Изтеглянето на файлове чрез торент мрежата е най-популярният тип изтегляне на съдържание. Това се обяснява със сравнителната простота на тази процедура и с високата скорост на изтегляне, която се осъществява чрез специализирани програми - торенти клиенти.

Какъв е най-добрият клиент за изтегляне на торенти? Няма единствен отговор на този въпрос, тъй като всеки от тях има своите "плюсове" и "минуси". Всеки потребител сам определя най-удобната програма за него, въз основа на неговите нужди. Нека да разгледаме бързо основните характеристики на най-популярните решения за изтегляне на торент.

Utorrent

Начален екран на MTorrent

В момента най-популярният клиент в света за изтегляне на торенти е uTorrent (или μTorrent). Това приложение придоби популярност главно поради това, че увеличава баланса на функционалността, лекотата на управление и скоростта.

Тази програма има почти всички възможности за управление на свалянето на файлове чрез торентни мрежи, включително скорост и приоритет за всеки отделен файл. Той също ясно предоставя подробна информация за всяко изтегляне. Той поддържа добавяне на качване през торент файл, чрез връзка към него, както и чрез използване на магнитни връзки. Възможно е да се създаде файл за разпространение на съдържание на твърдия диск на компютъра. Програмата разполага с всички най-нови технологии, която използва BitTorrent протокола. Това осигурява повече функционалност с минималното тегло на клиента.

В същото време за тези потребители, които се нуждаят от комбинация, която поддържа не само споделяне на файлове чрез BitTorrent протокол, но и други начини за качване на файлове, това приложение няма да работи, тъй като е специализирано само за работа с торенти. Също така, сред недостатъците на заявлението трябва да се подчертае наличието на реклама.

Изтегляне на uTorrent

Урокът: Как да използвате uTorrent

Урокът: Как да деактивирате рекламите в uTorrent

Урокът: Как да премахнете uTorrent грешка

BitTorrent

Прозорец за стартиране на BitTorrent

Името на това приложение е напълно идентично с името на целия протокол за споделяне на файлове, който поддържа програмите, които изучаваме. Това се дължи на факта, че BitTorrent е официален клиент на цялата торентна мрежа. Този продукт е създаден от разработчика на торент протокол от Bram Cohen и следователно е първото приложение в историята на изследваната мрежа за споделяне на файлове.

От 2007 г. кода на приложението BitTorrent стана почти точно копие на μTorrent. Тези клиенти са почти идентични, както интерфейсът, така и функционалността. Следователно, всички предимства (скоростта на работа с минимално натоварване на системата) и недостатъците (наличието на реклама), тези приложения са напълно идентични. Можем да кажем, че в момента няма реални различия между програмите.

Изтегляне на BitTorrent

Урокът: Как да използвате torrent в BitTorrent

Урокът: Как да ретуширате торент в BitTorrent

qBittorrent

QBittorrent стартов прозорец

Приложението qBittorrent има цялата функционалност, както е описано по-горе: изтегляне на файлове чрез протокола BitTorrent, разпространение, създаване на торенти, управление на споделянето на файлове. Но, освен това, тази програма има редица подобрения. Това, на първо място, наличието на възможности за разширено търсене за тракери.

Основният и почти единствен недостатък на приложението на Kubittorant е, че някои следи блокират работата с него.

Изтегляне на qBittorrent

Урокът: Как да направите торент файл в qBittorrent

Vuze

Vuze стартов прозорец

Програмата за изтегляне на торенти Vuze се различава от други подобни приложения чрез повишено ниво на анонимност. Това се постига чрез прилагане на протоколите за пренос на данни I2P, Tor и Nodezilla. Освен това има усъвършенствана интелигентна мета-търсене за тракери, както и абонамент за новини за нови филми и телевизионни предавания.

В същото време функционалността на това приложение създава ненужно зареждане на операционната система, а прехвърлянето и изтеглянето на съдържание чрез анонимни протоколи е много по-бавно, отколкото в нормален режим.

Изтеглете Vuze

трансмисия

Начален прозорец на програмата за предаване

За разлика от предишната програма, разработчиците на приложението Transmission направиха залог на минимализма. Този клиент има много скромен дизайн, но в същото време има много малко тегло и клиентът създава минимален товар върху операционната система и процесора. Това ви позволява да прилагате това решение дори на много слаби компютърни устройства.

Предаването има много ограничена функционалност. Всъщност приложението може да изтегля файлове само чрез торент протокол, да ги разпространява и да създава нови. Регулирането на процеса на изтегляне и разпространение в това приложение не е налице, няма подробна информация за изтеглянията, няма дори проста търсачка за тракери.

Изтегляне на предаване

Урокът: Как да изтеглите чрез торент в Предаване

потоп

Стартов прозорец на програмата

За да се разреши противоречието между функционалността на клиента и скоростта на системата, се опитаха разработчиците на приложението Deluge. Те дадоха възможност на потребителя да избере от коя функционалност той се нуждае и какво може да бъде отхвърлено, за да не претоварва системата. Това бе постигнато чрез свързване на допълнителни функции с помощта на модули. Без тях програмата Deluge е най-простият зареждащ файл, но когато включите всички добавки, тя се превръща в мощен инструмент за работа с торенти.

Този клиент, на първо място, е подходящ за операционната система Linux. Той поддържа работа с други платформи, включително Windows, но стабилността на функционирането им не е гарантирана.

Изтеглете Deluge

BitComet

Начален прозорец на BitComet

Особеността на BitComet е, че въпреки че това приложение е специализирано основно за изтегляне на файлове чрез BitTorrent протокол, но в същото време поддържа ограничена функционалност за обмен на съдържание чрез eDonkey, DC мрежи за обмен на файлове и чрез HTTP и FTP. Програмата може да работи чрез прокси сървър и също така има способността да изтегля файлове по-бързо от стандартните клиенти, благодарение на технологичните подобрения.

В същото време основният проблем с приложението BitComm е, че някои проследяващи устройства го блокират. В допълнение, този клиент е доста взискателен към системата и има редица уязвимости в сигурността.

Изтегляне на BitComet

Урокът: Как да изтеглите игри чрез BitComet торент

BitSpirit

Начален прозорец BitSpirit

BitSpirit се основава на кода на предишното приложение. Следователно, той има приблизително същата функционалност, включително поддръжка за изтегляне на съдържание чрез различни протоколи за споделяне на файлове. Но в този клиент е възможно да се реши основният проблем на неговия предшественик - блокирането от торент тракерите. Възможно е да се работи около това ограничение, като се замени стойността на потребителския агент.

В същото време BitSpyrit остава доста тромаво решение. Освен това, последната актуализация беше отново през 2010 г.

Изтегляне на BitSpirit

Урокът: BitShirit BitTorrent конфигурация

Shareaza

Началния прозорец на програмата Shareaza

Shareaza е истински комбайн за изтегляне на файлове. Но, за разлика от предишните приложения, основният акцент не е върху протокола BitTorrent, въпреки че той също така перфектно поддържа и работи с своя протокол за обмен на файлове - Gnutella2. В допълнение, той може да предава и получава съдържание чрез протоколите Gnutella, eDonkey, DC, HTTP и FTP. Няма други опции за работа с различни мрежи за споделяне на файлове. В този случай Sharez може едновременно да качва съдържание на различни протоколи, което може значително да увеличи скоростта на изтегляне. Приложението поддържа разширени възможности за търсене на файлове и има и много други функционални предимства.

В същото време, Shareaza се характеризира с изключително голямо натоварване на операционната система, което може да доведе дори до задържане. За същите хора, които са свикнали да изтеглят файлове изключително чрез торенти, ненужната функционалност просто не е необходима.

Изтегляне на Shareaza

Tixati

Стартовият прозорец на програмата Tixati

Приложението Tixati е най-младият от популярните клиенти. Неговите разработчици са се опитали да вземат предвид грешките на предшествениците си. В резултат на това имаме програма, която има доста широк набор от функции, но в същото време не претоварва системата. Вярно е, че приложението поддържа работа изключително с BitTorrent, но в рамките на този стандарт се изпълняват почти всички възможности за управление на изтеглянията.

Сред очевидните недостатъци на местните потребители може да се нарече само липсата на интерфейс на руски език, но нека се надяваме, че този проблем ще бъде решен с пускането на нови версии на приложението.

Свали Tixati

Както можете да видите, изборът на програми за изтегляне на торенти е доста голям, така че всеки човек може да избере клиент с функционалност, която е близка до нуждите на потребителя.