За удобно използване на компютъра, само операционната система не е достатъчна - почти винаги е необходимо да я оборудвате с поне няколко програми. Често е необходимо да се извърши обратната процедура - премахване на програмен компонент. Както за първата, така и за втората, на примера на Windows 10 ще разкажем днес.

Инсталиране и деинсталиране на софтуер в Windows 10

Microsoft не е първата година, която се опитва да превърне своите потомци в решение „всичко в едно“ и „засади“ потребителя единствено на собствените си продукти. И все пак, инсталирането и премахването на програми в Windows 10 Тя се осъществява не само със стандартните си средства, но и с помощта на други източници и съответно софтуер от трети страни.

Вижте също: Колко дисково пространство използва Windows 10

Инсталиране на софтуер

Официалният уеб сайт на разработчика и Microsoft Store, които ще обсъдим по-късно, са единствените сигурни източници на софтуер. Никога не сваляйте програми от съмнителни сайтове и т.нар. В най-добрия случай ще получите лошо работещо или нестабилно приложение, в най-лошия - вирус.

Метод 1: Официален уебсайт

Единствената трудност при този метод за инсталиране на приложения е да се намери официалният сайт. За да направите това, свържете се с вашия браузър и търсачката за помощ. Google или Yandex и въведете заявка, като използвате шаблона по-долу, след което резултатите трябва да се използват за избор на подходящата опция. Най-често той е първи в списъка.

название_приложения официальный сайт

Търсете официалния сайт на програмата чрез Google или Yandex

В допълнение към традиционното търсене, можете да се обърнете към специален раздел на нашия уебсайт, който съдържа прегледи на най-известните и не толкова добри програми. Всеки един от тези статии съдържа проверени и следователно безопасни и точно работещи връзки, които водят до изтегляне на страници от официални уеб ресурси.

Прегледи на програмите на сайта soringpcrepair.com

Ревюта на програмата на soringpcrepair.com

 1. След като намерихте официалния сайт на разработчика на програмата, която ви интересува по всеки удобен начин, изтеглете го на вашия компютър.

  Стартирайте изтегления инсталационен файл на браузъра Yandex с Alice

  Забележка: Изтегленият инсталационен файл трябва да съответства не само на версията на Windows, която използвате, но и на нейната битова дълбочина. За да разберете тази информация, прочетете внимателно описанието на страницата за изтегляне. Онлайн инсталаторите често са универсални.

 2. Отидете в папката, в която сте запазили инсталационния файл, и щракнете двукратно върху нея, за да я стартирате.
 3. Стартиране на инсталацията на Yandex браузър с Alice

 4. Приемете условията на лицензионното споразумение, след като сте се запознали с него, посочете пътя за инсталиране на софтуерните компоненти и след това просто следвайте инструкциите на съветника за инсталиране.

  Процесът на инсталиране на браузъра Yandex с Алиса на компютъра

  Забележка: Внимателно прочетете информацията, представена на всеки етап от инсталацията. Често дори програми, изтеглени от официални източници, са твърде натрапчиви или, напротив, незабележимо, предлагат да се инсталира софтуер на трети страни. Ако не ви трябва, откажете го, като махнете отметката от съответните елементи.

 5. Отказ за инсталиране на нежелани програми в Windows 10

  Вижте също: Как да инсталирате на компютър свободен антивирусен софтуер. t , браузър , Microsoft Office , телеграма , Viber , WhatsApp

  Когато инсталацията приключи, затворете прозореца на инсталатора и ако е необходимо, рестартирайте компютъра.

Метод 2: Магазин на Microsoft

Официалният магазин на Microsoft все още е далеч от идеалния, но основният набор от приложения, от които един обикновен потребител се нуждае, е всичко. Това и месинджъри телеграма , WhatsApp , Viber и клиенти на социалните мрежи VKontakte , Съучениците , Facebook , кикотене , Instagram и мултимедийни плейъри и много други, включително видеоигри. Инсталационният алгоритъм за всяка от програмите е както следва:

Вижте също: Инсталиране на Microsoft Store в Windows 10

 1. Стартирайте Microsoft Store. Най-лесният начин да направите това е чрез менюто "Старт" , където можете да намерите както неговия пряк път, така и зададената от него.
 2. Стартирайте през Microsoft Store Start Menu в Windows 10

 3. Използвайте полето за търсене и намерете приложението, което искате да инсталирате.
 4. Търсене на приложение за инсталиране от Microsoft Store в Windows 10

 5. Прочетете резултатите от резултатите от търсенето и кликнете върху елемента, който ви интересува.
 6. Резултати от търсенето на приложението в Microsoft Store в Windows 10

 7. На страницата с описанието, което най-вероятно ще бъде на английски език, кликнете върху бутона „Инсталиране“
  Стартиране на инсталирането на приложението от Microsoft Store в Windows 10
  и изчакайте приложението да бъде изтеглено и инсталирано на вашия компютър.
 8. Напредък при инсталирането на приложението от Microsoft Store в Windows 10

 9. След приключване на инсталационната процедура ще получите известие.
  Уведомление за успешно инсталиране на приложението от Microsoft Store в Windows 10
  Самото приложение може да бъде стартирано не само от менюто "Старт" , но и директно от магазина, като кликнете върху бутона "Стартиране", който се появява.
 10. Инсталирана от Microsoft Store на Windows 10, приложението е готово за работа.

  Вижте също: Инсталирайте Instagram на компютър

  Изтеглянето на програми от Microsoft Store е много по-удобен метод, отколкото тяхното собствено търсене в интернет и последващата ръчна инсталация. Единственият проблем е недостигът на гамата.

  Вижте също: Къде да инсталирате игри от Microsoft Store

Деинсталиране на програми

Подобно на инсталацията, деинсталирането на софтуера в Windows 10 може да се извърши по поне два начина, като и двете означават използването на стандартни инструменти на операционната система. Плюс това, за тези цели можете да използвате и софтуер на трети лица.

Метод 1: Деинсталиране на софтуер

Преди това многократно сме пишели за това как да изтривате приложения с помощта на специализиран софтуер, а след това извършвате и допълнителна система за почистване на остатъчни и временни файлове. Ако се интересувате само от такъв подход за решаване на днешния проблем, препоръчваме да прочетете следните статии:

Деинсталиране на програми, използващи CCleaner на компютър с Windows 10

Още подробности:
Програми за премахване на програми
Деинсталиране на приложения с CCleaner
Използване на Revo Uninstaller

Метод 2: "Програми и компоненти"

Във всички версии на Windows има стандартен инструмент за премахване на софтуер и коригиране на грешки в работата му. Днес ни интересува само първата.

 1. За да стартирате секцията “Програми и компоненти”, задръжте натиснат бутона “WIN + R” , въведете командата по-долу, след това натиснете бутона “OK” или натиснете “ENTER” .

  appwiz.cpl

 2. Извикване на раздела Програми и функции чрез прозореца Изпълнение в Windows 10

 3. В прозореца, който се отваря, намерете в списъка с приложения, които искате да изтриете, изберете го и кликнете върху бутона "Изтрий", намиращ се в горния панел.
 4. Търсете, изберете и преместете, за да изтриете Telegram messenger в Windows 10

 5. Потвърдете вашите намерения в изскачащ прозорец, като щракнете върху “OK” (“Да” или “Да”, в зависимост от конкретната програма). По-нататъшната процедура в повечето случаи се извършва автоматично. Максималното от това, което може да се изисква от вас, е просто да следвате инструкциите в прозореца „инсталатора“.
 6. Потвърждение за деинсталиране на Messenger телеграма в Windows 10

Метод 3: "Параметри"

Елементи на Windows, като например „Програми и компоненти“, които обсъдихме по-горе, и с тях „Контролен панел“ , постепенно отстъпват на заден план в десетте най-големи. Всичко, което в предишните версии на операционната система е направено с тяхна помощ, вече може да се направи в секцията "Параметри" . Деинсталирането на програми не е изключение.

Вижте също: Как да отворите "Контролен панел" в Windows 10

 1. Стартирайте "Опции" (предавка на страничната лента на менюто "Старт" или "WIN + I" на клавиатурата).
 2. Отворете секцията Параметри в Windows 10

 3. Отидете в раздела "Приложения" .
 4. Отидете на Приложения Параметри OS Windows 10

 5. В раздела "Приложения и функции" прегледайте списъка с всички инсталирани приложения, превъртете го надолу,
  Преглед на списък на всички инсталирани приложения в Windows 10

  и намерете това, което искате да изтриете.

 6. Изберете приложение за деинсталиране в Windows 10

 7. Изберете го с едно кликване, след което кликнете върху бутона „Изтриване“, който се появява, след което кликнете върху още един.
 8. Деинсталирайте и потвърдете премахването на програмата в Windows 10

 9. Тези действия ще стартират процедурата по деинсталиране на програмата, която, в зависимост от вида, ще изисква потвърждение или, напротив, ще се извърши в автоматичен режим.
 10. Автоматично премахване на стандартната програма в Windows 10

  Вижте също: Премахване на телеграма Messenger на компютър

Метод 4: Старт меню

Всички програми, инсталирани на компютър или лаптоп с Windows 10, отидете в менюто "Старт" . Можете да ги премахнете директно от там. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 1. Отворете "Старт" и намерете в общия списък на приложенията, които искате да премахнете.
 2. Намерете програма за премахване в менюто "Старт" в Windows 10

 3. Кликнете върху неговото име с десния бутон на мишката (десен бутон) и изберете „Изтрий“ , маркиран с кофа за боклук.
 4. Деинсталирайте програма чрез менюто Старт в Windows 10

 5. Потвърдете намеренията си в изскачащ прозорец и изчакайте завършването на деинсталирането.
 6. Потвърждение за премахване на програма от списъка с меню "Старт" в Windows 10

  Забележка: В редки случаи опитът за деинсталиране на програма чрез менюто Старт инициира стартирането на стандартния раздел „Програми и функции“, който обсъдихме в Метод 2 на тази част от статията.

  Потвърждение за премахване на програмата чрез Старт в Windows 10

  В допълнение към общия списък на програмите, представени в стартовото меню на Windows 10, можете също да премахнете някой от тях през плочката, ако е зададен в менюто Старт. Алгоритъмът на действията е един и същ - намерете ненужен елемент, натиснете с десния бутон на мишката върху него, изберете опцията „Изтрий“ и отговорете на въпроса за деинсталирането утвърдително.

  Премахване на програмата чрез плочката в менюто Старт в Windows 10

  Както можете да видите, от гледна точка на деинсталирането на Windows 10 програми, а с него и разработчици от трети страни, предлагат още повече опции, отколкото да ги инсталирате.

  Вижте също: Как да премахнете продуктите Mail.ru и IObit от компютър

заключение

Вече знаете за всички възможни и най-важни безопасни опции за инсталиране и деинсталиране на програми в Windows 10. t Методите, които разглеждахме, са това, което предлагат разработчиците и на софтуера, и на операционната система, в която работят. Надяваме се, че тази статия е полезна за вас и след като я прочетете, няма останали въпроси.