В тази статия ще научим как да актуализираме драйвера на компютъра с най-удобния и популярен DriverPack Solution. Защо е толкова важно да поддържате целия софтуер актуален? Въпросът е правилен, но има много отговори, но всички те водят до факта, че без нови версии на софтуера компютърното оборудване работи по-тежко, ако изобщо работи.

DriverPack Solution е инструмент, който ви позволява да инсталирате и актуализирате автоматично драйвери на лаптоп или компютър. Програмата има две версии - първата се актуализира през интернет, а втората се разпространява заедно с необходимия софтуер в състава й и е офлайн копие. И двете версии са безплатни и не изискват инсталация.

Изтеглете DriverPack Solution

Актуализиране на драйверите с DriverPack Solution

Автоматична актуализация

Тъй като инсталирането не е задължително, просто стартирайте изпълнимия файл. След стартирането веднага ще видите прозореца с бутона "Инсталиране автоматично".

Автоматична актуализация в програмите за актуализиране на драйвери

Тази функция е полезна за тези, които разбират компютрите на ниво начинаещи, тъй като при натискането на бутона програмата изпълнява няколко от следните функции:
1) Създайте точка за възстановяване, която ще върне предишните версии на софтуера в случай на повреда
2) Сканирайте системата за остарели драйвери
3) Инсталирайте софтуера, който липсва на компютъра (браузъра и няколко допълнителни помощни програми)
4) Инсталирайте липсващите драйвери на Windows 7 и по-нови, както и актуализирайте старите към най-новите версии

Конфигуриране на компютъра в програми за актуализиране на драйвери

Когато конфигурацията приключи, ще се покаже известие за успешната инсталация.

Експертния режим

Ако използвате предишния метод, можете да видите, че има много малко, което зависи от потребителя, тъй като програмата прави всичко само по себе си. Това е голям плюс, тъй като инсталира всички необходими драйвери, но недостатъкът е, че той инсталира софтуер, който повечето потребители изобщо не се нуждаят.

В експертния режим можете да изберете какво да инсталирате и какво не. За да влезете в експертен режим, кликнете върху съответния бутон.

Експерт режим в програми за актуализиране на драйвери

След като щракнете, се отваря прозорецът Разширени. На първо място, е необходимо да изключите инсталирането на допълнителни програми. Можете да го направите в раздела "Софтуер", като премахнете отметката от ненужните квадратчета за отметка.

Деактивиране на инсталирането на програми в програми за актуализиране на драйвери

Сега трябва да се върнете към раздела драйвери.

Разделът драйвери в програмите за актуализиране на драйверите

След това маркирайте целия софтуер, отдясно на който е написан "Update" и кликнете върху бутона "Install automatically". В този случай всички избрани софтуери ще бъдат инсталирани на Windows 10 и OS на по-ниска версия.

Актуализиране на всички драйвери в програмите за актуализиране на драйвери

Но можете да ги инсталирате едно по едно, като кликнете върху бутона "Update".

Актуализиране на драйвери в програми за актуализиране на драйвери

Актуализиране без помощта на програми

В допълнение към актуализирането на драйверите с програми на трети страни, можете да ги актуализирате по стандартните методи на компютъра, въпреки че системата не вижда винаги, когато се изисква актуализация. На Windows 8 това работи малко по-различно.

Можете да направите това по следния начин:

1) Кликнете с десния бутон на мишката върху "Моят компютър" в менюто "Старт" или върху "Настолен компютър" и изберете "Управление" в падащото меню.

Отворете прозореца за управление на статията за актуализация на драйвера

2) След това изберете "Device Manager" в прозореца, който се отваря.

Device Manager в програмата за актуализиране на драйверите

3) След това трябва да намерите желаното устройство в списъка. Обикновено до устройството, което искате да актуализирате, е жълт удивителен знак.

Отваряне на прозореца за актуализиране в програми за актуализиране на драйвери

4) След това има две пътища за надстройване, но търсенето на компютъра не е подходящо, защото преди това трябва да изтеглите софтуера. Кликнете върху "Автоматично търсене на актуализирани драйвери".

Автоматично търсене на актуализирани драйвери в програми за актуализиране на драйвери

5) Ако драйверът се нуждае от актуализация, ще се появи прозорец, където ще трябва да потвърдите инсталацията, в противен случай системата ще ви уведоми, че не се изисква актуализация.

Край на актуализацията в програми за актуализиране на драйвери

Прочетете още: Най-добрите програми за актуализиране на драйверите

Разгледахме два начина за актуализиране на драйверите на вашия компютър. Първият метод изисква наличието на DriverPack Solution и тази опция е по-ефективна, тъй като системата не винаги разпознава старите версии без софтуер на трети страни.