Поради огромния асортимент и удобна поръчка, постоянните отстъпки и купони и ниските цени, хората все повече се обръщат към AliExpress, за да купуват стоки с всякаква сложност. Понякога обаче взимаме импулсивни решения или платената поръчка не идва или се оказва напълно различна от очакваната. В такива ситуации винаги можете да се свържете с продавача или да започнете спор, за да разрешите проблема. Възползвайки се от една от тези възможности, след известно време не намираме парите, които е трябвало да се върнат в нашата сметка. Ами ако пазарът не върне пари? Нека да разберем.

Възстановяване на суми по поръчка на AliExpress

В тази статия няма да говорим за това как да възстановим сумата. Самата тема на днешния материал е насочена към решаване на проблема, при който в резултат на анулирането на поръчката или незадоволителното качество на колета или липсата му изобщо сте поискали възстановяване / обезщетение и не можете да получите парите обратно. Тъй като съгласно правилата на Регламента за защита на купувача Aliexpress можете да поискате обезщетение за щети или отмяна на поръчка, която все още не е изпратена, в повечето случаи не е трудно да ги получите. Помислете за вариациите в връщането на парите в хода на различни ситуации, но преди това трябва да знаете кога изобщо има гаранция за връщане:

  • Продукт с лошо качество / не отговаря на описанието - пълно възстановяване на сумата при изпращане на поръчката обратно на продавача или частично обезщетение от продавача, ако искате да запазите покупката при вас.
  • Стоките са пристигнали значително по-късно от посочения период - удължаване на защитния период на купувача с възможност за частично / пълно компенсиране на разходите, ако той не е пристигнал, чрез откриване на спор.
  • Стоките не пристигнаха - пълно възстановяване, независимо от причините, разходите за доставка (ако е платена) не се компенсират.
  • Продуктът има грешен цвят / размер - обмен или частична компенсация, продуктът остава при купувача.
  • Пристигна грешен продукт - частично или пълно възстановяване на платената поръчка.

Не злоупотребявайте с възможностите си: ако продуктът е забавен за известно време, това не е причина да поискате възстановяване на сумата. Продавачът ще ви откаже и администрацията ще застане на негова страна. В същото време имайте предвид, че защитата на купувача е отворена за всеки продукт и това се записва веднага под бутоните за закупуване и добавяне в количката.

Известие за защита на купувача на продуктовата страница на AliExpress

Като кликнете върху този надпис, ще отворите прозорец с инструкции по тази тема, който ще ви позволи правилно да издавате връщания и да се справяте с продавачите в случай на проблеми.

Информация за възстановяване на суми за проблеми с поръчка в AliExpress

Ситуация 1: Отваряне на спор за възстановяване на сумата

И така, не сте получили поръчката, сте получили стоката счупена / неработеща / в различна конфигурация и сте решили да я подредите с продавача. В личната кореспонденция той отказва да върне парите поне частично, позовавайки се на невинността си. Съгласно правилата на сайта, във всеки от тези случаи просто трябва да поискате пълно възстановяване на покупната цена и ако магазинът няма да удовлетвори това искане, не губете времето си и откривайте спор. Следващата ни статия ще помогне с това.

Повече информация: Отваряне на спор за AliExpress

Според някои препоръки на купувачите е по-добре да поискате не пълно възстановяване, а да оставите поне $ 1 на продавача. Това прави по-вероятно бързото разрешаване на конфликта, без да се включва администрацията.

Това обаче е само половината от битката. Също толкова важно е да се държите правилно в диалог и да изготвяте неопровержими доказателства, тъй като администрацията на сайта се свързва с упорити продавачи за една седмица и помага за разрешаването на проблема като независим човек.Как да се измъкнем от спора като победител е описано подробно в нашия отделен материал, който препоръчваме да прочетете изцяло, особено ако планирате да продължите да пазарувате на този сайт. Не забравяйте, че разумен купувач ще може да защити всяко свое право и да отрече всички недостатъци на такива онлайн покупки.

Повече информация: Как да спечелите спор на AliExpress

Всеки потребител има своя лична оценка: злато, сребро, платина, диамант. На високи нива (за чести и активни купувачи) споровете и връщанията се обработват по-бързо, което само ще Ви бъде от полза. Притежателите на ниски нива ще трябва да изчакат реда си. Можете да видите лично ниво в "Център за привилегии"като отворите свой собствен профил.

Раздел Център за привилегии на AliExpress

Ситуация 2: Без възстановяване след анулиране на спор / поръчка

Когато вече сте разрешили конфликта чрез открит спор или просто анулиране на поръчката и продавачът / администрацията са задали плащане, процесът на възстановяване ще отнеме известно време. Обикновено самият спор съдържа цялата необходима информация по този въпрос. По принцип възстановяването се извършва по същия начин като отписването: цената на поръчката се определя в долари и се преобразува по вътрешния обменен курс на сайта в рубли или гривна. Тази сума се дебитира от вашата карта за плащане. При възстановяване на сумата Aliexpress отново изпраща долари, които след това се конвертират във валутата на вашата страна.

Целият процес на възстановяване на средства отнема средно 3-5 дни за карта, до 7 дни за електронен портфейл, 1 ден за AliPay. В редки случаи може да има забавяне: за карти на различни банки - до 20 дни, други платежни системи - до 10 дни. Същото се отнася и за възстановяване на суми след анулиране на поръчка, която все още не е изпратена. Плащането се извършва към същата платежна система или карта, от която купувачът е платил стоката.

Не забравяйте, че можете да проследите и движението на средствата в историята на спора.

Раздел с открити спорове на AliExpress

Ако през този период парите не са върнати, въпреки че продавачът или администрацията са се съгласили с това и е трябвало да извършат плащането, определено трябва да се свържете с услугата за поддръжка на услуги. Преводът вероятно ще бъде погрешен или загубен. Имаше истории, когато клиентите получават възстановявания след няколко месеца, някой трябваше да се свърже с техническа поддръжка няколко пъти за това. Това обаче все още е изключително рядко явление; в преобладаващото мнозинство от подобни операции резултатът е успешен и за двете страни.

Ситуация 3: Спорът е приключен в полза на продавача

Понякога се случва, че в хода на открит спор, продавачът отказва да ви плати обезщетение, а подкрепата на Aliexpress, която се присъедини след ескалацията на спора, застава на негова страна. В резултат на тези обрати администрацията взема окончателното решение и ако приключи спора, без да ви плати пари, тогава най-вероятно вие сте се оказали погрешни в тази ситуация. Както се казва, непознаването на правилата не освобождава от отговорност. Не забравяйте: за възстановяване на сума от ваша страна трябва да има сериозни аргументи, които да означават, че продавачът е допуснал грешка, като е изпратил грешен продукт, който сте поръчали, или не е осигурил доставката навреме. Искове като „артикулът съвпада с описанието, но не се побира / не ме харесва лично“ или „Спешно се нуждая от пари“, „Намерих по-добър, по-евтин продукт“ не се приемат. В същото време, дори при частично несъответствие с характеристиките, посочени на страницата на продукта, имате право да поискате компенсация.

След приключване на спора можете, разбира се, да опитате да обжалвате решението, като се свържете с поддръжката, която работи денонощно, но шансовете за преразглеждане на конфликта са изключително ниски и са възможни само ако са предоставени неопровержими доказателства за вината на продавача или наистина неправилно решение на спора от представителя на администрацията на сайта.

Повече информация: Свързване с техническата поддръжка на AliExpress

В заключение искаме да отбележим, че не трябва да се притеснявате за възстановяване на пари, ако ситуацията е била успешно разрешена във ваша полза. Факт е, че докато не натиснете бутона, за да потвърдите получаването на поръчката, всички платени средства се запазват в акаунта на AliExpress и продавачът може да ги получи само когато вземете пакета. Така че, ако очаквате частично или пълно възстановяване и то е забавено, не се притеснявайте: може да е имало някои трудности при обработката на връщането и това се прави от Aliexpress или вашата банка / платежна система. И ако продавачът неразумно ви откаже обезщетение, открийте спор без колебание. Първоначално сайтът се грижи за статуса си (като много честни продавачи, които не довеждат ситуацията до спор, който подкопава репутацията на магазина им) и клиентската база, така че ще се опита да вземе лоялно решение, но стриктно спазвайки правилата на услугата.