Премахването дори на малка програма от Windows е свързано с много нюанси. Е, ако има спешна необходимост най-накрая да се разпадне със самата операционна система? Този процес трябва да се подходи внимателно, така че да не се правят грешки.

Премахнете Windows 8

След като прецените плюсовете и минусите на действията си, решихте да премахнете Windows 8 от компютъра си. Сега най-важното е да го направите правилно и да избегнете евентуални неприятни последици. Обсъдете три метода за решаване на проблема.

Метод 1: Форматирайте системния диск, без да зареждате Windows

Ако компютърът има само един Windows 8 инсталиран и решите да премахнете изцяло операционната система, можете да форматирате системния дял на твърдия диск. Но не забравяйте - форматирането ще унищожи цялата съхранена информация, затова първо копирайте всички ценни данни на друг дял на твърдия диск, на флаш устройство или на хранилище в облак.

 1. Рестартирайте компютъра и въведете BIOS. Различните производители на ключове, които трябва да бъдат натиснати за това, може да са различни. Например в модерните дънни платки ASUS е "Del" или "F2" . В BIOS, ние намираме настройките за приоритета на източника на зареждане и поставяме DVD устройството / флаш устройството на първо място. Потвърждаваме промените.
 2. Управление на UEFI приоритет

 3. Вмъкваме в устройството всички инсталационни или реанимационни дискове / USB флаш устройства с Windows. Форматирайте силата на твърдия диск на системата.
 4. След рестартирането получаваме компютър без инсталирана операционна система. След това можете да предприемете по-нататъшни стъпки по свое усмотрение.

Процесът на форматиране е подробно описан в статията, която можете да намерите, като кликнете върху връзката по-долу.

Повече подробности: Какво е форматирането на диска и как да го направя правилно

Метод 2: Форматиране от друга система

Ако компютърът има две операционни системи в различни дялове на твърдия диск, можете да заредите в една версия на Windows, за да форматирате диска с различна версия. Например, на устройство C: има "седем", а на устройство D: Windows 8, което трябва да бъде премахнато.
Системата няма да позволи да форматирате дяла с местоположението му, така че ще форматираме силата на звука с "осем" от Windows 7. Системата не позволява да се форматира.

 1. Първо, конфигурирайте опциите за зареждане на системата. Кликнете върху "Старт" , на иконата "Този компютър" кликнете върху RMB, отидете на "Properties" .
 2. Този компютър е Windows Properties 8

 3. В лявата колона изберете елемента "Разширени настройки на системата".
 4. Влезте в разширените системни настройки в Windows 8

 5. В раздела Разширени, който се отваря, в долния блок "Изтегляне и възстановяване". Въведете "Параметри" .
 6. Влезте в системата за зареждане и възстановяване в Windows 8

 7. В полето "Заредена операционна система по подразбиране" изберете тази, която ще остане на компютъра. Завършете настройките "OK" . Рестартирайте в Windows 7.
 8. Изтегляне и възстановяване на прозорци в Windows 8

 9. В паралелна система (в този случай "седем") кликнете върху "Старт" , след това върху "Компютър" .
 10. Меню "Старт" в Windows 7

 11. В Explorer щракнете с десния бутон върху дяла с Windows 8, извикайте контекстното меню и изберете "Format" .
 12. Настройте обема на твърдия диск в Windows 7

 13. В раздела за форматиране решаваме файловата система и размера на клъстера. Кликнете върху "Старт" .
 14. Форматиране на диск в Windows 7

 15. Всички данни в раздела и операционната система Windows 8 са безопасно премахнати.

Метод 3: Премахване на Windows през системната конфигурация

Тази опция е по-бърза от метода номер 2 и е предназначена за използване в компютри с две успоредни системи в различни обеми на твърдия диск.

 1. Стартирайте операционната система, която няма да бъде премахната. Имам този Windows 7. Използвайте клавишната комбинация "Win + R" , в прозореца "Run" въведете командата msconfig .
 2. Влезте в конфигурацията на системата в Windows 7

 3. В раздела Системна конфигурация изберете реда Windows 8 и щракнете върху Изтриване .
 4. Деинсталиране в системната конфигурация в Windows 7

 5. Не забравяйте да почистите регистъра. Това може лесно да бъде направено чрез софтуер на трети страни, например, CCleaner , Отидете на страницата "Регистър" в програмата, изберете "Търсене на проблеми" и след това "Fix selected" .
 6. Почистване на регистъра в CCleaner

 7. Готово! Windows 8 е премахнат.

Както видяхме, ако желаете, винаги можете да премахнете всяка ненужна операционна система, включително Windows 8. Но е много важно да не създавате сериозни проблеми и трудности при по-нататъшната работа на компютъра.