Днес почти всеки домашен компютър използва твърд диск като основно устройство. Той също така инсталира операционната система. Но за да може компютърът да го изтегли, той трябва да знае на кои устройства и в какъв ред е необходимо да потърси Master Boot Record (главен зареждащ запис). Тази статия ще ви даде ръководство, което да ви помогне да направите твърдия диск стартиращ.

Инсталиране на твърд диск като обувка

За да заредите от операционната система за твърди дискове или нещо подобно, трябва да направите някои манипулации BIOS , Можете да накарате компютъра винаги да поставя на твърдия диск най-висок приоритет на зареждането. Също така е възможно да изтеглите програмата от HDD само веднъж. Инструкциите в материала по-долу ще ви помогнат да се справите с тази задача.

Метод 1: Задайте приоритет на стартиране в BIOS

Тази функция в BIOS ви позволява да конфигурирате последователността на зареждане на операционната система от устройствата за съхранение, инсталирани на компютъра. Това означава, че трябва само да поставите твърдия диск на първо място в списъка и системата винаги ще стартира по подразбиране само от него. За да научите как да влезете в BIOS, прочетете следната статия.

Повече подробности: Как да влезете в BIOS на компютъра

В това ръководство, като пример, BIOS е от американската компания Megatrends. Като цяло, появата на този набор от фърмуер за всички производители е сходна, но се допускат вариации в наименованията на елементите и другите елементи.

Отидете до основното меню за входно / изходно устройство. Кликнете върху раздела "Boot" . Ще има списък с устройства, от които компютърът може да извърши изтеглянето. Устройството, чието име е над всички останали, ще се счита за основен диск за зареждане. За да преместите устройството нагоре, го изберете със стрелките и натиснете клавиша "+" .

Отворете раздела за зареждане в BIOS

Сега трябва да запазите промените си. Отворете раздела "Изход" , след което изберете опцията "Запазване на промените и излизане" .

Превключете към изходния раздел и натиснете изходния бутон, като запазите конфигурацията

В прозореца, който се показва, изберете опцията "OK" и натиснете "Enter" . Сега компютърът ви първо ще бъде зареден от твърдия диск, а не от друго устройство.

Запазване на промените в BIOS

Метод 2: "Меню за зареждане"

По време на стартирането на компютъра можете да отидете в така нареченото меню за зареждане. Той има възможността да избере устройството, от което сега ще бъде заредена операционната система. Този начин да направите стартиране на твърд диск е подходящ, ако това действие трябва да се извърши веднъж, а през останалото време основното устройство за зареждане на операционната система е нещо друго.

Когато компютърът се стартира, кликнете върху бутона, който извежда менюто за стартиране. Най-често това са "F11" , "F12" или "Esc" (обикновено всички клавиши, които ви позволяват да взаимодействате с компютъра по време на началната фаза на операционната система, се показват на екрана заедно с логото на дънната платка). Стрелките избират твърдия диск и натиснете "Enter" . Voila, системата ще започне да го извлича от твърдия диск.

Меню за стартиране на американските мегатрендове

заключение

В тази статия е казано как да направите твърд диск зареждаем. Един от горните методи е предназначен да инсталира HDD като стандартно зареждане, а другият е предназначен за еднократно зареждане от него. Надяваме се, че този материал ви е помогнал за разрешаването на разглеждания проблем.