Едно от непознатите разширения на файлове за обикновения потребител е MD, което може да принадлежи към много различни формати. Нека разберем какви са тези файлове и как можете да ги отворите.

Как да отворите MD

Разширението MD принадлежи към повече от дузина файлови формати, най-често срещаните от които са следните:

 • текстови документи с форматиране Markdown;
 • ROM изображения на касети за игрови конзоли Sega MegaDrive;
 • 3D модел за системата FeatureCAM CAD.

Всеки тип този файл се отваря от различни програми.

Метод 1: Notepad ++

Има десетки текстови редактори за операционни системи Windows, които могат да работят с документи Markdown, нека се съсредоточим върху един от най-популярните, Notepad ++.

Изтеглете Notepad ++

 1. Стартирайте програмата, след което използвайте точките „Файл“„Отваряне“.
 2. Започнете да отваряте MD документ в Notepad ++

 3. Използвайте отворения прозорец "Изследовател" за да отидете до местоположението на целевия документ и да го изберете.
 4. Избиране на MD документ чрез Explorer за отваряне в Notepad ++

 5. Файлът ще се отвори. Благодарение на подчертаването на синтаксиса можете да видите както самия текст, така и елементите за маркиране.
 6. MD документ, отворен в Notepad ++

  Notepad ++ е едно от най-добрите решения за отваряне на MD файлове, затова препоръчваме да го използвате.

Прочетете също: Полезни приставки за Notepad ++

Метод 2: "Notepad"

Документите за маркиране също могат да бъдат отворени с помощта на системни инструменти: поддръжката за този език за маркиране отдавна съществува в „Бележник“.

 1. Открийте "Тетрадка" по какъвто и да е наличен начин - например, натиснете комбинацията Win + R, напишете заявка в прозореца notepad.exe и щракнете "ДОБРЕ".
 2. Стартирайте Notepad, за да отворите MD документ в него

 3. След стартиране на приложението използвайте неговата лента с инструменти - опция „Файл“тогава „Отваряне“.
 4. Отворете MD документ, за да го видите в Notepad

 5. Използвайте "Диригент" за да се придвижите до местоположението на целевия документ. По подразбиране програмата разпознава само TXT, така че да показва MD в падащото меню "Тип" изберете "Всички файлове"... Когато се покажат необходимите данни, маркирайте ги и натиснете „Отваряне“.
 6. Намерете и отворете MD документ, за да го видите в Notepad

 7. Файлът ще бъде отворен за преглед и редактиране.
 8. Преглед на съдържанието на MD документа в Notepad

  Вариант с „Бележник“ подходящ за тези потребители, които нямат възможност или желание да инсталират софтуер на трети страни.

Метод 3: Sega MegaDrive емулатор

Друг тип MD файлове са ROM изображения на касети за Sega MegaDrive, известни също като Sega Genesis. По правило игрите в японския регион се разпространяват във формат MD, но има и версии за американския и европейския пазар. Почти всеки емулатор на тази платформа може да работи с тези изображения, но ние ще използваме приложението BlastEm като пример.

Изтеглете BlastEm от официалния уебсайт

 1. Веднага след стартирането на приложението кликнете върху големия бутон „Зареждане на ROM“.
 2. Отваряне на ROM изображение в MD формат в емулатора BlastEm

 3. Придвижете се до целевия файл, като използвате вградения в емулатора файлов мениджър. Маркирайте го и натиснете „Отваряне“.
 4. Избиране на ROM изображение в MD формат, което да се отвори в емулатора BlastEm

 5. Готово - ROM с формат MD ще бъде стартиран и готов за възпроизвеждане.
 6. Ром в MD формат, работещ в емулатора на BlastEm

  Ако файлът генерира грешка при стартиране, най-вероятно той не е напълно зареден или вместо нормалното изображение сте попаднали на хак (модифициран по един или друг начин), който не се поддържа от този емулатор.

Метод 4: Autodesk FeatureCAM

Последната версия на MD файловете е CAD дизайн за FeatureCAM, който наскоро стана собственост на Autodesk. Такива файлове могат да се отварят само в тази програма.

Изтеглете пробна версия на Autodesk FeatureCAM от официалния уебсайт

 1. Стартирайте програмата и изчакайте, докато комплексът зареди всички компоненти, необходими за нейната работа. След това използвайте бутона „Отваряне на други документи“ в долния ляв ъгъл на главния прозорец.
 2. Отворете други документи, за да видите MD рисунка в Autodesk FeatureCAM

 3. По подразбиране поддръжката на MD файлове не е активирана, така че трябва да превключите дисплея на "Изследовател" всички файлове чрез съответното меню. След това изберете необходимия документ и щракнете „Отваряне“.
 4. Изберете Всички файлове и отворете MD чертеж за Autodesk FeatureCAM View

 5. Чертежът ще бъде отворен за гледане.
 6. Преглед на MD чертеж, отворен в Autodesk FeatureCAM

  Autodesk FeatureCAM е единствената програма, която може да отвори тези видове документи, което не е много удобно предвид модела на платено разпространение и ограничения период на пробния период.

Заключение

Сега знаете към кои файлове може да принадлежи разширението MD, както и какъв софтуер трябва да се използва за отварянето им.По правило притежанието на файла е много лесно да се определи по неговия размер - документите до 1 MB са най-вероятно текст в Markdown, от 1 до 10 MB - ROM-изображения на "shogi" и 10 MB и по-точно представят чертежите на Autodesk FeatureCAM ...