3ds Max - програма, която се използва за много творчески задачи. Чрез него можете да създавате както визуализации на архитектурни обекти, така и анимации и анимирани видеоклипове. В допълнение, 3D Max ви позволява да изпълнявате триизмерен модел с почти всяка сложност и ниво на детайлност.

Много специалисти, участващи в 3D графиките, създават точни модели автомобили. Това е доста вълнуващ урок, който, между другото, може да ви помогне да печелите пари. Качествено създадени модели автомобили са търсени с визуализатори и компании за видео индустрия.

В тази статия ще се запознаем с процеса на моделиране на кола в 3ds Max.

Моделиране на кола в 3ds Max

Подготовка на суровини

Полезна информация: Горещи клавиши в 3ds Макс

Вие сте определени коя кола искате да моделирате. За да сте сигурни, че вашият модел е най-близък до оригинала, намерете в Интернет точни чертежи на проекциите на колата. На тях ще моделирате всички детайли на автомобила. Освен това запазете колкото е възможно повече подробни снимки на автомобила, за да сравните модела си с източника.

Стартирайте 3ds Max и инсталирайте чертежите като фон за моделиране. Създайте нов материал в редактора на материалите и задайте чертеж като дифузна карта. Изчертайте обекта "Планета" и му придайте нов материал.

Проследявайте пропорциите и размерите на чертежа. Моделирането на обекти винаги се извършва по скала от 1: 1.

Автомобилно моделиране 1

Симулация на случая

Когато създавате автомобилно тяло, основната задача е да симулирате полигонално око, което ще покаже повърхността на тялото. Просто симулирате само дясната или лявата половина на тялото. След това приложете модификатора на симетрията към него и двете половини на колата ще станат симетрични.

Създаването на тялото е най-лесно да започне с арки на колелата. Вземете инструмента за цилиндъра и го издърпайте според размера на арката на предното колело. Преобразувайте обекта в Editable Poly, след което използвайте командата "Insert", за да създадете вътрешни лица и да изтриете допълнителните полигони. Получените точки са ръчно пригодени към чертежа. Резултатът трябва да бъде като на екранната снимка.

Автомобилно моделиране 2

Приведете арки в един обект, като използвате инструмента "Attach" и свържете срещуположните лица с командата "Bridge". Плъзнете точките на решетката, за да повторите геометрията на автомобила. За да сте сигурни, че точките не надхвърлят самолетите им, използвайте Guidance Edge в менюто на решетката, за да бъдете освежени.

Автомобилно моделиране 3

Моделиране на автомобили 4

Използвайки инструментите "Connect" и "Swift loop", изрежете мрежата по такъв начин, че нейните лица да са пред отрязаните врати, прагове и въздушни отвори.

Изберете маркерите на резултантната решетка и ги копирайте, като задържите клавиша Shift. По този начин е възможно да се изгради тялото на автомобила. Преместване на лицата и решетките в различни посоки създава рафтове, качулка, броня и покрива на колата. Сравнете точките с чертежа. Използвайте модификатора "Turbosmooth", за да изгладите мрежата.

Моделиране на автомобили 5

Също така инструменти за полигонално моделиране създават части от пластмасова броня, огледала за обратно виждане, дръжки на вратите, изпускателни тръби и радиаторна решетка.

Симулация на колата 6

Когато тялото е напълно готово, дайте му модификатор на дебелината "Shell" и симулирайте вътрешния обем, така че колата да не изглежда прозрачна.

Моделиране на автомобили 7

Прозорците на колата се създават с инструмента "Line". Нодните точки трябва да бъдат комбинирани ръчно с ръбовете на отворите и да се приложи модификаторът "Surface".

Моделиране на автомобили 8

В резултат на всички извършени действия този орган трябва да се окаже:

Моделиране на колата 9

Още за моделирането на многоъгълници: Как да намалите броя на полигоните в 3ds Макс

Моделиране на фарове

Създаването на фарове се състои от два три етапа - моделиране, директно, осветителни устройства, прозрачната повърхност на фара и вътрешната му част. Използвайки чертежите и снимките на автомобилите, създайте фенери с помощта на "Редактиращ поли" на базата на цилиндъра.

Повърхността на фара се създава с помощта на инструмента "Самолет", преобразуван в решетка. Пробийте решетката с инструмента "Connect" и преместете точките така, че да образуват повърхност. По подобен начин създайте вътрешната повърхност на фара.

Моделиране на колата 10

Моделиране на колела

Можете да започнете да моделирате колелото от диска. Създава се на базата на цилиндър. Задайте му броя на лица от 40 и преобразувайте в многоъгълна мрежа. Спидите на колелото ще бъдат моделирани от полигоните, които съставят капака на цилиндрите. Използвайте командата "Extrude", за да изтласкате вътрешните части на диска.

Моделиране на автомобили 11

След като създадете мрежата, задайте модификатора "Turbosmooth" на обекта. По същия начин, създайте вътрешността на диска с гайките.

Моделиране на колата 12

Колелото на гумата е създадено по аналогия с диска. Първо, вие също трябва да създадете цилиндър, но само осем сегмента ще са достатъчни. С командата "Вмъкване" създайте кухина вътре в гумата и я задайте "Turbosmooth". Поставете я точно около диска.

Моделиране на кола 13

За по-голям реализъм симулирайте спирачната система вътре в колелото. По желание можете да създадете интериор на автомобила, чиито елементи ще се виждат през прозорците.

Моделиране на автомобили 14

В заключение

В обема на една статия е трудно да се опише сложният процес на полигонално моделиране на кола, затова, в заключение, даваме някои общи принципи за създаването на автомобили и техните елементи.

1. Винаги добавяйте лица по-близо до ръбовете на елемента, така че геометрията да се деформира по-малко в резултат на изглаждане.

2. В обекти, които са предмет на анти-псевдонимиране, не допускайте полигони с пет или повече точки. Триъгълните и четириъгълните полигони са гладко изгладени.

3. Следете броя на точките. Когато се припокривате, използвайте командата Заваряване, за да ги комбинирате.

4. Твърде сложните обекти се разделят на няколко части и ги моделират поотделно.

5. Когато премествате точки в повърхността, използвайте водача Edge.

Прочетете на нашия уебсайт: Софтуер за 3D моделиране

Така че, в общи линии, процесът на моделиране на кола. Започнете да практикувате в нея и ще видите колко завладяваща може да бъде тази работа.