Как да сканирате на принтер на Canon

Сега много потребители активно купуват принтери от различни модели. Сред лидерите в продажбите на такова оборудване е Canon, който в допълнение към принтерите стана известен с MFP и скенери. За начинаещите потребители обаче е трудно да се справят с цялата функционалност на закупеното устройство, по-специално това се отнася за сканирането. Днес бихме искали да демонстрираме наличните методи за извършване на тази операция на устройства от този производител.

Сканиране към принтери на Canon

За да сканира, съответно устройството трябва да има специална единица, отговаряща за създаването на електронно копие на документа. Такива блокове се поставят в принтери, MFP или са отделни модели, наречени скенери. Независимо от типа на устройството, принципът на сканиране е почти идентичен и е достъпен за изпълнение по различни начини. Предлагаме ви да се запознаете с всички известни.

Метод 1: Бутон на принтера

Абсолютно за всички модели, във функционалността на които е вграден скенер, има необходим бутон, който стартира този процес. Потребителят трябва само да извърши поредица от действия, за да активира копирането на документ:

 1. Свържете принтера към мрежата и го включете, след което го свържете към компютъра.
 2. Повдигнете капака на скенера и поставете документа надолу.
 3. Инсталиране на документ в принтера, за да започне сканирането

 4. Натиснете определения бутон, за да започнете сканирането.
 5. Бутон на принтера, за да започне сканирането

 6. На екрана на монитора трябва да се извести известие, че скенерът се загрява и капакът не може да се отвори.
 7. Изчаквайте принтер на Canon да се загрее при сканиране с натиснат бутон

 8. Изчакайте сканирането да завърши.
 9. Изчакване за сканиране на принтер на Canon чрез натиснат бутон

 10. След това папката, в която е запазен готовият документ, автоматично ще се отвори. По подразбиране всички файлове се поставят в „Документи“ .
 11. Получаване на готов документ при сканиране на принтер на Canon чрез бутон

Сега можете да получите документа, да поставите нов лист на негово място и да създадете електронното му копие по абсолютно същия начин. Както можете да видите, няма нищо сложно в извършването на тази операция.

Метод 2: Собствена помощна програма за сканиране на IJ

Canon специално създаде отделен софтуер за произведеното оборудване, наречено IJ Scan Utility. Той изпълнява функцията за предварително задаване на сканирането, което ви позволява да получите необходимия документ в желания формат. IJ Scan Utility се инсталира заедно с драйвера на принтера от комплекта CD или се изтегля отделно от официалния сайт. След успешна инсталация можете да продължите директно към копието.

 1. Първо, стартирайте самата IJ Scan Utility и изберете активното устройство.
 2. Избор на принтер за сканиране в IJ Scan Utility

 3. След това продължете да конфигурирате разширени настройки.
 4. Превключете към разширените настройки на IJ Scan Utility преди сканиране

 5. В прозореца, който се показва, можете да създадете настройки за всеки тип сканиране. Например, избрано е място за запаметяване, зададен е преглед по подразбиране, избрано е име за всеки файл. Препоръчваме ви сами да се запознаете с всички разширени настройки, като разгледате споменатото меню.
 6. Допълнителни настройки за IJ Scan Utility преди сканиране

 7. Тогава остава само да изберете типа сканиране, въз основа на вашите собствени нужди.
 8. Изберете режим на сканиране в IJ Scan Utility

 9. Ще разгледаме прилагането на тази процедура като пример за режим на ScanGear, тъй като има набор от допълнителни инструменти. Първо се препоръчва да изтеглите сканирането за преглед, като кликнете върху съответния бутон.
 10. Прегледайте изображението преди да завършите сканирането в IJ Scan Utility

 11. На следващо място, заснетата област се редактира, изходният формат се настройва и цветното предаване се настройва. Едва след това се натиска бутона „Сканиране“ .
 12. Стартиране на сканиране в IJ Scan Utility

 13. Очаквайте приключването на получаването на копие от сканирането, върху което процедурата по копиране ще бъде успешно завършена.
 14. Изчакване за завършване на сканирането в IJ Scan Utility

Струва си да се отбележи, че наскоро Canon не подкрепя особено активно разработването на разглежданата помощна програма, следователно е възможно да не я намерите на сайта със софтуера за модела на принтера или на диска. В този случай препоръчваме да използвате другите методи, описани в тази статия.

Метод 3: Програми за сканиране на документи

Сега в Интернет има много разнообразен софтуер, който изпълнява различни задачи. Сред безкрайния списък са приложения, които ви позволяват да сканирате документи. Предимството им пред стандартните инструменти се състои в наличието на разширени функции, например незабавно изпращане на копие за печат, което ги прави популярни в определени кръгове от потребители. На следващо място, ние искаме да покажем процеса на работа в такъв софтуер, като използваме пример Scanitto pro ,

 1. Изтеглете и инсталирайте програмата. След като започнете, първо, изберете устройството, от което в бъдеще ще се извършва сканиране.
 2. Избор на устройство за сканиране в Scanitto Pro

 3. Задайте опции за изображение според вашите нужди. Функционалност Scanitto Pro ви позволява да регулирате режима, яркостта, контраста, разделителната способност, мащаба и формата на готовия файл.
 4. Задаване на разширени опции за сканиране в Scanitto Pro

 5. След това щракнете върху „Преглед“ или „Сканиране“, за да започнете тази операция.
 6. Стартиране на сканиране в Scanitto Pro

 7. Когато приключите, вдясно ще се появи снимка. Щракнете двукратно върху него, ако искате да продължите към редактирането.
 8. Преминаване към редактиране на завършено сканиране в Scanitto Pro

 9. В отворения редактор е възможно да настроите размера, да завъртите картината, да я изрежете или веднага да я изпратите за печат.
 10. Редактиране на готово сканиране в Scanitto Pro

В допълнение към споменатия по-горе софтуер има много повече платени и безплатни аналози, които осигуряват подобна функционалност с определени функции. Следователно, всеки потребител лесно ще намери подходяща опция. Съветваме ви да се запознаете с допълнителни материали по тази тема, като кликнете върху линка по-долу.

Повече подробности: Програми за сканиране на документи

Метод 4: Стандартен инструмент за Windows

Операционната система Windows има инструмент по подразбиране, който ви позволява бързо и удобно да сканирате документи от принтера. Характеристиката му е наличието на предварителна конфигурация и сортиране на готови файлове. Цялата процедура е следната:

 1. Отидете в менюто "Старт" и потърсете приложението за факс и сканиране на Windows .
 2. Превключете към приложението за факс и сканиране на Windows за сканиране на принтер на Canon

 3. В самия инструмент започнете ново сканиране, като кликнете върху определения бутон.
 4. Създайте ново сканиране във факс и сканиране на Windows

 5. Уверете се, че е избрано правилното устройство.
 6. Избор на принтер за сканиране в Windows факс и сканиране

 7. Конфигурирайте разширени настройки, като формат на изходния файл, цветен формат, яркост и контраст.
 8. Настройки за сканиране във факс и сканиране на Windows

 9. Щракнете върху бутона, за да започнете сканирането.
 10. Стартиране на сканиране във факс и сканиране на Windows

 11. След приключване ще получите документ, който може да бъде видян.
 12. Извличане на готовия документ след сканиране във факс и сканиране на Windows

 13. Остава само да го запишете в подходящо разширение на компютър или подвижен носител.
 14. Запазване на завършен документ след сканиране във факс и сканиране на Windows

Днес ви запознахме с четири метода на сканиране от принтер на Canon на компютър. След това можете да преминете директно към печат. Между другото, описанието на тази операция е описано и в отделна статия на нашия уебсайт, запознаването с която е достъпна на линка по-долу.

Прочетете също: Отпечатване на документи на компютър с помощта на принтер