регистрирате командата:

  cat /etc/*-release

  Тази команда ще покаже абсолютно цялата информация за изданието за разпространение.

котка и т.н. - изтеглете командата в терминала ubuntu

Това не е всичко, а само най-често срещаните команди за проверка на версията на Linux, но те ще бъдат достатъчни, за да разберат цялата необходима информация за системата.

Метод 3: Специален инструмент

Този метод е отличен за тези потребители, които току-що са започнали да се запознават с операционната система, базирана на Linux, и все още внимателно се позовават на "терминала" , защото липсват графичен интерфейс. Този метод обаче има своите недостатъци. Така че с помощта на него не можете да научите всички подробности за системата наведнъж.

 1. За да намерите информация за системата, трябва да въведете нейните параметри. При различни разпределения това се прави по различен начин. Така че в Ubuntu трябва да кликнете с левия бутон на мишката (LMB) в иконата "System Settings" на лентата на задачите.

  икона на системните настройки на лентата на задачите Ubuntu

  Ако след инсталирането на операционната система сте направили някои корекции в нея и тази икона изчезна от панела, можете лесно да намерите тази помощна програма, като търсите в системата. Просто отворете менюто "Старт" и напишете "System Settings" в полето за търсене.

 2. параметрите на системата за търсене от системата на Ubuntu

  Забележка: инструкцията е предоставена на примера на Ubuntu OS, но ключовите точки са подобни на други Linux дистрибуции, само оформлението на някои елементи на интерфейса е различно.

 3. След като влезете в системните параметри, трябва да намерите иконата "System Information " в Ubuntu или "Details" в Linux Mint в секцията "System" , след което щракнете върху нея.
 4. иконата на системната информация в настройките на Ubuntu

 5. След това ще се появи прозорец, в който ще се покаже информация за инсталираната система. В зависимост от използваната операционна система, тяхното изобилие може да варира. Така че в Ubuntu са посочени само версията на разпределението (1), използваната графика (2) и капацитетът на системата (3).

  ubuntu информация за системата

  В Linux информацията за мента е още:

  Линукс мента информация

Затова разбрахме версията на Linux, използвайки графичния интерфейс на системата. Струва си да се повтаря, като се казва, че местоположението на елементите в различните ОС може да варира, но същността е едно нещо: да се намерят системните настройки, в които да се открие информация за него.

заключение

Както можете да видите, има много начини да разберете Linux версията. Има и графични инструменти за това, и не разполагате с такъв "лукс" полезност. Какво да използвате - изберете само вас. Единственото важно нещо е да получите желания резултат.