AutoCAD е най-популярната програма за изпълнение на цифрово изпълнение. Много проекти, изпълнявани в AutoCAD, се прехвърлят на изпълнители за по-нататъшна работа в други програми в родния формат на AutoCAD "dwg".

Често има ситуации, при които дадена организация, която е получила чертеж на DWG, не разполага с AutoCAD в своя софтуер. За щастие, лесно е да отворите формата на AutoCAD с други приложения, поради разпространението на разширението DWG.

Обмислете няколко начина да отворите DWG чертеж без помощта на AutoCAD.

Как да отворите DWG файл без AutoCAD

Отваряне на чертеж с помощта на чертожни програми

Много инженери използват по-евтин и функционален софтуер за чертане, който поддържа формата dwg. Най-известните от тях са Compass-3D и NanoCAD. На нашия уебсайт можете да намерите инструкции как да отворите AutoCAD файла в Compass.

По-подробно: Как да отворите чертежа на AutoCAD в Compass-3D

Отваряне на DWG-drawing в ArchiCAD

В индустрията на архитектурния дизайн файловата миграция между AutoCAD и Archikad е много разпространена. Архиекторите получават топографски изследвания, извършени в AutoCAD, главни планове, чертежи от инженерни мрежи. За да отворите правилно DWG в Arcadia, изпълнете следните стъпки.

1. Най-бързият начин да добавите чертеж към графичното поле на Archcad - просто плъзнете файла от неговата папка в прозореца на програмата.

2. В прозореца "Рискови единици", който се показва, оставете стандартните стойности за милиметри и кликнете върху бутона "Поставете".

Как да отворите DWG файл без AutoCAD 1

3. Файлът ще бъде поставен като обект "Рисуване". Всички линии ще бъдат групирани в един обект. За да редактирате чертеж, изберете го и в контекстното меню изберете "Разделете в текущия изглед".

Как да отворите файл с DWG без AutoCAD 2

4. В прозореца за разграждане премахнете отметката от квадратчето "Запазване на оригиналните елементи в разлагането", за да не затрупате паметта на компютъра с копие на оригиналния файл. Оставете отметка, ако имате нужда от цял ​​източник за работа. Кликнете върху OK.

Как да отворите файл с DWG без AutoCAD 3

Как да отворите DWG файл без AutoCAD 4

Отваряне на файлове на AutoCAD с помощта на зрители на DWG

Има специални малки програми, предназначени за преглед, но не и за редактиране, чертежи на AutoCAD. Той може да бъде безплатен онлайн зрител A360 Viewer и други приложения от Autodesk - DWG TrueView и AutoCAD 360.

Свързани теми: Как да използвате A360 Viewer

В мрежата можете да намерите други безплатни приложения за отваряне на чертежи. Принципът на тяхната работа е подобен.

1. Намерете бутона за изтегляне на файла и кликнете върху него.

2. Изтеглете файла от твърдия диск на компютъра си. Чертежът ще бъде отворен.

Как да отворите DWG файл без AutoCAD 5

Други уроци: Как да използвате AutoCAD

Сега знаете как да отворите файла DWG без AutoCAD. Няма нищо сложно в това, тъй като много програми предвиждат взаимодействие с формата на DWG. Ако знаете други начини да отворите DWG без AutoCAD, моля, опишете ги в коментарите.