Компанията Yandex не стои неподвижна и освобождава все повече и повече полезни услуги, които топло се приемат от потребителите, като се установяват твърдо на техните устройства. Едно от тях е Yandex.Transport, което е карта, където можете да изградите своя маршрут, въз основа на движението на обществения транспорт.

Ние използваме Yandex.Transport

Преди да започнете да използвате приложението, първо трябва да го конфигурирате за удобна работа. Как да изберете видовете транспорт, град, включвайте мястото на иконите на допълнителни функции на картата и много други, ще научите, като прочетете статията.

Стъпка 1: Инсталирайте приложението

За да изтеглите Yandex.Transport на вашето устройство, отворете връзката към статията по-долу. Оттам отидете на страницата с приложения в Магазин за игри и кликнете върху инсталацията.

Изтегляне на Yandex.Transport

След като изтеглянето завърши, въведете приложението. В първия прозорец разрешете достъпа до местоположението си, така че да е по-правилно определен на картата.

Кликнете върху бутона Позволи на приложението да получи достъп до местоположението

След това обмислете задаването и използването на основни функции.

Стъпка 2: Конфигурирайте приложението

За да подготвите картата и други параметри, първо трябва да ги настроите сами.

 1. За да отидете в "Настройки", кликнете върху бутона "Кабинет" в долната част на екрана.

  Отворете раздела "Кабинет" в приложението Yandex.Transport

 2. След това отидете на "Настройки" .

  Отворете реда за настройки в раздела "Моят профил"

 3. Сега ще подредим всеки раздел. Първото нещо, което трябва да направите, е да посочите града си, като използвате лентата за търсене или го откриете сами. Yandex.Transport има около 70 населени места в базата данни за обществен транспорт. Ако вашият град не е в предложения списък, освен да ходи или да се качи на Yandex, Taxi няма да ви предложи нищо.

  Въвеждане на името на града в приложението Yandex.Transport

 4. След това изберете вида на картата, с която се чувствате удобно, което, както обикновено, не е повече от три.

  Избиране на типа карта в Yandex.Transport

 5. След това включете или изключете следните три колони, които са отговорни за наличието на бутоните за мащабиране на картата, нейното завъртане или появата на менюто с продължително натискане на която и да е точка от схемата.

  Настройване на графичните икони на картата, нейното завъртане и появата на менюто с продължително натискане

 6. Включването на "Събитие за трафик" предполага показването на инцидентни икони, маркирани от потребителите на приложението. Преместете плъзгача в активното състояние, за да изпълните тази функция и изберете събитията, които ви интересуват.

  Активирайте и изберете показваните пътни събития

 7. "Кеш памет " съхранява действията ви с картата и ги натрупва в паметта на устройството. Ако не е нужно да ги запазвате, след като приключите с използването на приложението, кликнете върху "Изчистване" .

  Натискането на бутона Изчиства кеша на картата в Yandex.Transport

 8. В раздела "Режими на транспорт" изберете типа на превозното средство, на което се движите, като преместите превключвателя за превключване надясно.

  Избор на показаните видове транспорт

 9. След това включете функцията "Покажи на картата" в раздела "Транспортни етикети" и изберете типа транспорт, който искате да видите на картата.

  Активирайте и изберете Транспортни етикети

 10. Функцията "Аларма" няма да ви позволи да пропуснете края на маршрута си, като ви уведомим, преди да стигнете до крайната дестинация. Активирайте го, ако се страхувате да спрете желаната спирка.

  Активирайте будилника в Yandex.Transport

 11. В раздела "Кабинет" има бутон "Влизане в профила" , който осигурява възможност за запазване на изградените от вас маршрути и получаване на награди за различни постижения (за ранни или нощни екскурзии, за използване на търсенето, будилник и др.).

  Бутон Вход в профила в Моят акаунт

 12. След като предварително конфигурирате настройките за използване на Yandex.Transport, можете да отидете на картата.

Стъпка 3: Използване на картата

Помислете за интерфейса на картата и бутоните, разположени върху него.

 1. Кликнете върху раздела " Карти" в лентата в долната част на екрана. Ако приближите терена, ще се появят икони на злополука и точки от различни цветове, които ще показват обществения транспорт.

  Натискане на бутона Карта в приложението Yandex.Transport

 2. За да научите повече за пътно събитие, докоснете иконата на картата, която го показва, след което прозорец с информация за него ще се появи на екрана.

  Преглеждайте информацията за събития в трафика

 3. Кликнете върху марката на всеки обществен транспорт - маршрутът веднага ще се появи на диаграмата. Отидете в раздела "Показване на маршрут", за да разберете всичките му спирки и времето за пътуване.

  Схема и път на избрания транспорт

 4. За да определите задръстванията на пътя в интерфейса на приложението, в горния ляв ъгъл на екрана има бутон. Активирайте я с натискане, след това на картата няколко цвята (зелено, жълто и червено) ще бъдат откроени участъци от пътища от свободен трафик до задръствания.

  Активиране на режима на претоварване на пътищата в Yandex.Transport

 5. За да избегнете търсенето на спирането и транспорта, от които се нуждаете в бъдеще, добавете ги в " Любими" . За да направите това, кликнете върху автобусната или трамвайната точка на картата, в маршрута на нейното движение, изберете стоп и кликнете върху сърцето пред тях. Можете да ги намерите, като докоснете съответната икона в долния ляв ъгъл на картата.

  Отворете раздела "Предпочитания" в приложението Yandex.Transport

 6. С кликването върху иконата на автобуса ще оставите на картата знаците на транспорта, който сте избрали преди това в настройките.

  Натискане на бутон под формата на автобус

След като научите за използването на картата и нейния интерфейс, ще продължим към основната функция на приложението.

Стъпка 4: Изградете маршрут

Сега помислете за изграждането на пътя на движението по обществения транспорт от една точка на друга.

 1. За да преминете към това действие, кликнете върху бутона "Маршрути" в лентата с инструменти.

  Отворете раздела Маршрути в приложението Yandex.Transport

 2. До първите два реда въведете адресите или ги въведете в картата, след което ще видите по-долу информация за обществения транспорт, откъдето можете да преместите от една точка в друга.

  Въвеждане на адреси за изграждане на маршрут

 3. След това изберете маршрута, който ви подхожда, след което веднага ще се появи на картата. Ако се страхувате да спрете, преместете плъзгача на будилника.

  Включване на алармата и маршрута, изграден върху картата

 4. За да научите повече за пътя на транспорта, издърпайте хоризонталната ивица - ще видите всички спирки и часа на пристигане.

  Преместване на хоризонтална лента за показване на подробен маршрут на трафика

 5. Сега можете лесно да стигнете от една точка до друга без никаква помощ. Просто въведете адресите и изберете най-удобния начин на транспорт.

Както можете да видите, използването на услугата Yandex.Transport не е толкова трудно, но с информационната си база бързо ще научите града и начините за пътуване там.