Въпреки факта, че качването на файлове през мрежата BitTorrent днес е станало обичайно, защото това е един от най-бързите и най-удобни видове изтегляне на съдържание, някои хора не знаят какво е торент и как да го използват.

Нека видим как торент работи по примера на официалната програма на тази мрежа за споделяне на файлове. В края на краищата, BitTorrent е първият клиент в историята, който все още е актуален днес.

Изтегляне на BitTorrent

Какво е торент

Нека да определим какъв е протоколът за прехвърляне на данни BitTorrent, торент клиент, torrent файл и torrent tracker.

Протоколът за прехвърляне на данни BitTorrent е мрежа за споделяне на файлове, в която се обменя съдържание между потребители чрез специализирани приложения на торенти клиенти. В този случай всеки потребител едновременно изтегля съдържание (е ликвиден) и го разпространява на други потребители (е празник). След като съдържанието бъде напълно изтеглено на твърдия диск на потребителя, то отива напълно в режима на разпространение и по този начин става седнало.

Torrent клиентът е специализирана програма, инсталирана на компютрите на потребителите, чрез която се получават и предават данни чрез торент протокол. Един от най-популярните клиенти, който е и официалното приложение на тази мрежа за споделяне на файлове, е BitTorrent. Както можете да видите, името на този продукт и протоколът за прехвърляне на данни напълно съвпадат.

Прозорец за стартиране на BitTorrent

Торентният файл е специален файл с разширение за торент, което като правило е много малко. Той съдържа цялата необходима информация, така че клиентът, който го е изтеглил, може да намери желаното съдържание чрез BitTorrent мрежата.

Торент тракерите са уеб сайтове, на които се намират торент файловете. Вярно е, че сега има начин да изтегляте съдържание без да използвате тези файлове и проследяващи устройства чрез магнитни връзки, но този метод все още е по-нисък от популярността на традиционния.

Инсталиране на програмата

За да започнете да използвате торента, трябва да изтеглите BitTorrent от официалния сайт, като използвате горепосочената връзка.

След това трябва да инсталирате приложението. За да направите това, стартирайте изтегления файл на инсталатора. Процесът на инсталиране е сравнително прост и интуитивен, не изисква специални стойности. Интерфейсът на инсталатора е русифициран. Но ако не знаете какви настройки да зададете, оставете ги по подразбиране. В бъдеще, ако е необходимо, настройките могат да бъдат коригирани.

Инсталиране на BitTorrent

Добавяне на торент

След като програмата бъде инсталирана, тя ще започне веднага по подразбиране. По-късно тя ще бъде стартирана всеки път, когато включите компютъра, но тази опция може да бъде деактивирана. В този случай стартирането трябва да се извърши ръчно, като щракнете двукратно върху левия бутон на мишката върху прекия път на работния плот.
За да започнете да изтегляте съдържание, трябва да добавите торент файл, който сте изтеглили от тракера в нашето приложение.

Добавяне на торент към BitTorrent

Изберете желания торент файл.

Изберете торент файл в BitTorrent

Добавете го в BitTorrent.

Добавяне на торент файл към BitTorrent

Изтегляне на съдържание

След това програмата се свързва с връстниците, които имат необходимото съдържание, и в автоматичен режим започва изтеглянето на файлове на твърдия диск на вашия компютър. Прогресът на изтеглянето може да бъде наблюдаван в специален прозорец.

Изтегляне на съдържание в BitTorrent

Същевременно започва разпространението на изтегляното съдържание от други устройства в устройството ви. След като файлът бъде натоварен, приложението изцяло се прехвърля към разпространението му. Този процес може да бъде деактивиран ръчно, но трябва да вземете под внимание, че много проследяващи устройства блокират потребителите или ограничават скоростта на изтегляне на съдържание, ако те се изтеглят само, но не дават нищо в замяна.

След като съдържанието бъде напълно изтеглено, можете да отворите директорията (папката), в която се намира, като кликнете два пъти върху левия бутон на мишката върху името.

Отваряне на папка със съдържание в BitTorrent

Прочетете още: програми за изтегляне на торенти

Това всъщност завършва описанието на най-простата работа с торент клиента. Както можете да видите, целият процес е съвсем прост и не изисква специални способности и умения.