Потребителите, които са активно ангажирани с фотографията, често са изправени пред формат NEF. За тези, на които такива файлове са нови, ще обясним как да ги отворите.

Как да отворите файла nef

Документи с такова разширение са RAW данни от матрицата на фотоапарата на производителя Nikon - с други думи, сурова информация за количеството светлина, което пада върху фоточувствителния елемент. Можете да отваряте такива файлове с помощта на собствена програма от Nikon или с някои зрители на снимки.

Метод 1: XnView

Малка, но много функционална програма за гледане на изображения. Сред форматите, които XnView може да отвори, е NEF.

Изтегляне на XnView

 1. Отворете програмата и използвайте елемента от менюто "Файл" , в който кликнете върху опцията "Отвори" .
 2. Започнете да отваряте NEF файла в XnView

 3. В прозореца "Explorer" отидете до папката с файла NEF и го изберете. Обърнете внимание на зоната за визуализация в долната част на прозореца: ако има много файлове, можете да изберете тази, от която се нуждаете. Използвайте бутона "Отвори", за да заредите изображението в програмата.
 4. Избиране и визуализация на NEF файла в XnView

 5. Тъй като NEF форматът е необработен, HNView го преобразува в RGB пространство за лесно гледане. Оригиналният файл не се променя, така че можете да кликнете върху "OK" .
 6. Предупреждение за конвертиране на NEF файла в XnView

 7. Полученото изображение може да се разглежда в оригиналното му качество.

Отворено в файла XnView nef

XnView е добър инструмент, но някои варианти на RAW формати, включително NEF, може да не се показват правилно поради особената работа на алгоритмите на програмата. Препоръчваме Ви да се запознаете с нашите преглед на зрителите на изображения : Много от програмите, представени там, също ще се справят с тази задача.

Метод 2: ViewNX

Авторско право от Nikon, чиято основна задача е да улесни обработката на снимките. Сред функционалността на програмата е налице и възможността за преглед на файла NEF.

Изтеглете ViewNX от официалния сайт

 1. След стартиране на програмата обърнете внимание на блока "Папки", намиращ се в лявата част на работния прозорец: това е браузърът за файлове, вграден в ViewNX. Използвайте го, за да отидете в директорията с файла, който искате да отворите.
 2. ViewNX explorer block, където трябва да откриете NEF файла за отваряне

 3. Съдържанието на директорията може да се види в долния блок - кликнете върху желания файл с левия бутон на мишката, за да го отворите в областта за гледане.
 4. Отваряне на NEF файл в ViewNX

 5. Снимката ще се отвори и ще стане достъпна за разглеждане и по-нататъшна манипулация.

Отваряне на nef файл в ViewNX

ViewNX е високо специализиран инструмент с обемен интерфейс, предназначен за професионалисти. Освен това програмата е достъпна само на английски език, което го прави по-трудно за използване.

заключение

Обобщавайки, искаме да отбележим, че форматът NEF не е подходящ за ежедневна употреба, затова е желателно той да се превърне в по-общ JPG или PNG.

Вижте също: Конвертиране на NEF в JPG