Обикновено потребителите се опитват да увеличат тактовата честота на процесора, за да направят компютъра си по-добър, по-бърз и да постигнат по-висока производителност, но в някои случаи може да има обективна необходимост от намаляване на честотите. Например, когато трябва да намалите производството на топлина и консумацията на енергия на процесора, да намалите енергийните разходи и натоварването на охладителната система или да го направите неподходящ за ресурсоемки приложения като игри, за да обезкуражите децата от непрекъснати игри. Прочетете за това как да намалите тактовата честота на процесора в тази статия.

Намаляване на честотата на процесора

За да се намали честотата на процесора, има два основни начина: да се преконфигурира BIOS по обратния начин на овърклок, тоест действително да се "забави" процесора и да се намалят настройките за консумация на енергия в самата операционна система. На теория те дори могат да се комбинират, но на практика това е полезно само в много специфични ситуации.

Метод 1: Настройки на BIOS

На дънни платки, които поддържат овърклок, можете също да извършите обратната операция, като намалите стойностите на множителя както за отделни, така и за всички ядра, целия процесор и намалите консумацията на енергия на процесора.

Прочетете също:
Как да вляза в BIOS на компютър
Конфигуриране на BIOS на компютър

Деактивиране на Turbo Boost Mode

Като начало си струва да разгледаме метод, при който максималната тактова честота е намалена до номиналното ниво за процесори, които поддържат тази технология. За да деактивирате:

 1. Отворете контролния панел на процесора, като намерите линията "Управление на захранването на процесора" или подобен и отидете до него, като кликнете върху "Enter".
 2. Въвеждане на настройки за интегрално управление на процесора в UEFI BIOS

 3. Преведете стойността на шева "Турбо режим" от „Включено“ На "Хора с увреждания" или с „Активирано“ На "Хора с увреждания".
 4. Активиране на Turbo Mode CPU в UEFI BIOS

След това турбо режимът ще бъде деактивиран и ако основната тактова честота на процесора, например, е 3,7 GHz, тогава тя също ще бъде максимална, лишавайки процесора от възможността за самоовърклок с помощта на подходящата технология.

Намаляване на основните мултипликатори

Най-безопасният начин на профила за понижаване на тактовата честота на даден компонент е да се намали стойността на множителите на неговите ядра. Безопасността на този метод се изразява във факта, че потребителят няма да може да зададе числото на множители по-малко от базовия. Тоест, по този начин ще можете да постигнете понижаване на максималните честоти на процесора до ниво под лимита или до базовите стойности за целия процесор или за отделните му ядра. Процедурата се извършва на няколко етапа:

 1. Потърсете във вашия BIOS или UEFI параметъра, отговорен за управлението на основните мултипликатори, може да бъде "CPU Core Ratio" или нещо подобно. Направете този ред активен с натискане на клавиш "Enter" и изберете режима, в който искате да конфигурирате. Най-често са две от тях: "Синхронизиране на всички ядра" ви позволява да зададете единичен множител и да синхронизирате ядрата и "На ядро" осигурява индивидуална стойност за всяко ядро.
 2. Избор на режим за задаване на стойността на множителя по ядра в UEFI BIOS

 3. В случай на избор "Синхронизиране на всички ядра" можете да изберете една стойност за множителя на първото ядро, която автоматично ще съответства на останалата част. За да направите това, погледнете номиналната стойност на множителя близо до думата "Съотношение"И го изложи за "Ограничение на 1-ядрено съотношение", редовете на останалите ядра ще се запълнят сами.
 4. Режим на ръчно синхронизиране на ядрото в UEFI BIOS

 5. Ако искате да персонализирате уникални показатели за множество ядра, изберете "На ядро" и задайте свой собствен множител във всяко ядро.
 6. Режим на отделни стойности на множител за всяко ядро ​​в UEFI BIOS

Не можете да зададете множителя под номинала в нито един от режимите и кога "На ядро" имайте предвид, че нито едно ядро ​​не може да бъде по-бързо от първото, тоест факторите на другите не могат да бъдат по-големи от 1-ядрен.

Чрез задаване на ограничените стойности за ядрата ще бъде възможно да се намали максималната тактова честота до основната.

Намалете честотата на шината

Стойността на тактовата честота се получава чрез умножаване на нейния множител по честотата на шината; следователно тя може да бъде намалена чрез понижаване на параметъра на дънната платка.Тук вече си струва да бъдем максимално внимателни и да не намаляваме честотата с няколко десетки мегагерца наведнъж, защото това понякога причинява нестабилност на процесора.

За да намалите честотата на шината, направете следното:

 1. Намерете реда, който ви позволява да зададете желаното число ръчно. Може да е линията "Ai Overlock тунер", "Скорост на работа на процесора", "Контрол на часовника BLCK / DMI / PEG" или нещо подобно. Щракнете "Enter" и го превключете на ръчно управление, като изберете "Ръчно", „Потребителско дефиниране“ или „Активирано“ съответно.
 2. Ръчен контрол на честотата на шината в UEFI BIOS

 3. След това намерете параметъра "Честота на BCLK" или низ, съдържащ думата "FBS" или "Часовник" (можете също да се съсредоточите върху стойността по подразбиране от 100 MHz). След като преди това разгледахте текущата и / или базовата стойност, задайте индикатора малко по-ниско.
 4. Задаване на честотата на шината на дънната платка в UEFI BIOS

Драстичното намаляване на честотата на шината може да доведе до сериозно забавяне на системата при стартиране, поради което се препоръчва малка стъпка надолу, от 1 до 5 MHz.

Това намалява основната тактова честота на процесора, както и максималната тактова честота, която може да бъде постигната при пълно натоварване.

Намалете напрежението на процесора

Чрез намаляване на напрежението, приложено към процесора, можете да постигнете не само намаляване на консумацията на енергия и генериране на топлина, но и по-ниска тактова честота на процесора. За това:

 1. Намерете опцията "Напрежение на ядрото на процесора / кеша": за това в BIOS можете да се съсредоточите "Напрежение на процесора" и стойности във волта. Изберете го, като щракнете "Enter"и превключете този параметър в ръчен режим.
 2. Избор на режим за задаване на стойността на напрежението на процесора в UEFI BIOS

 3. Задайте стойността на пониженото напрежение, като се позовавате на минималните числа.
 4. Задаване на минималната стойност на напрежението в UEFI BIOS

Като зададете напрежението под текущото, ще намалите честотите на процесора във всички ядра, без да повлияете на множителите. Препоръчително е да го намалявате малко по малко и постепенно, буквално със стотни, както и в метода с гума.

Не забравяйте да запазите настройките след промяната им - в този случай се препоръчва да излезете от BIOS чрез ключа "F10"издаване на команда за излизане със запазване на промените.

Метод 2: Настройки на Windows

В случай, че не можете или не искате да повлияете на настройките на BIOS, тогава можете да намалите честотите в самата операционна система. Параметърът е отговорен за това. "Захранване", който регулира минималната и максималната мощност на процесора. За да намалите честотата на процесора чрез захранване, използвайте този алгоритъм:

 1. Използване на търсене в меню "Старт", или като незабавно щракнете върху иконата на лупа, намерете системното приложение "Контролен панел" и го отворете.
 2. Влезте в контролния панел чрез Windows Search

 3. Щракнете с левия бутон върху категория "Оборудване и звук".
 4. Избиране на категория Хардуер и звук в контролния панел на Windows

 5. Преместване в подкатегория "Захранване".
 6. Влизане в Windows Power Settings

  Можете да използвате алтернативен начин, като натиснете клавишната комбинация „Win + R“ и въвеждане на командата powercfg.cpl... Така че, веднага ще преминете към панела "Захранване".

  Алтернативен начин за отваряне на Windows Power Options

 7. Кликнете върху „Настройване на плана за захранване“ текущия ви план за захранване.
 8. Избор на настройките за текущата схема на захранване на Windows

 9. Моля изберете „Промяна на разширените настройки на захранването“.
 10. Избор на разширени настройки за захранване за Windows

 11. Разгънете параметъра Управление на захранването на процесораи след това поднизове "Минимално състояние на процесора" и "Максимално състояние на процесора"... Задайте минималната мощност, която CPU може да консумира, и максималната, като зададете по-ниски стойности от текущите. След това натиснете последователно бутоните "Приложи" и "ДОБРЕ" за да влязат в сила промените.
 12. Регулиране на захранването за намаляване на тактовата честота на процесора в Windows

Сега процесорът няма да може да използва изцяло подаденото към него напрежение, като се ограничава не от BIOS, а от Windows и съответно честотите на процесора ще бъдат намалени.

Ако искате да играете с настройките, имайте предвид, че няма да можете да намалите честотата под 800 MHz, особено когато използвате втория метод. Бъдете внимателни, опитвайки се да вземете долната лента от 700 MHz или по-малко, защото в един момент Windows може да реши, че компютърът не отговаря на минималните изисквания и ще откаже да стартира.

Тази статия разглежда начини за намаляване на тактовата честота на процесора в BIOS и чрез настройките на операционната система. Както в случая на ускорение и забавяне на системата, не бързайте и бъдете внимателни при тази процедура, без да се страхувате от нулиране на настройките, ако нещо се обърка.

Прочетете също: Нулиране на настройките на BIOS