Често се случва да се наложи спешно да се отвори определен документ, но на компютъра няма необходима програма. Най-често срещаният вариант е липсата на инсталиран пакет за Microsoft Office и вследствие на това невъзможността да се работи с DOCX файлове.

За щастие проблемът може да бъде решен с помощта на подходящи интернет услуги. Нека да разберем как да отворите DOCX файл онлайн и да работите пълноценно с него в браузъра.

Как да разглеждате и редактирате DOCX онлайн

В мрежата има значителен брой услуги, които позволяват по един или друг начин да се отварят документи във формат DOCX. Но между тях има само няколко наистина мощни инструмента. Най-добрите от тях обаче могат напълно да заменят стационарни аналози, поради наличието на едни и същи функции и лекота на използване.

Метод 1: Google Документи

Странно беше, че корпорацията на доброто създаде най-добрия браузър аналог на офис пакета на Microsoft. Инструментът от Google ви позволява да работите пълноценно в "облака" с документи на Word, електронни таблици в Excel и презентации в PowerPoint.

Google Документи онлайн услуга

Единственият недостатък на това решение е, че само оторизирани потребители имат достъп до него. Следователно, преди да отворите файла .docx, ще трябва да го направите Влезте в профила си в Google ,

Влезте в Google Документи

Ако не го направите, направете проста процедура за регистрация.

Прочетете повече: Как да създадете профил в Google

След упълномощаване в услугата ще бъдете отведени до страницата с последните документи. Ето файловете, с които някога сте работили в облака на Google.

 1. За да превключите към качването на DOCX файл в Google Документи, кликнете върху иконата на указателя горе вдясно.
  Отворете прозореца за качване на документи в Google Документи
 2. В отворения прозорец отидете в раздела "Изтегляне" .
  Отворете раздела, за да импортирате файлове в Google Документи от компютъра си
 3. След това кликнете върху бутона "Изберете файл на компютъра" и изберете документа в прозореца на файловия мениджър.
  Качваме документи в онлайн услугата Google Документи от паметта на компютъра
  Възможно е и по друг начин - просто да преместите DOCX файла от Explorer в съответната област на страницата.
 4. В резултат на това документът ще бъде отворен в прозореца на редактора.
  Документът Docx е отворен в услугата на Google Документи

Когато работите с файл, всички промени автоматично се запазват в "облака", а именно в Google Диск. Когато завършите редактирането на документа, можете отново да го изтеглите на компютъра си. За да направите това, отидете на "File" - "Download As" и изберете желания формат.

Изтеглете редактирания файл от Google Документи на компютъра си

Ако сте малко запознати с Microsoft Word, няма да трябва да свикнете с DOCX в Google Документи. Разликите в интерфейса между програмата и онлайн решение от корпорацията на доброто са минимални, а наборът от инструменти е напълно аналогичен.

Метод 2: Microsoft Word Online

Решение за работа с DOCX файлове в браузъра се предлага от компанията Redmond. Пакетът Microsoft Office Online включва познатия Word Word Processor. Въпреки това, за разлика от Google Документи, този инструмент е по същество "cut-down" версия на програмата за Windows.

Ако обаче трябва да редактирате или прегледате малък и сравнително малък файл, услугата на Microsoft също е добре за вас.

Онлайн Word Word Онлайн услуга

Отново няма да можете да използвате това решение без разрешение. Влезте в профила, който Microsoft ще има, защото, както в Google Документи, за да съхранява редактираните документи използва свой "облак". В този случай услугата OneDrive е една.

Така че, за да започнете с Word Online, влезте в профила си или създайте нов акаунт в Microsoft.

Влезте в профила на Microsoft в Office Online

След като влезете в профила, ще видите интерфейс, който е много подобен на главното меню на фиксираната версия на MS Word. Вляво има списък с последните документи, а отдясно е решетка с шаблони за създаване на нов файл DOCX.

Начало на MS Office

Веднага на тази страница можете да изтеглите документа за редактиране на услугата или по-скоро в OneDrive.

 1. Трябва само да намерите бутона "Изпращане на документ" в горния десен ъгъл на списъка с шаблони и да го използвате, за да импортирате файла DOCX от паметта на компютъра.
  Изтеглете файла в Microsoft Word Online
 2. След като документът бъде зареден, страницата с редактора се отваря, интерфейсът, от който дори повече от Google, напомня същата дума.
  Интерфейсът на онлайн редактора DOCX от Microsoft - Word Online

Както в Google Документи, всичко, дори минималните промени автоматично се запазват в "облака", така че не е нужно да се притеснявате за сигурността на данните. Когато приключите работата с DOCX файла, можете просто да оставите страницата с редактора: готовият документ ще остане в OneDrive, където може да бъде изтеглен по всяко време.

Друга възможност е незабавно да изтеглите файла на компютъра си.

 1. За да направите това, първо отидете в секцията "Файл" на лентата с менюта на MS Word Online.
  Нека да продължим да изтегляме файла DOCX в Word Online
 2. След това изберете "Запиши като" в списъка с опции отляво.
  Записваме документа DOCX на компютъра с услугата MS Word Online
  Остава само да се използва подходящият начин за качване на документа: в оригиналния формат, както и с разширението PDF или ODT.

Като цяло, решението на Microsoft няма предимства пред "Документите" на Google. Освен ако активно не използвате хранилището на OneDrive и искате бързо да редактирате файла DOCX.

Метод 3: Zoho Writer

Тази услуга е по-малко популярна от предишните две, но в никакъв случай не е лишена от функционалност. Напротив, Zoho Writer предлага още повече възможности за работа с документи, отколкото решение от Microsoft.

Онлайн услуга Zoho Docs

За да използвате този инструмент, не е необходимо да създавате отделен профил в Zoho: можете просто да влезете в сайта, като използвате профила си Google , Facebook или LinkedIn.

 1. Така че, на началната страница на услугата, за да започнете да работите с нея, кликнете върху бутона "Стартиране на писане" .
  Започнете с услугата за писател на Zoho
 2. След това създайте нов профил в Zoho с имейл адреса си в полето "Имейл адрес" или използвайте една от социалните мрежи. Упълномощаване в онлайн услугата Zoho Writer
 3. След упълномощаване в услугата ще видите работното пространство на онлайн редактора. Онлайн редактор в услугата Zoho Writer
 4. За да качите документ в Zoho Writer, кликнете върху бутона "Файл" в горната лента с менюта и изберете елемента "Импортиране на документ" .
  Внасяме документа в онлайн редактора на Zoho Writer
 5. Отляво ще се появи формуляр за изтегляне на нов файл към услугата. Формуляр за импортиране на нов документ в Zoho Writer

  Има две възможности за импортиране на документ в Zoho Writer: от паметта на компютъра или от връзка.

 6. След като сте използвали един от начините за зареждане на DOCX файл, кликнете върху бутона "Отваряне", който се показва. Отворете файла DOCX в услугата Zoho Writer
 7. В резултат на тези действия съдържанието на документа ще се появи в зоната за редактиране след няколко секунди. DOCX-файл, отворен в онлайн редактора Zoho Writer

След като направи необходимите промени в DOCX файла, той може да бъде изтеглен отново в паметта на компютъра. За да направите това, отидете на "Файл" - "Изтегляне като" и изберете желания формат.

Изтеглете модифицирания документ от услугата Zoho Writer на вашия компютър

Както можете да видите, тази услуга е малко тромава, но въпреки това е много удобно да се използва. В допълнение, Zoho Writer за разнообразието от различни функции може да се конкурира с Google Документи.

Метод 4: DocsPal

Ако не е нужно да променяте документа и има само нужда да го видите, услугата DocsPal ще бъде отлично решение в този случай. Този инструмент не изисква регистрация и ви позволява бързо да отворите желания файл DOCX.

Онлайн услуга DocsPal

 1. За да отидете в инструмента за преглед на документи на уебсайта на DocsPal, на главната страница изберете раздела "Преглед на файлове" .
  Нека да преминем към инструмента за преглед на документи в DocsPal
 2. След това качете файла .docx на сайта. Изтеглете документа за услугата DocsPal

  За да направите това, кликнете върху бутона "Изберете файл" или просто плъзнете желания документ в съответната област на страницата.

 3. След като подготвите файла DOCX за импортиране, кликнете върху бутона "Преглед на файл" в долната част на формуляра.
  Да започнем да разглеждаме файла DOCX в услугата DocsPal
 4. В резултат на това, след доста бърза обработка, документът ще бъде представен на страницата във форма, която може да се чете от човек.
  Прозорец за преглед на файлове в онлайн услугата DocsPal
 5. Всъщност DocsPal преобразува всяка страница от DOCX файл в отделно изображение и затова не можете да работите с документа. Има само опцията за четене.

Прочетете още: Отваряне на DOCX документи

Като извлечем заключението, може да се отбележи, че наистина ценните инструменти за работа с DOCX файлове в браузъра са услугите на Google Документи и Zoho Writer. Word Online, от своя страна, ще ви помогне бързо да редактирате документа в "облака" OneDrive. Е, DocsPal е най-добрият начин за вас, ако просто искате да разгледате съдържанието на DOCX файл.