BIOS (основна входна / изходна система) - основната входно-изходна система, която е отговорна за стартирането на компютъра и ниско ниво на конфигуриране на неговите компоненти. В тази статия ще опишем как работи, какво е за нея и каква функционалност има.

BIOS

Чисто физически BIOS е набор от микропрограми, свързани в чип на дънната платка. Без това устройство компютърът просто няма да знае какво да прави след захранването - откъде да зареди операционната система, колко бързо трябва да се въртят охладителите, дали е възможно да включите устройството чрез натискане на бутона на мишката или клавиатурата и т.н.

Не бъркайте "BIOS SetUp" (синьо меню, което можете да получите, като кликнете върху определени бутони на клавиатурата, докато зареждате компютъра) с BIOS като такъв. Първият е само един от набор от няколко програми, записани на основния BIOS чип.

BIOS чипове

Основната входно-изходна система е написана само на енергонезависими устройства с памет. На дънната платка тя изглежда като микроциркулация, до която е батерията.

BIOS чип на дънната платка
Причината за това решение е, че BIOS винаги трябва да работи, независимо дали електричеството се доставя на компютъра или не. Чипът трябва да бъде надеждно защитен от външни фактори, защото ако възникне повреда, тогава няма да има указания в паметта на компютъра, които да му позволят да зареди операционната система или да приложи ток към шината на дънната платка.

Има два типа чипове, на които може да се инсталира BIOS:

  • ERPROM (изтриваем препрограмиращ се ROM) - съдържанието на такива чипове може да бъде изтрито само поради излагане на ултравиолетови източници. Това е остарял тип устройство, което в момента не се използва.
  • EEPROM (електрически изтриваем препрограмиращ се ROM) е модерна версия, данните от която могат да бъдат унищожени чрез електрически сигнал, който позволява да не се премахва чипа от матката. дъска. На такива устройства можете да актуализирате BIOS, който ви позволява да увеличите производителността на компютъра, да разширите списъка с устройства, поддържани от дънната платка, да коригирате грешките и недостатъците, направени от неговия производител.

Повече подробности: BIOS актуализация на компютъра

BIOS функции

Основната функция и цел на BIOS е ниско ниво на хардуерна конфигурация на устройства, инсталирани на компютъра. За това е отговорен подпрограмата "BIOS SetUp". С негова помощ можете да:

  • Задайте системното време;
  • Конфигурирайте приоритета за стартиране, т.е. да посочите устройството, от което файловете трябва да бъдат заредени за първи път в RAM и в какъв ред от останалите;
  • Активирайте или деактивирайте работата на компонентите, настройте напрежението за тях и много повече.

BIOS работи

Когато компютърът се стартира, почти всички компоненти, инсталирани в него, се обръщат към чипа на BIOS за допълнителни инструкции. Такъв автоматичен тест за включване се нарича POST (автоматичен тест за включване). Ако компонентите, без които компютърът няма да могат да зареждат (RAM, ROM, входно / изходни устройства и т.н.) успешно преминават функционалния тест, BIOS започва да търси основния зареждащ запис на операционната система (MBR). Ако го открие, управлението на хардуера се прехвърля в операционната система и се зарежда. Сега, в зависимост от операционната система, BIOS прехвърля пълен контрол върху своите компоненти (типични за Windows и Linux) или просто предоставя ограничен достъп (MS-DOS). След като операционната система е заредена, операцията на BIOS може да се счита за завършена. Такава процедура ще се случи всеки път, когато се включи нова и едва тогава.

BIOS взаимодействие с потребителя

За да влезете в менюто на BIOS и да промените някои параметри в него, трябва да натиснете само един бутон по време на стартирането на компютъра. Този ключ може да се различава в зависимост от производителя на дънната платка. Това обикновено е "F1", "F2", "ESC" или "DELETE" .

Менюто I / O на всички производители на дънни платки изглежда еднакво. Можете да сте сигурни, че основната функционалност (посочена в частта "BIOS функции" на този материал) няма да се различава.

Какво представлява основната входна и изходна система?

Вижте също: Как да влезете в BIOS на компютъра

Докато промените не се запазят, те не могат да бъдат приложени към компютъра. Следователно е важно да зададете всичко правилно и правилно, защото грешка в настройките на BIOS може да доведе поне до факта, че компютърът спира да зарежда и най-вече някои от хардуерните компоненти могат да се провалят. Това може да е процесор, ако не регулирате правилно скоростта на въртене на охладителите, които го охлаждат, или захранването, ако не е правилно да преразпределяте електрозахранването към дънната платка - много опции и много от тях може да са критични за работата на устройството като цяло. За щастие, има POST, който може да изведе кодове за грешка на монитора, а при наличие на високоговорители, той може да даде звукови сигнали, които също показват код за грешка.

Редица отстраняване на неизправности могат да помогнат за нулиране на настройките на BIOS, можете да научите повече за това в статията на нашия уебсайт, представена на връзката по-долу.

Повече подробности: Нулиране на настройките на BIOS

заключение

В тази статия бяха разгледани концепцията за BIOS, нейните ключови функции, принципът на работа, чиповете, на които може да се инсталира, както и някои други характеристики. Надяваме се, че този материал е интересен за вас и ни позволи да научим нещо ново или да освежим съществуващите знания.