Почти всички повече или по-малко активни потребители на тази програма знаят за факта, че е възможно да се създадат таблици в текстообработваща програма на Microsoft Word. Да, всичко тук не е толкова професионално изпълнено тук, колкото в Excel, но повече от достатъчно за ежедневните нужди на способностите на текстовия редактор. Вече сме написали много неща за работата с таблици в Word и в тази статия ще разгледаме още една тема.

Урокът: Как да направите маса в Word

Как да подредим таблицата по азбучен ред? Най-вероятно това не е най-търсеният въпрос сред потребителите на мозъка на Microsoft, но отговорът на този въпрос със сигурност не е известен на всички. В тази статия ще ви покажем как да подредите съдържанието на таблицата по азбучен ред и как да сортирате в собствената си колона.

Сортирайте данните в таблицата по азбучен ред

1. Изберете таблицата с цялото й съдържание: за да направите това, задайте показалеца на курсора в горния ляв ъгъл, изчакайте знака за движение на таблицата ( таблицата се свързва със слово - малък кръст в кутията) и кликнете върху него.

изберете таблица в Word

2. Отидете в раздел "Оформление" (раздела "Работа с таблици" ) и кликнете върху бутона "Сортиране", намиращ се в групата "Данни" .

сортиране в Word

Забележка: Преди да започнем сортирането на данните в таблицата, препоръчваме да изрежете или копирате информацията, съдържаща се в заглавката (първия ред), на друго място. Това не само ще опрости сортирането, но ще ви позволи да запазите заглавната част на таблицата. Ако позицията на първия ред на масата не е важна за вас и трябва да бъде подредена по азбучен ред, изберете я. Също така можете просто да изберете таблицата без капачка.

3. Изберете необходимите опции за сортиране в прозореца, който се отваря.

Сортиране в прозореца на Word

Ако искате да сортирате данните, отнасящи се до първата колона, в графите "Сортирай по", "След това", "След това", задайте "Колони 1".

Сортирайте опциите в дума

Ако всяка колона на таблицата трябва да бъде подредена по азбучен ред, независимо от другите колони, трябва да направите следното:

  • "Сортиране по" - "Колони 1";
  • "След това" - "Колони 2";
  • "След това" - "Колони 3".

Забележка: В нашия пример подреждаме само първата колона по азбучен ред.

При текстовите данни, както в нашия пример, параметрите "Тип" и "По" за всеки ред трябва да останат непроменени (съответно "текст" и "параграфи" ). Всъщност цифровите данни за азбуката не могат да бъдат сортирани.

При текстовите данни, както в нашия пример, параметрите "Тип" и "По" за всеки ред трябва да останат непроменени (съответно "текст" и "параграфи" ). Всъщност цифровите данни за азбуката не могат да бъдат сортирани.

тип сортиране в дума

Последната колона в прозореца " Сортиране" всъщност отговаря на типа сортиране:

  • "Възходящ" - по азбучен ред (от "А" до "I");
  • "Descending" - в обратен азбучен ред (от "I" до "A").

Сортиране по азбучен ред

4. След като зададете необходимите стойности, кликнете върху "OK", за да затворите прозореца и да видите промените.

сортирани в Word

5. Данните в таблицата ще бъдат сортирани по азбучен ред.

Не забравяйте да върнете шапката на мястото си. Кликнете в първата клетка на таблицата и натиснете "CTRL + V" или бутона "Поставяне" в групата "Клипборд" ( Начален раздел).

вмъкнете заглавие в Word

Урокът: Как да направим автоматично затваряне на таблицата в Word

Сортиране на индивидуална таблица на таблицата по азбучен ред

Понякога е необходимо да се подрежда в азбучен ред данни само от една колона на таблицата. И трябва да се направи така, че информацията от всички останали колони да остане на мястото си. Ако става въпрос само за първата колона, можете да използвате горния метод, като направите това точно както направихме в нашия пример. Ако това не е първата колона, изпълнете следните стъпки:

1. Изберете колоната на таблицата, която искате да подредите по азбука.

маркирайте колоната в Word

2. На раздела Layout в групата Tools tool щракнете върху бутона Sort .

бутона сортиране в дума

3. В отворения прозорец в секцията "Първи от" изберете първоначалния параметър за сортиране:

  • данните на конкретна клетка (в нашия пример тя е буквата "B");
  • да посочите последователността на избраната колона;
  • повтаряйте същото действие за секциите "Следваща от".

опции за сортиране в Word

Забележка: Кой тип сортиране да изберете ( "Сортирай по" и "След това" ) зависи от данните в клетките на графата. В нашия пример, когато само буквите за азбучно сортиране са посочени в клетките на втората колона, достатъчно е да посочите "Колони 2" във всички раздели. В същото време не е необходимо да се извършват описаните по-долу манипулации.

4. В долната част на прозореца задайте превключвателя на параметъра "Списък" в желаното положение:

  • "Заглавна линия";
  • Msgstr "Без заглавната лента".

Сортиране по заглавие в дума

Забележка: Първият параметър "привлича" заглавката за сортиране, втората опция ви позволява да сортирате колоната без оглед на заглавката.

5. Щракнете върху бутона Настройки в долната част.

6. В секцията "Опции за сортиране" поставете отметка в квадратчето "Само колони" .

Сортирайте опциите само на колони в дума

7. Затваряйки прозореца "Параметри за сортиране" (бутон "OK"), уверете се, че маркерът " сортиране по възходящ" (азбучен ред) или "низходящ" (обратна азбучен ред) е настроен срещу всички елементи.

Сортиране по азбучен ред

8. Затворете прозореца, като кликнете върху "OK" .

колоната се сортира в Word

Колоната, която сте избрали, ще бъде подредена по азбучен ред.

Урокът: Как да номерирате редове в таблица на Word

Това е, сега знаете как да подредите таблицата на Word по азбучен ред.