Съвет 1: Използване на уреди за упражнения

Първото нещо, което трябва да започнете с изучаването на високоскоростно писане на клавиатурата, е поне повърхностно запознаване с популярните симулатори. Това могат да бъдат онлайн услуги или пълноправен софтуер, който е точно проектиран за бързо писане. Първоначалните уроци са винаги възможно най-лесни, а след това задачите постепенно стават все по-трудни. За съжаление, не всички симулатори от този вид обясняват как да държите ръцете си над клавиатурата и кои пръсти да използвате за писане, което е огромен недостатък.

Учебна среда RapidTyping


Такива симулатори могат да се използват постоянно, като целта е да се овладее напълно програмата или просто да влезете в началото на деня, за да се загреете. Във всеки случай само правилното преминаване на всеки урок ще увеличи скоростта на писане. Някои симулатори на клавиатура са придружени от уроци, където има огромно количество тематична информация, анимации за въвеждане и различни съвети, така че към избора на софтуер или онлайн услуга трябва да се подходи внимателно, като се практикува в няколко от тях, за да се избере идеалната опция. По-подробна информация за най-известните и полезни решения ще намерите в материалите на връзките по-долу.

Повече информация:
Програми за обучение на писане на клавиатура
Онлайн услуги за обучение на бърз печат

Проверка на скоростта на печат на всички10

Съвет 2: Прилагане на метода с десет пръста

Ако в избрания симулатор на клавиатура няма подходяща информация за правилното положение на ръцете и използването на всичките десет пръста за писане, тогава всички нюанси ще трябва да бъдат усвоени сами. Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е разположението на пръстите над клавишите. Това е необходимо, за да се премине плавно към сляп печат. Показалеците на всяка ръка трябва да са върху клавишите "И" и "ОТНОСНО", които на всеки модел на устройството са маркирани с тактилни хоризонтални ивици. Това се прави нарочно, за да улесни потребителя да намери правилния ред и веднага да постави пръстите правилно. Двата палеца са по краищата на ключа. Космос.

Серифи на клавишите на клавиатурата за въвеждане с десет пръста

Използването на този метод на писане значително увеличава скоростта на писане, но не е задължително условие, тъй като всеки потребител в крайна сметка разработва своя собствена техника. Например, изобщо не е удобно някой да използва малките си пръсти, за да стигне до ключа. "Y" или "Х", тогава ръката може леко да се движи по клавиатурата, но отново да се върне в първоначалното си положение. Това увеличава вероятността от печатни грешки само в няколко случая и с практиката те ще бъдат сведени до минимум. Струва си обаче да пренебрегвате съветите за използване на десет пръста само ако първоначално пишете бързо, като използвате не само показалеца, но и средния, безименния и понякога включително малките пръсти.

Съвет 3: печатане на сляпо

Съветът за писане на сляпо е тясно свързан с предишния, защото само правилното разположение на пръстите и общите познания за клавиатурата ще ви помогнат да се справите с тази задача. Трябва незабавно да запомните информацията на кои клавиши са пръстите в първоначалното им състояние и къде се движат, когато пишете. Например, основната позиция изглежда така:

Лява ръка:

  • ПалецКосмос.
  • Посочване - ключ с руски И.
  • Средна - ключ с руски IN.
  • Безименни - ключ С;
  • Малък пръстF.

Дясна ръка:

  • Палец - Космос.
  • Индекс - ключ с руски ОТНОСНО.
  • Среден - ключ L.
  • Без заглавие - ключ д;
  • Малък пръст - F.

Тази структура се нарича FYWA OLDJ и е основата за всички курсове за бързо писане. Движението на пръстите, докато пишете, се извършва по подходящ начин, когато се измести само ред. Ако показалецът на лявата ръка е бил включен И, след това в горния ред ще набере ДА СЕи средния пръст с IN ще се премести в Имайте... Поднесете ръцете си до клавиатурата по този начин, за да видите пример. Има обаче писма, до които да се обърнете. Ако това P или R, показалците са отговорни за отпечатването им и рядко се използват Th и Б. и х малките пръсти вече се разтягат.

Поставяне на пръсти на клавиатурата за писане с десет пръста

С течение на времето трябва да разберете местоположението на всеки знак, което ще опрости процедурата за набиране на сляпо и ще помогне да се увеличи скоростта му. В този случай трябва да проявите постоянство и да се опитате да разглеждате самата клавиатура по-рядко. Тук помагат простите задачи, вградени в симулаторите, защото първо трябва да въведете само букви от един ред, като постепенно свързвате нови клавиши.

Съвет 4: Избор на клавиатура

Трябва да преминете към избора на клавиатурата само в тази ситуация, когато предишните съвети са усвоени, скоростта на писане се е увеличила значително, но започва да изглежда, че пръстите не лежат толкова добре или клавишите са трудни за отпечатване. Ако често пишете текст за работа или го правите за други цели, съветваме ви да изберете най-добрата клавиатура за себе си. Това може да бъде механичен модел с превключватели, които създават характерно щракване при натискане и тактилна обратна връзка. Тези клавиатури могат да бъдат сравнени с пишещите машини, тъй като имат много прилики в звука и усещането. Има модели, при които превключвателите са тихи, без откат или щракане, но в същото време се натискат изключително лесно. Те не са напълно подходящи за разглежданата задача, тъй като рискът от печатарски грешки се увеличава, но на някои потребители им е най-удобно да въвеждат текст от тях.

Пример за популярна клавиатура за игри

Не заобикаляйте страничните и ергономични клавиатури, разделени на два блока, които са специално предназначени за печат. Обикновено те са мембранни, тоест няма да можете да изберете превключватели за необходимите характеристики, но удобството се увеличава именно поради самата форма. Не всички обаче харесват подобни модели, защото са противоречиви и пристрастяващи, което не винаги се получава. Ако имате възможност сами да тествате различни опции на клавиатурата, вариращи от евтини до скъпи модели за игри (например, елате в магазина и натиснете клавишите на витрините), съветваме ви да направите това, за да разберете цялата разлика. За по-подробна информация относно избора на подходящо устройство за въвеждане на текст прочетете отделен материал на нашия уебсайт на връзката по-долу.

Повече информация: Как да изберем клавиатура за вашия компютър

Съвет 5: Тематични игри

Важно е да запомните да практикувате след учене. Въвеждането при нормални условия няма да е добро решение, тъй като тук нищо не мотивира потребителя да ускори или да започне да пише рядко използвани букви, намерени в думи. Най-добре е да подобрите уменията си в специални игри, които има огромен брой. Като пример, нека вземем онлайн игра, наречена Keyboard Racing. В него потребителите се състезават 1x1, като пишат един и същ текст. Който се справи с него по-бързо, стигайки до финалната линия в колата си, печели състезанието. Тази игра създава такива условия, че човек трябва да напусне зоната с обичайната скорост на писане, значително увеличавайки я. Чудесно за ежедневна или случайна практика.

Отидете на онлайн услугата Keyboard Racing

Използване на услугата Keyboard Racing за подобряване на скоростта на писане

Вторият пример е ZType. Смисълът на играта е, че играете на космически кораб, към който се движат метеорити с думи отгоре. Трябва да въведете правилно всяка дума с различна трудност, като по този начин чупите камъни. С ново ниво трудността се увеличава, думите стават по-дълги, което провокира потребителя да увеличи скоростта на писане. Първоначално в ZType присъстват само английски думи, но нищо не ви пречи да намерите русифицирана версия или да ги добавите сами чрез вградената функционалност.

Отидете на ZType Online Service

Използване на услугата ZType за подобряване на скоростта на печат

В интернет можете да намерите огромен брой подобни тематични игри за деца и възрастни, които поставят човек в нова рамка, което има положителен ефект върху скоростта на писане. Ако искате да тренирате всеки ден, но без помощта на скучни уроци, тогава такива игри ще бъдат най-добрият вариант.

Съвет 6: Практика

По време на нормалната работа на компютъра също трябва да помните, че първоначално целта ви е да увеличите скоростта на писане. Опитайте се винаги да държите ръцете си правилно, да ги контролирате, да поглеждате по-малко клавиатурата и да отбелязвате скоростта на писане и броя на въведените символи на ден с помощта на специални програми, ако искате да следите резултата си. Можете да намерите за себе си някаква компютърна игра, при която комуникацията в текстовия чат играе важна роля, или да започнете да пишете по-активно в социалните мрежи, като избягвате гласовите съобщения. Тогава неволно ще започнете да забелязвате как, благодарение на създадените условия, овладяването на клавиатурата ще премине много по-бързо. Поставете си цели, например, да напишете такъв и такъв текст за определен период от време, за да генерирате интерес и да се предизвикате, което определено ще повлияе положително на общата ви скорост на писане.