Всеки знае видео хостинг в YouTube като световно известен сайт, където видеоклиповете се публикуват ежедневно от автори и се разглеждат от потребителите. Дори самото определение за "видео хостинг" означава това. Но какво, ако приближим този въпрос от другата страна? Какво ще стане, ако отидете на YouTube, за да слушате музика? Но този въпрос може да бъде зададен от мнозина. Точно сега ще бъде разглобена подробно.

Слушайте музика в YouTube

Разбира се, YouTube никога не се смяташе от творците за музикална услуга, но както знаете, хората обичат да мислят всичко сами. Във всеки случай, музиката на представената услуга може да бъде чута, дори по няколко начина.

Метод 1: Чрез библиотеката

В YouTube има музикална библиотека - оттам потребителите приемат за своите музикални композиции. На свой ред те са свободни, т.е. без авторски права. Тази музика обаче не може да се използва само за създаване на видео, но и за нормално слушане.

Стъпка 1: Влезте в музикалната библиотека

Незабавно в първата стъпка си струва да се каже, че само регистриран потребител на видеохостинг може да отвори библиотеката, в противен случай няма да работи. Е, ако сте един от тях, сега ще ви кажа как да стигнете дотам.

Прочетете още:
Как да се регистрирате в
Как да създадете собствен канал в YouTube

Докато сте в профила си, трябва да влезете в студиото за реклама. За да направите това, кликнете върху иконата на потребителския си профил и в падащото меню кликнете върху бутона "Creative Studio" .

вход в творческото студио в YouTube

Сега трябва да влезете в категорията "Създаване" , която можете да видите в страничната лента отляво почти на дъното. Кликнете върху този етикет.

категория, която да създадете в творческо студио в YouTube

Сега имате една и съща библиотека, както е видно от избраната подкатегория, подчертана в червено.

подкатегория музикални библиотеки

Стъпка 2: Възпроизвеждане на песни

Така че музикалната библиотека на Yutuba е пред вас. Сега можете спокойно да слушате песните, които са в него и да се наслаждавате на тях. Можете да ги възпроизвеждате, като кликнете върху съответния бутон "Play" , който се намира до името на изпълнителя.

бутон за възпроизвеждане в библиотеката в YouTube

Търсене на песен

Ако искате да намерите точния музикант, познавайки името му или името на песента, тогава можете да използвате търсенето в библиотеката. Връзката за търсене се намира в горната дясна част.

търсене в библиотеката в YouTube

Въведете името и кликнете върху иконата на лупа, ще видите резултата. Ако не сте получили това, което искате, това може да означава, че песента не е в библиотеката на YouTube, което може би е така, защото YouTube не е пълноправен играч, или сте въвели неправилно името. Но във всеки случай можете да направите търсене малко по-различно - по категория.

YouTube предоставя възможност за показване на композиции по жанр, настроение, инструменти и продължителност, както се вижда от същите филтърни елементи отгоре.

филтри в библиотеката в YouTube

Да ги използваш е много проста. Ако, например, искате да слушате музика в жанра "Classics" , трябва да кликнете върху елемента "Жанр" и да изберете името със същото име в падащия списък.

избор на жанра на музиката в библиотеката в YouTube

След това ще видите песните, които се играят в този жанр или в комбинация с него. По същия начин можете да изберете песни според настроението или инструментите.

Допълнителни функции

Има и други опции в библиотеката на YouTube, които може да ви харесат. Например, ако наистина сте харесали слушаната песен, можете да я изтеглите. За да направите това, просто кликнете върху съответния бутон "Изтегляне" .

бутона за изтегляне в библиотеката на YouTube

Ако харесвате музиката, която харесвате, но нямате желание да я изтеглите, можете да добавите песента в "Любими", за да я намерите бързо следващия път. Това става чрез натискане на съответния бутон, направен под формата на звездичка.

любимите бутони в библиотеката в YouTube

След натискането му песента ще се премести в съответната категория, чието местоположение ще видите в изображението по-долу.

любимите в библиотеката на YouTube

Освен това в интерфейса на библиотеката има индикатор за популярността на песента. Тя може да бъде полезна, ако решите да слушате музика, която сега се цитира от потребителите. Колкото повече индикаторната лента е пълна, толкова по-популярна е музиката.

показващ популярността на песента в библиотеката на YouTube

Метод 2: В канала "Музика"

В библиотеката можете да намерите много художници, но със сигурност не всички, така че горният метод може да не е подходящ за всички. Има обаче възможност да намерите това, което ви трябва другаде - в канала "Музика" - официалният канал на самата услуга на YouTube.

Музикален канал в YouTube

Преминавайки към раздела "Видео" , можете да видите най-новите нововъведения в света на музиката. В раздела "Плейлисти" обаче можете да намерите музикални селекции, разделени по жанр, държава и по много други критерии.

табулирани плейлисти в музиката на канала в YouTube

Освен това, като възпроизвеждате плейлиста, песните, които са в него, автоматично ще се превключват, което несъмнено е много удобно.

Забележка: За да покажете всички плейлисти за канали на екрана, кликнете върху "Още 500+" в графата "Всички плейлисти" в същия раздел.

бутон 500+ в плейлистите на музиката на канала в YouTube

Прочетете още: Как да създадете плейлисти в YouTube

Метод 3: Чрез каналния каталог

В каталога на каналите има и възможност да се намерят музикални произведения, но те са представени в малко по-различна форма.

Първо, трябва да отидете в секцията на YouTube, наречена "Каталог канали" . Можете да го намерите в ръководството за YouTube в най-долния край, под списъка с всички ваши абонаменти.

канален бутон за директориите в YouTube

Тук са най-популярните канали, разделени по жанр. В този случай отидете на връзката "Музика" .

музика в YouTube

Сега каналите на най-популярните изпълнители ще бъдат показани пред вас. Тези канали са официални за всеки музикант поотделно, затова се абонирате за него, можете да следвате творчеството на любимия си изпълнител.

Прочетете още: Как да се абонирате за канал в YouTube

Метод 4: Използване на търсенето

За съжаление, всички горепосочени методи не дават 100% шанс да намерите песента, която искате. Има обаче такава възможност.

В наши дни почти всеки изпълнител има свой собствен канал на YouTube, където поставя музиката или видеото от концерти. И ако няма официален канал, често самите фенове създават подобна. Във всеки случай, ако песента е повече или по-малко популярна, тя ще попадне в YouTube, а остава да се направи, за да се намери и да се възпроизведе.

Търсете официален канал за изпълнители

Ако искате да намерите песни на определен музикант на YouTube, тогава ще ви бъде по-лесно да намерите канала си, на който ще се намират всички композиции.

За да направите това, в полето за търсене на Yutuba въведете псевдонима или името на групата и търсите, като щракнете върху бутона с изображението на лупата.

търсене низ в YouTube

В резултат ще видите всички резултати. Тук можете да намерите правилния път, но е по-логично да посетите самия канал. Най-често се оказва, че е първият в опашката, но понякога трябва да се губиш малко по-надолу.

резултат от търсенето в YouTube

Ако не го намерите, можете да използвате филтъра, където трябва да посочите търсенето по канали. За да направите това, кликнете върху бутона "Филтри" и в падащото меню изберете "Канали" в категорията "Тип" .

канален филтър в YouTube

Резултатите от търсенето ще показват само канали с подобно име, съответстващо на зададената заявка.

Търсене в плейлисти

Ако каналът на изпълнителя на YouTube не е налице, можете да опитате да намерите музикалната му колекция. Такива плейлисти могат да се създават от всеки, това означава, че шансът да го намерите е много голям.

За да извършите търсене в плейлисти на YouTube, отново трябва да въведете заявка за търсене, кликнете върху бутона "Филтър" и в категорията "Тип" изберете елемента "Плейлисти" . И от резултата остава само натискането на бутона с изображението на лупата.

филтриране по плейлисти в YouTube

След това ще получите избор на плейлисти в резултатите, които имат поне някаква връзка с заявката за търсене.

резултат от търсенето, като използвате филтър в YouTube

Съвет: Когато търсите в плейлистите във филтър, е много удобно да търсите музикални колекции по жанр, например класически, поп музика, хип-хоп и други подобни. Просто въведете заявката за търсене по тип: "Музика в жанра на" поп музиката ".

Търсене на отделна песен

Ако все още не можете да намерите желаната песен на YouTube, можете да отидете по друг начин - за да я направите отделно. Факт е, че преди това се опитахме да намерим канали или плейлисти, така че въпросната музика да е на едно място, но на свой ред това малко намалява шансовете за успех. Но ако искате да слушате определена песен, ще трябва да въведете името си в полето за търсене.

За да увеличите вероятността да го намерите, можете да използвате филтър, за да посочите основните функции, например, за да изберете приблизителна продължителност. Също така е уместно името на художника да бъде включено заедно с името на песента, ако го знаете.

заключение

Независимо от факта, че видеосъвместният сайт на YouTube никога не е бил позициониран като музикална услуга, тази функция присъства на него. Разбира се, не очаквайте, че ще успеете да откриете правилната следа със 100% вероятност, защото до голяма степен видеоклиповете се добавят към YouTube, но ако песента е достатъчно популярна, за да я открие, пак ще е възможно. Удобен за потребителя интерфейс с много полезни инструменти ще ви помогне да се насладите на използването на един вид грамофон.