AliExpress е огромна платформа за търговия, където не само честните предприемачи действат като продавачи, но и измамници и просто нечестни хора, които се опитват да спечелят на всяка цена. Доста често успяват да вземат пари от купувачи, които са недоволни от поръчката, използвайки арогантност и хитрост. Тъй като много потребители не знаят правата си и не знаят как да ги защитят, изразходваните пари не могат да бъдат върнати, въпреки че първоначално всички условия са създадени от самия сайт. И така, тук е позволено да започнете спор и да поискате връщане на собствените си средства за некачествено предоставяне на услуги. Ще ви кажем как да излезете от трудна ситуация като победител.

Спечелване на спор на AliExpress

Никой продавач не иска да получи отрицателна обратна връзка и понижаване на рейтинга, така че дори недобросъвестни продавачи се опитват по всякакъв начин да заблудят купувачите, като натискат жалост или ги убеждават да върнат пари, заобикаляйки откриването на спор. Те обаче не винаги изпълняват дадените им думи, като не само остават с печалба, но и лишават измамения купувач от възможността да открие спор и да го спечели. Ето защо е много важно да знаете всички тънкости при откриване на иск, преди този процес да приключи на търговския етаж.

Не забравяйте, че спор, приключен по каквато и да е причина от ваша страна, не можете да го отворите при никакви обстоятелства! Не бързайте да преговаряте с магазин, без да сте сигурни, че той действително ще реши проблема. Най-вероятно в противен случай просто ще загубите пари!

Условие 1: Възможност за откриване на спор

Както вече знаете, всеки потребител, след като направи и плати за стоките, автоматично получава Защита на купувача... За това се издават определен брой дни (в зависимост от периода, през който обикновено се извършва доставката от избраната услуга) и те се удължават от продавача, например, когато доставката се забави и / или купувачът няма време да вземе поръчката от пощата. Можете също така да поискате удължаване на защитата сами. По време на цялата продължителност на защитата, парите, преведени от вас за покупка, се държат от Aliexpress.

Това ви позволява да върнете средствата обратно в случай на проблеми. Съответно, през целия период Защита на купувачаи в рамките на 15 дни след потвърждаване на получаването на поръчката, имате право да започнете спор. Ако защитата вече е приключила, вече няма да можете да се оплаквате от неправилно предоставената услуга и дори да откриете спор, камо ли да го спечелите. Не забравяйте да следите тези дати и ако не сте сигурни в паметта си, задайте напомняния, за да не пропускате крайната дата Защита на купувача.

Невъзможност за откриване на спор на AliExpress поради изтекъл срок

Прочетете също: Отваряне на спор за AliExpress

Най-често е безсмислено да пишете на продавача, преди да започнете спор за стоките, които все още не са получени, защото докато не потвърдите получаването на стоките, AliExpress запазва парите ви, което означава, че магазинът не може да ви върне нищо. Не губете време и преминете направо към подаване на жалба.

Не отваряйте множество спорове подред, дори ако има такава възможност. Правейки това, вие не само ще създадете лоша репутация за себе си, но можете също така да получите необратимо спиране на вашия акаунт за злоупотреба.

Условие 2: Избиране на причината за завеждане на спор

Естествено, има смисъл да се открива спор само ако наистина имате причина. Фактът, че продуктът не ви е подхождал поради някакви лични причини, далеч не е причина да поискате възстановяване на сумата. Грубо казано, малко по-различен цвят от това, което виждате на снимката, изпъкнали конци или нещо, което не се вписва добре на фигурата при пълно съответствие с размерената решетка, посочена от продавача, не принадлежи към категорията на проблемите, които трябва да бъдат решени толкова драстично. Разликата в цветовете може да се обясни с неправилно калибриране на вашия монитор (и неговите технически характеристики), нишки - малки недостатъци в производството, лесно елиминирани от самия купувач и нещо, което не отговаря на вашето лице - собствена грешка при избора и невнимателно оразмеряване.Относително казано, спорът има право да съществува само в следните случаи:

 • Артикулът не пристигна. Понякога се случва поръчката да е била изпратена в строго съответствие с вашия адрес, проследявали сте я по кода на проследяването, но в резултат пакетът така и не е стигнал до вас. Руската поща или друга служба за доставка казва, че не е получила поръчката на ваше име, а самата поръчка е загубена в точката за разпространение или по пътя към вашия клон / дом. Или издаденият проследяващ код се оказа чужд / неработещ и първоначално не беше възможно да се проследи колетът и всички служби за наблюдение само казаха, че поръчката с такъв номер не е регистрирана.

  Може да е по вина на продавача, който ви е изпратил „фалшив“ код и всъщност не е изпратил никакъв колет, или организацията на доставката. Така или иначе, това не са вашите проблеми (освен ако, разбира се, първоначално не сте посочили грешен адрес за доставка), и може да започнете спор. Тук обаче има някои нюанси, които ще бъдат обсъдени в Условия 3.

 • Процесът на подаване на жалба до AliExpress

 • Не отговаря на описанието или поръчката. Тази клауза означава получаване на продукт, който има грешни свойства, които са били в описанието, или с неправилна опаковка. Например, поръчали сте дрехи от един материал и сте получили от друг. Или някакъв обект изобщо не беше с размера, който беше описан. Моля, обърнете внимание, не е показано, но е описано. Често продавачите фотографират продукта, така че да изглежда съвсем различно, улавяйки толкова невнимателни купувачи. Освен това, ако в действителност в описанието на продукта ще има размер (или друга характеристика), съответстваща на реалността, въпреки логическата непоследователност на снимката, практически няма причини да върнете парите си.

  Разбира се, можете да опитате да оспорите покупката въз основа на това, че продавачът умишлено се е опитал да ви подведе, но в такава ситуация никой не дава гаранции. Всичко зависи от това как се държи екипът за поддръжка на AliExpress и има голяма вероятност той да застане на страната на продавача.

  Сега нека споменем ситуацията, когато сте получили грешен пакет. Да предположим, че сте поръчали смартфон с 256 GB вградена памет и сте получили със 128 GB, или сте закупили комплект от 6 четки за грим и сте получили комплект от 4 четки. Това вече е явна грешка при избора на поръчки и този единствен аргумент ще бъде ключов. Веднага искаме да изясним, че е силно обезсърчено да се опитвате да изневерите, опитвайки се да започнете спор на основание, че всъщност сте получили по-малко стоки, отколкото сте поръчали (условно същите 4 четки вместо 6). Без да предоставите убедителни доказателства, може дори да блокирате акаунта си.

Условие 3: Подготовка за откриване на спор

Ето някои препоръки, които може да не винаги можете да следвате, ако вече сте се сблъскали с проблем, но е невъзможно да не ги споменете - това ще помогне в бъдеще и вероятно ще ви насочи сега. Преди да започнете да общувате с продавача и администрацията, препоръчително е да подготвите предварително:

 • Опитайте се да предоставите фото или видео доказателства за вашия случай. В идеалния случай винаги снимайте разопаковането на колета с камера, така че вместо закупен телефон да не намерите тухла или устройство със счупен дисплей или други повреди там. Ако го няма, шансовете за спечелване на производството значително намаляват, но все пак са възможни. Устройството не е в правилната конфигурация или по принцип не се включва, няколко счупени обекта наведнъж (например, закупили сте палитра от сенки, набор от чаши и всички те са счупени) - всичко това е лесно да се снима / заснеме видео след откриването на проблема и наличието на това доказателство поставя купувача в печеливша позиция.
 • Заснетият снимков или видео материал не трябва да съдържа никакви признаци на редактиране, редактиране - изпратете доказателството във вида, в който е.Ако се забележи дори леко залепване или следи от обработка в редакторите, продавачът и администрацията имат право да ви откажат. Следователно условното разопаковане трябва първоначално да бъде заснето от благоприятен ъгъл и в един кадър. Давайте устни коментари на английски, руският тук е безполезен, тъй като поддръжката не го говори.

 • Ако имате няколко потвърждения наведнъж, не изпращайте всички на продавача наведнъж. Оставете нещо смислено, в случай че администрацията се намеси във вашия диалог. Факт е, че тя също ще поиска доказателства и ще трябва да търсите отново нещо, за да убедите служителите, че не сте замесени в проблема с продукта.
 • Ако стоките изобщо не са пристигнали и няма какво да се снима с камерата, трябва да действате по различен начин.
 1. Адресът за доставка е неправилен. Когато се окаже, че колетът е изпратен на грешен адрес, трябва да разберете кой е виновен - продавачът, който е въвел грешен индекс или други данни, или вие. Ако продавачът - спорът е разрешен във ваша полза, ако първоначално сте посочили грешни номера, никой няма да ви обезщети за собственото си невнимание.
 2. Състоянието на доставка не се променя. Когато видите, че колетът, който е трябвало да напусне Китай, е заседнал там или не иска да стигне до вашия клон или дом, може да подадете жалба. Някой препоръчва да се правят екранни снимки на проследяването на състоянието на колета всеки ден, така че датата да се вижда в прозореца - можете да прибегнете до този съвет, въпреки че в действителност всички знаят колко лесно е да промените този индикатор на компютър. Вместо това е по-добре да записвате видео на монитора на всеки няколко дни, показвайки липсата на напредък в един раздел, а след това да превключвате към втория раздел, като първо задавате въпроса „точно време“ през търсачката и показвате показаната дата и часовник във вашата регионална зона. Разбира се, тази препоръка се отнася главно за големи и скъпи поръчки.
 3. Грешен код на пистата. Продавачът може погрешно да ви даде грешен код за проследяване. Не трябва веднага да откривате спор и да се опитвате да защитите правата си. Първо му пишете в лични съобщения - обикновено китайците отговарят сутрин, следователно, след като сте написали съобщение следобед, ще трябва да изчакате поне до сутринта. Някой не отговаря веднага поради физическа липса на възможност (с голям брой поръчки или по лични причини), така че има смисъл да изчака няколко дни. Само когато дълго чакате отговор от другата страна, отворете спор и посочете грешната писта като негова причина. Администрацията веднага ще застане на ваша страна и ще върне парите в пълен размер.
 • Отделете свободно време за залог - сайтът не дава много време за него. В рамките на пет дни след подаване на жалба е задължително да проверите сайта, за да видите дали продавачът е получил отговор или не. Тогава ще имате седмица за взаимно уреждане на конфликта и през този период трябва да сте активни и максимално заинтересовани от процеса.
 • Раздел за връщания и оспорвания на AliExpress

  Условие 4: Добри преговори

  Не забравяйте, че спорът е диалог, при който трета страна се намесва само когато е необходимо. В тази връзка трябва предварително да знаете как да се държите, като сте една от страните в конфликта.

  • Тъй като AliExpress е международен пазар, първото нещо, за което трябва да се грижите, е подаването на жалба на английски език. Ако го познавате поне на средно ниво - отлично, не - свържете се с онлайн преводач и въведете текста на съобщението с възможно най-простите думи. Не измисляйте дълги изречения и фрази, които машинният превод е вероятно да трансформира с различно значение. Не използвайте жаргон, съкращения, пишете правилно, за да може сайтът да преведе речта. Прочетете какво се е случило в резултат на превода и след това направете обратния превод - от английски на руски. Ако дадена област е напълно неразбираема, префразирайте я, проверете грамотността на някои думи.

   Не е забранено да подавате жалба на руски език, но по този начин само ще изтеглите спора, а освен това съществува риск преводът на администрацията да бъде извършен още по-неправилно. Не затруднявайте живота на всички и се погрижете за самопревод или помолете приятел да напише / провери текста.

  • Напишете правилно своето обяснение. За всички тънкости при попълването на този формуляр говорихме в другата ни статия, връзката към която е в Условия 1... В текста с вашето обяснение пишете строго по същество. Не трябва да обяснявате финансовото и семейното си положение, да обвинявате и обиждате продавача, да заплашвате пред съд. Дръжте се достойно и обяснявайте разочарованието с прости изречения, за да избегнете разногласия.

   Посочете причината само в действителност, съответстваща на проблема, в противен случай тя може да се разглежда като измама, която ще доведе до приключване на спора до вечното блокиране на акаунта. Напишете вашите действителни изисквания като вашето желано решение, като частично възстановяване или следваща поръчка с отстъпка. Никой няма да ви плати обезщетение за морални страдания и други проблеми.

  • Изчакайте до пет дни. През този период продавачът има право да отговори, в противен случай искът се приключва в полза на купувача.
  • Отворен спор за AliExpress - изчакване на отговора на продавача

  • Ако продавачът отговори, опитайте се да бъдете учтиви и дискретни, но не вярвайте на нищо, което казват. Ето възможните сценарии:
   1. Удовлетвореност на спора. Честните магазини ще приемат рекламация и не искат да получават отрицателни отзиви, включват администрацията, като по този начин влошават своята позиция и рейтинг.
   2. Опит за промяна на условията на спора. Ако вашите условия изглеждат на продавача нерационални или той просто не иска да се признае за виновен, производството очевидно ще започне, по време на което другата страна ще ви предложи други решения на проблема, които са удобни и за двамата. Тук трябва да бъдете много внимателни и да не се задоволявате с нищо.
   3. Опитвайки се да настоявам за съжаление. Често нечестните търговци се опитват да избегнат жалбата по всякакъв възможен начин, молейки купувача да затвори жалбата, за да разреши проблема по мирен начин. В никакъв случай не трябва да се съгласявате в тази ситуация, тъй като след затварянето няма да е възможно да отворите отново спора и продавачът спокойно ще ви хвърли за пари и по никакъв начин няма да разреши конфликта.
   4. Пренебрегване. Както споменахме по-горе, на продавача се дава 5 дни за отговор и когато няма отговор, жалбата ви ще бъде разрешена и парите ще бъдат върнати.

   Успешно завършен спор в полза на купувача в AliExpress

   Условие 5: Изчакване на изхода на спора

   След като спорът бъде открит, вие и продавачът получавате 7 дни, за да го разрешите сами. В хода на комуникацията ще можете да допълвате отговорите си с доказателства в рамките на три дни (като правило това са екранни снимки, снимки, видеоклипове). Ако в рамките на една седмица не сте успели да стигнете до решение, администрацията ще се свърже (т.е. ще настъпи така нареченото обостряне на спора, което по-рано може да бъде извикано с отделен бутон, но сега това се случва автоматично в рамките на строго определено време), като се посочва по-нататъшната процедура. Най-вероятно ще е необходимо допълнително потвърждение за вашата невинност, така че не бъдете мързеливи да изпратите възможно най-много визуално потвърждение.

   Решението на администрацията ще бъде едно от двете: положително и отрицателно. Ако искът е удовлетворен, ще получите съобщение със зелена рамка, ако е отхвърлено - с червена. Текстът на решението с по-нататъшни действия ще бъде написан на английски език.

   Моля, обърнете внимание, че ако получите стоките в неподходяща форма, магазинът не е длъжен да заплати пълните разходи, тъй като продуктът все още е във вашите ръце. В такава ситуация можете да получите обезщетение в размер на 50-70% от стойността му. Ако трябва да върнете 100%, ще трябва да изпратите колета до Китай.

   Връщането на артикул е сложно: най-добре е да използвате платено решение, ако искате да сте сигурни в успешна и бърза доставка.Освен това ще трябва да платите за доставка (купувачът винаги плаща за обратната пратка и той не може да изисква тези средства от продавача като възстановяване). Веднага след като продавачът получи пакета, парите, платени за него, ще ви бъдат върнати. Но тук отново има уловка, която ще обсъдим в следващия раздел на статията.

   Също така имате право да откажете решението на администрацията, като отидете на това съобщение и щракнете върху бутона „Отхвърляне“... Имате 7 дни, за да направите това, след което спорът ще се счита за приключен. След отхвърлянето ще трябва да подадете жалба, като попълните малък формуляр с причината за отказа (купувачът е недоволен от решението или е получил лош отговор при решаването на проблема си). Ако изберете втората опция, отговорът може да не последва, така че ако искате да докарате спора до края, посочете първата опция. Ще имате буквално 100 знака, за да опишете решението на проблема. Пишете възможно най-кратко, без излишни маниери, оплаквания, агресия.

   Възстановяванията се извършват в рамките на осем дни и този период се определя от магазина, а не от администрацията. Средствата ще бъдат върнати на платежната карта и ако тя не е налична по някаква причина, трябва да се свържете с банката и да издадете теглене на пари в брой, като използвате паспорта си.

   Правила за комуникация с продавачи след откриване на спор

   В отделна подзаглавие издаваме правилата за комуникация със собствениците на магазини в открит спор. Трябва да се разбере, че никой от тях не иска конфликтът да достигне етапа, когато администрацията ще го разреши, и да се опита, в най-добрия случай, да намери консенсус, а в най-лошия, да се опита да ви заблуди с техните трикове и трикове. По-долу изброяваме всички неща, на които не можете да се поддадете, ако искате да получите възстановяване за поръчка с ниско качество.

  • Опит да те съжалявам. Много продавачи ще се опитат да се извинят, да ви изпратят сърдечни емотикони и да се обвинят за ситуацията. Такъв абсурд достига до „изливане на душата“, че собственикът на магазина ще го накаже и служителят ще загуби единствения си доход, поради което цялото му семейство ще гладува и няма да може да се лекува. В същото време не всички от тях наистина ще се чувстват виновни и няма да се опитват да компенсират финансово конфликта. Не си струва.
  • Моля, приключете спора. Вече говорихме за това по-рано, но е по-добре да се повторим, тъй като тази техника е най-честа от страна на продавачите. Изводът е, че китайците предлагат да приключат спора и да изпратят всеки продукт по ваш избор в замяна. Казват, че по този начин всеки ще спечели: ще получите това, което искате, а грешка при изпращане на първата поръчка няма да повлияе на репутацията на продавача. Всъщност, след като затворите иска с 99% шанс, няма да има реакция от магазина. Той, разбира се, няма да изпрати стоките отново и вече няма да е възможно да се оплаквате до администрацията на AliExpress, тъй като, съдейки по кореспонденцията, вие сами сте успели да разрешите конфликта. Всички факти няма да са на ваша страна.

   Освен това не забравяйте, че приложението е отворено от няколко дни и през този период от време е малко вероятно да имате време да получите втора доставка, за да премахнете исковата молба от продавача. Вместо това, ако успеете да се съгласите да изпратите повторно, трябва да действате по различен начин: отворете елемента, който не е пристигнал, поставете го обратно в кошницата и не плащайте. Продавачът трябва да коригира цената ръчно, като посочи най-ниската възможна ниска (например 10 цента) и да ви изпрати поръчката. Изчакайте, докато получите кода за проследяване, и едва тогава можете да приключите този спор. Разбира се, наглият продавач може да ви изпрати грешен номер на песента, но тогава имате право да започнете спор за втората поръчка.

  • Приключване на спора и превод на пари в PayPal. Тази техника е вариант на предишната: продавачът ви предлага да възстановите вредата, като приключите спора и преведете парите си в PayPal. В това няма логика, тъй като със същия успех той би могъл да ги върне чрез спор.Не се задоволявайте с това, защото няма гаранция, че парите ще дойдат, дори ако продавачът ви примами с предплащане.

   Още по-лошото е, че ако се съгласите, напълно безсрамни продавачи ще препратят тази кореспонденция до администрацията на AliExpress и според условията на сайта това означава, че сте решили да заобиколите вътрешната платежна система на Alipay. Тук вече ще бъдете виновни и като наказание не само няма да получите пари, но и можете да загубите сметката си завинаги.

  • Промяна в причината за спора. Много зависи от причината, която посочвате при подаване на жалба. В лично съобщение обаче продавачът може да поиска да промените причината на по-малко значима. Така че, ако сте посочили причината за некачествен продукт, той ще ви предложи да го промените на нещо не толкова радикално, например просто не сте харесали продукта или сте изпратени от грешната компания. След такава промяна продавачът ще откаже да направи възстановяване на сумата и свързаната администрация ще разреши конфликта в негова полза, тъй като дори ако покупката не ви е харесала или процесът на нейното доставяне е причинил неудобство, това не е причина да поискате обезщетение. В резултат на това ще останете с проблемна покупка, но няма да получите парите обратно.
  • Моля, изпратете артикула обратно. Понякога магазинът ще поиска първо да върнете артикула и след това ще получите пълно възстановяване. По-горе вече обяснихме как да извършим връщане, но това е много рисков бизнес: трябва да попълните изпращането с код за проследяване, за да може парцелът да бъде проследен. В противен случай продавачът не трябва просто да каже, че не е получил нищо и вие ще останете без пари и стоки. Освен това той може умишлено да се забави, за да го вземе от пощата и не е известно дали ще има достатъчно време за това с открит спор. Не забравяйте, че не сте задължени да върнете нищо и дори ако планирате да го направите, не забравяйте да обсъдите всички условия с администрацията и продавача.
  • Приключване на спор с фалшиво споразумение. Още по-рядко продавачът може да отговори на открита жалба по такъв начин, че да изглежда така, сякаш се е съгласил с вас. Например, отдавна не сте получавали поръчката си, Защита на купувача вече изтича и продавачът няма да го поднови. Отваряте спор и в съобщението от него получавате, че колетът е изпратен и е забавен, тъй като това е международна пратка. В същото време той предлага да приключи спора. Човек, който е невнимателен или не знае добре английски, може да се съгласи и да го затвори и няма да е възможно да го отвори отново. И поръчката в крайна сметка едва ли някога ще достигне. Продавачът посочва и като оферта „Връщане и възстановяване на 0.00 щатски долара“ - без връщане и ще получите 0 долара, 00 цента за това (ще имате различна валута). Тоест офертата е подобна на приключването на спор, без да платите на клиента (вас). Никога не се задоволявайте с това и щракнете „Отхвърляне“ако сте готови да защитите парите си, които сте направили за закупуване на стоки.

   Опит от продавача да приключи спора без щети на AliExpress

   Въпросът тук е, че първоначално трябва да гледате не съобщението на продавача, а полето "Решение"... Ако видите елемент „Без връщане и без възстановяване“ или същото, само с нулево възстановяване, тогава каквото и да напише продавачът в съобщението, няма значение: съгласявайки се с неговото решение, вие инициирате приключване на иска и няма да получите нищо в замяна.

  • Опит за извеждане на негативни емоции. Има и това: продавачът не знае как да се измъкне от проблема ви и се опитва да предизвика гняв във вас, за да получи заплаха, например под формата на отрицателна обратна връзка. Веднага след като действията му постигнат желания ефект, той отива да се оплаче от вас пред администрацията на сайта и че, съгласно вътрешното правило за забрана на заплахи под формата на лоши отзиви, забранява акаунта ви.
  • От тази статия научихте всички тънкости и нюанси на воденето на спор по такъв начин, че да получите всички шансове да го спечелите и да не бъдете измамени от хитър и безскрупулен продавач.