GPU-Z е безплатна програма, която събира подробна информация за видеокартата на компютър или лаптоп и ви позволява да се запознаете с всички технически характеристики на тези устройства, показанията на сензорите и други данни.

Как да използвам GPU-Z

Въпросното приложение е предназначено да изучава характеристиките на графичния хардуер и е отлично помощно средство при неговата диагностика. Не позволява промяна на параметрите на картата или овърклок. Ако имате няколко адаптера, свързани към вашия компютър, можете да превключвате между тях и да преглеждате всеки поотделно.

Изтеглете GPU-Z

Преглед на обща информация

Първият раздел на програмата е предназначен да показва всички технически характеристики на адаптера. Като начало препоръчваме да се уверите, че правилното устройство се анализира. Името му се показва в долната част на менюто като падащ списък, който може да бъде променен.

Избор на графична карта в GPU-Z

Този раздел е предназначен за преглед на характеристики като размер на видео паметта, процесор и честота на паметта, име на устройство, поддържана версия DirectX и още много. Ако дадена характеристика не е ясна, опитайте да задържите курсора на мишката върху нейната стойност, за да отворите прозорец с допълнителна информация.

Подробно описание на характеристиките в GPU-Z

Ако данните се показват неправилно, струва си да актуализирате свойствата на избраната в момента видеокарта - за това кликнете върху съответния бутон и изчакайте няколко секунди.

Актуализирайте свойствата на графичната карта в GPU-Z

Разработчиците са предоставили инструмент за правене на екранни снимки. Готовото изображение се запазва на вашия компютър, можете също да го качите в хостинга и да получите връзка. За съхранение се използва специален сървър.

Направете екранна снимка в GPU-Z

Образната диагностика се извършва в същия раздел. Това не е стрес тест за ефективността на видеокартата, а тест за нейната максимална скорост на шината. За целта системата превключва адаптера в режим на висока консумация на енергия. За да стартирате функцията, трябва да щракнете върху въпросителния знак вдясно от елемента "Интерфейс на шината" и натиснете бутона „Изпълни тест за рендиране“.

Изпълнете теста за визуализация на GPU-Z

Прочетете също: Определете параметрите на видеокартата

Проверка на сензорите

В следващия раздел приложението анализира всички сензори на видеокартата и показва стойностите им. Ако трябва да разберете текущата честота, температура, натоварване на графичния процесор и използваната видео памет, отворете раздела "Сензори" и задръжте курсора на мишката върху червената инфограма, за да видите показанията от стартирането на приложението.

Показатели на GPU-Z сензора

Като кликнете върху малката стрелка на един от елементите, задайте допълнителни параметри - можете да скриете някои сензори, да ги покажете в заглавието на прозореца, да покажете максималната, минималната или средната стойност за периода на анализ.

Настройка на сензори в GPU-Z

Тук се прави не само екранна снимка, както в първия раздел, но и експортиране на данни във файл. За да направите това, поставете отметка в квадратчето „Записване във файл“ и посочете пътя за отчета.

Записване на сензорите във файл в GPU-Z

Характеристики на софтуерните компоненти

Това е допълнителен раздел, предоставен за характеристиките на използваните драйвери и библиотеки. В падащия списък трябва да изберете интересуващия компонент, след което ще се отвори подробна информация за него.

Раздел Разширени в GPU-Z

Комуникация с разработчици

В случай на въпроси или предложения, самата програма предлага специална вградена услуга. За да го използвате, трябва да посочите:

  • Вашето име (всяка комбинация);
  • Имейл (по избор);
  • Коментирайте.

След това изберете подходящата опция (личен проект или съобщение за грешка), позволете ми да получа кода за проверка по имейл, ако е посочен, и щракнете върху бутона "Съгласен"... Ако имате инсталирана най-новата версия на приложението и имате стабилна интернет връзка, заявката ще бъде изпратена в рамките на няколко секунди.

Свържете се с разработчиците на GPU-Z

Заключение

Покрихме GPU-Z и всички функции на последната му версия.С тази информация можете лесно да използвате приложението за вашите нужди и да сте наясно със състоянието на графичния адаптер.