Драйверът е програма, чрез която операционната система получава информация за устройствата и оборудването на компютъра. Ако драйверите на компютъра не са актуализирани, това може да доведе до редица хардуерни проблеми. Въпреки това е невъзможно да следите постоянно актуализираните драйвери, защото има много от тях на компютъра. Ето защо има програми за намиране и инсталиране на нови драйвери.

Програми за търсене и актуализиране на драйвери са помощните програми, които сканират както в автоматичен, така и в ръчен режим на персонален компютър за наличието на остарели драйвери, а те вместо това ви позволяват да инсталирате актуализирани версии.

DriverPack Solution

Основният прозорец в DriverPack Solution

Тази програма за изтегляне на драйвери е един от най-удобните и практични инструменти от ваш вид. Той се използва от повече от четиридесет милиона потребители по целия свят, а броят им само расте. DriverPack Solution е напълно безплатна и се разпространява както онлайн, така и офлайн, което ви позволява да актуализирате драйвера без достъп до Интернет. Руски език, преносимост и широка база данни с водачи правят програмата идеална за задачата.

Изтеглете DriverPack Solution

Урокът: Как да актуализираме драйвера

Помощник на водача

Основният прозорец в Booster Booster

В допълнение към факта, че тази програма за актуализиране на драйвери за прозорци 10 и по-долу е на руски език и е в състояние да определи възрастта на водача, показвайки, че е релевантна група, има допълнителни инструменти. С тази функция можете да решите този или този проблем, например липсата на звук. За съжаление, драйверът не е толкова широк, колкото в DriverPack Solution.

Изтегляне на Booster Booster

SlimDrivers

Основният прозорец в програмата SlimDrivers

Тази програма е по-малко пълна с функции от предишните две, но базата на драйверите е сравнима с тази на Driver Booster, но все пак изостава от DriverPack Solution.

Изтегляне на SlimDrivers

Шофьорски гений

Главен прозорец в драйвера Genius

Премахването на драйверите е основното предимство пред DriverPack Solution, но в цялостните характеристики на програмата са много сходни - интерфейсът, функциите и дори информацията за системата е толкова широка. Базата на драйверите е почти два пъти по-голяма от тази в DriverPack Solution, да не говорим за SlimDrivers. Голям недостатък в програмата е актуализация, достъпна само в пълната версия, която трябва да купите от разработчика.

Изтеглете Driver Genius

Инсталатор на шпионски софтуер

Основният екран в инсталатора на Snappy Driver

Тази програма за инсталиране на драйвери на Windows 7 и по-горе се различава от останалите по интересен начин за изтегляне и инсталиране на драйвери. Освен това, програмата има една от най-богатите бази на драйвери, дори повече, отколкото в Driver Genius, а драйверът може да се изтегли директно на компютъра. Наличието на руски език и удобен филтър правят програмата наистина приятна и плюс всичко това е напълно безплатна и преносима.

Изтеглете Snappy Driver Installer

DriverMax

Основният екран в DriverMax

Ако Snappy Driver Installer е един от най-богатите драйвери за базата данни, тогава тази програма за автоматично търсене и инсталиране на драйвери е безспорен лидер в този индикатор. От минусите в програмата е само леко съкратена платена версия, която не позволява да се актуализира водача наведнъж. Също така в програмата има 4 начина за възстановяване на системата, която също не е била в друга програма.

Изтегляне на DriverMax

Урокът: Как да актуализирате графичния драйвер

DriverScanner

Основният екран в DriverScanner

Програмата е насочена изцяло към актуализиране на драйвери и, за разлика от DriverPack Solution, няма други функции, като системна информация или софтуерна инсталация. Благодарение на трите си функции, програмата е отличен инструмент за актуализиране на драйвери, но тази функция е достъпна само в платената версия.

Изтегляне на DriverScanner

Шофьор за проверка

Основният екран в програмата за проверка на драйверите

Много функционална програма с много малка база данни с драйвери и въпреки всички функции, няма да е възможно да актуализирате драйвера в безплатната версия.

Изтегляне на драйвера за проверка

Auslogics Driver Updater

Основният екран на Auslogics Driver Updater

Удобна програма с много красив интерфейс и точен скенер на системата. Основата на драйвера е сравнима с тази на DriverMax, но има едно много важно минус - водачът не може да бъде обновен изобщо, освен ако не купите пълната версия.

Изтеглете Auslogics Driver Updater

Разширено актуализиране на драйвери

Основният екран в разширената програма за актуализиране на драйвери

Сравнително проста и бърза програма, с която можете да актуализирате драйвера с 2-3 кликвания, ако, разбира се, сте закупили пълната версия. В противен случай можете да се насладите само на красивия интерфейс, защото в програмата няма допълнителни функции.

Изтеглете разширена актуализация на драйвери

Driver Reviver

Основният екран в Driver Reviver

Програмата има сравнително удобен график, който се различава от останалите със своите възможности. В допълнение, програмата има добра база на драйвери, която изостава далеч от Snappy Driver Installer, но изпреварва Booster Booster. Единственият, но голям недостатък е безплатната версия, която ви позволява да актуализирате само един драйвер, преди да закупите пълната версия.

Изтеглете Driver Reviver

Доктор на устройствата

Основният екран в Device Doctor

Най-целевата програма от всички в този списък. Няма други функции освен актуализиране. Основното предимство е изтеглянето на драйвери на компютъра, но това е неговият недостатък, тъй като няма друг начин да се актуализира драйверът. Можете да си купите платена версия, но тя е напълно безполезна в тази програма, тъй като цялата основна функционалност е в стандартната версия.

Изтегли Device Doctor

В тази статия разгледахме най-популярните програми за инсталиране и актуализиране на драйвери. Всеки може да извлече заключения от тази статия, но може да се каже, че от програмите, споменати в тази статия, определено ще се окажете полезни за актуализирането на драйверите на вашия компютър, тъй като това ще ви спести ценното време. И какви програми използвате за актуализиране на драйверите?