Не всички потребители могат самостоятелно да премахнат устройството, инсталирано на компютъра, което се отнася и за принтерите. Поради това системният администратор трябва дистанционно да почисти компютъра от следи от оборудване. Тази задача се извършва с помощта на функционалността, вградена в операционната система или чрез инструменти на трети страни. Днес ще разгледаме поетапно решение на този проблем, като разгледаме подробно всички негови аспекти.

Стъпка 1: Свържете се с отдалечен работен плот

На първо място, системният администратор или всеки друг потребител ще трябва да има достъп до работния плот на целевия компютър, за да извърши всички необходими действия там. За да направите това, можете да използвате технологията, вградена в Windows, но тя не винаги работи както се очаква. В такива ситуации на помощ идват решения за отдалечен достъп на трети страни. Потребителят ще трябва да инсталира такъв софтуер на двата компютъра и едва след това да осъществи връзката, като вземе предвид характеристиките на софтуера. Всички налични опции за внедряване на такава връзка, както с помощта на вградени инструменти, така и чрез приложения в различни версии на ОС, са описани в отделна статия на нашия уебсайт, която препоръчваме да се обърнете, като щракнете върху връзката по-долу.

Свързване с отдалечен компютър за изтриване на принтер в Windows

Повече информация: Свързване с отдалечен компютър

Стъпка 2: Извадете принтера

Основната стъпка в днешния материал е премахването на принтера на целевия компютър. Това се прави по абсолютно същия начин, както би се направило на личен компютър, но не всички потребители са запознати с тази задача. Затова ви препоръчваме да прочетете нашите отделни инструкции, за да ви помогнем да разберете всички подробности на тази процедура, да се справите с нея бързо и без допълнителни затруднения.

Изтриване на принтер на отдалечен компютър в Windows

Прочетете повече: Извадете принтера в Windows 7 / Windows 10

Моля, обърнете внимание, че този метод на деинсталиране на принтера не само ще доведе до факта, че печатът вече няма да бъде наличен, той също така ще премахне драйверите и всички препратки към устройството в системата, така че следващия път, когато свържете компютъра, може да не разпознае самото устройство и съответно да няма действия, включително печат и сканиране не могат да се извършват без преинсталиране на драйверите.

Стъпка 3: Премахнете фърмуера

Последният етап на деинсталиране не винаги е необходим, за да завършат някои потребители, тъй като често на компютъра не са инсталирани допълнителни собствени програми от доставчика на принтери. Ако обаче са там, те вече не са необходими, тъй като самото устройство е премахнато. Докато отдалеченият достъп все още е активиран, препоръчително е да почистите целевото устройство от следи от такива приложения. Това се прави по същия начин като деинсталирането на всеки друг софтуер и ако не сте запознати с тази процедура, проучете поддържащите материали, като щракнете върху връзките по-долу.

Прочетете повече: Добавяне и премахване на програми в Windows 7 / Windows 10

Стъпка 4: Деактивирайте споделянето

Тази стъпка не е задължителна и се изисква само в случаите, когато компютрите са напълно ограничени за достъп до определен принтер. Ако говорим за локална мрежа, тогава почти цялото печатащо устройство също е свързано към нея, съответно можете да изпращате документи за печат дистанционно. Тази функция е деактивирана за необходимото устройство, както следва:

 1. Отвори "Старт" и отидете в менюто "Настроики"като щракнете върху бутона с форма на зъбно колело вляво.
 2. Отидете на Windows 10 опции, за да изключите споделянето на принтера

 3. В менюто, което се показва, изберете "Устройства".
 4. Отидете в списъка с устройства, за да изключите споделянето на принтер в Windows 10

 5. Отидете в категорията "Принтери и скенери".
 6. Отидете в списъка с принтери и скенери, за да изключите споделянето в Windows 10

 7. Намерете подходящ модел принтер в списъка и кликнете върху него с левия бутон на мишката.
 8. Избор на принтер за изключване на споделянето в Windows 10

 9. След това кликнете върху бутона "Контрол".
 10. Отидете на управление на принтера, за да изключите споделянето в Windows 10

 11. В допълнителния прозорец, който се отваря, се интересувате от надписа Свойства на принтера.
 12. Отидете на свойствата на принтера, за да изключите споделянето в Windows 10

 13. Сега преминете към раздела „Достъп“.
 14. Преминете към раздела за споделяне на принтер, за да деактивирате споделянето в Windows 10

 15. Тук премахнете отметките от квадратчетата, отговорни за споделянето, и запазете направените промени.
 16. Деактивирайте споделянето на принтера чрез свойства на принтера в Windows 10

Не се изискват допълнителни действия от потребителя. След завършване на третия етап вече можете да изключите отдалечения достъп и да сте сигурни, че целевият компютър е напълно изчистен от файловете на принтера.