Инсталиране на VMware Tools в Ubuntu

Компонентът VMware Tools е предназначен да оптимизира работата на гост-операционната система от първичната, а също така подобрява производителността на виртуалната машина. Този инструмент се използва във VMware Workstation. Както знаете, този софтуер е достъпен за използване на компютри с Ubuntu. За потребителите на тази платформа, които са изправени пред необходимостта да инсталират VMware Tools, ви предлагаме да се запознаете с двата метода за изпълнение на задачата, представена в тази статия.

Инсталиране на VMware Tools в Ubuntu

За съжаление, по подразбиране, споменатият компонент не е включен във виртуализационната машина, поради което всеки потребител, когато добавя гост OS, трябва самостоятелно да инсталира необходимите файлове по удобен начин. Има два такива метода, всеки от които ще бъде най-полезен в дадена ситуация. Нека разгледаме по-отблизо всеки един от тях.

Метод 1: Ръчно добавяне на библиотеки

На първо място, нека да засегнем темата за ръчното добавяне на VMware пакети към Ubuntu системата. Тази опция ще бъде полезна за потребители, които нямат достъп до интернет на компютър. Следователно, пакетите могат да бъдат изтеглени, например на USB флаш устройство от друго устройство, и само след това да ги добавите към желания компютър. Препоръчваме ви да изтеглите файловете от официалното им хранилище само за да избегнете заразяване с вируси.

Изтеглете VMware Tools за Ubuntu от официалния сайт.

 1. Следвайте връзката по-горе, за да влезете в официалното хранилище за файлове на VMware. Изберете директорията на Ubuntu там.
 2. Изборът на операционна система на сайта за изтегляне на VMware Tools за Ubuntu

 3. Ако вашият процесор работи на ядрото i386, щракнете върху съответната директория, в противен случай отидете на "binary-amd64" .
 4. Изберете версията на ядрото на процесора, използвана за изтегляне на компонентите на VMware Tools за Ubuntu

 5. Папката, която се отваря, съдържа всички необходими компоненти за нормалната работа на машината за виртуализация. Тук не само комплектът от инструменти може да бъде изтеглен. Въпреки това, ако не се нуждаете от нищо друго, просто кликнете върху файла, за да започне автоматично изтегляне.
 6. Избирането на файлове на официалния сайт за изтегляне на VMware Tools за Ubuntu

 7. По-лесно е да разопаковате и инсталирате файлове чрез класическата конзола, като преминете през местоположението, но понякога потребителите не знаят пътя към родителската папка на обекта. Ако е необходимо, разберете тази информация чрез файловия мениджър. За да направите това, отворете началната папка и отидете до мястото, където е поставен архивът на VMware Tools.
 8. Отидете на файловия мениджър, за да определите дали VMware Tools са в Ubuntu

 9. Кликнете върху RMB архива и изберете "Properties" .
 10. Преминаване към свойствата на архива VMware Tools чрез файловия мениджър в Ubuntu

 11. В раздела "Основен" обърнете внимание на папката "Родител" . Запомни този път.
 12. Определяне на родителската папка на архива с VMware Tools в Ubuntu

 13. Стартирайте "Терминал" по всеки удобен начин, например чрез менюто или чрез натискане на Ctrl + Alt + T горещ клавиш.
 14. Стартиране на терминала чрез менюто на приложението, за да инсталирате VMware Tools за Ubuntu

 15. Отидете до пътя, който вече знаете, като използвате стандартната команда, като въведете cd /home/user/folder , където потребител е потребителското име и папката е името на главната директория с архива.
 16. Отидете в папката с архива на VMware Tools чрез терминала в Ubuntu

 17. Сега знаете за простия начин да отидете в родителската директория. Нека да стартираме актуализациите на хранилището на системата директно от него, за да не се получават грешки в съвместимостта на файловете в бъдеще. Регистрирайте командата sudo apt-get update , натиснете клавиша Enter и въведете паролата за достъп до root.
 18. Инсталиране на системни актуализации за съхранение преди инсталиране на VMware Tools за Ubuntu

 19. Когато изтеглянето приключи, обновете системата на по-глобално ниво като въведете sudo apt-get dist-upgrade .
 20. Инсталиране на глобални актуализации преди инсталиране на VMware Tools за Ubuntu

 21. Когато бъдете подканени да инсталирате пакети, изберете опцията D.
 22. Потвърждение за добавянето на нови сервизни пакети за VMware Tools за Ubuntu

 23. Някои актуализации влизат в сила само след рестартиране на компютъра, така че трябва да въведете sudo shutdown -r now .
 24. Рестартиране на операционната система след инсталиране на актуализации за VMware Tools за Ubuntu

 25. След рестартиране инсталирайте важни допълнителни компоненти в Ubuntu, които не са добавени с актуализации чрез командата sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r) .
 26. Инсталиране на помощната програма за изграждане на пакети преди инсталиране на VMware Tools за Ubuntu

 27. По същия начин, както в една от предходните стъпки, потвърдете добавянето на пакети, като посочите опция D.
 28. Потвърждаване на добавянето на файловете за инсталиране на пакета преди инсталирането на VMware Tools за Ubuntu

 29. Отново отидете в родителската папка на архива, както е показано по-горе, и извлечете VMware Tools в корена на системната директория “tmp” , като напишете sudo tar xvfz vmware-tools-distrib.tar.gz -C /tmp/ , където vmware-tools- distrib.tar.gz - име на архива. Понякога може да е различно, така че внимателно следвайте правилния правопис, за да избегнете проблеми с разопаковането.
 30. Распаковане на VMware Tools за Ubuntu в системната директория за по-нататъшна инсталация

 31. Стартирайте инсталирането на вече разопакованите инструменти чрез sudoperl /tmp/vmware-tools-distrib/vmware-install.pl .
 32. Инсталиране на VMware Tools за Ubuntu чрез инсталационния файл в системната папка

 33. В края на инсталацията рестартирайте компютъра си: sudoshutdown -r now .
 34. Рестартиране на системата след инсталиране на VMware Tools за Ubuntu

Сега можете безопасно да стартирате виртуална работна станция, да работите с допълнителна операционна система, като се уверите, че необходимите допълнения са били успешно добавени. Както виждате, този метод е доста ефективен, но не и най-лесен и ще бъде безполезен за определени потребители, които имат достъп до мрежата, затова ви съветваме да се обърнете към по-лесния втори метод.

Метод 2: Инсталирайте чрез VMware Workstation

Всички потребители, които се интересуват от инсталирането на помощни инструменти, вече имат инсталиран на компютъра софтуер на VMware Workstation. Разработчиците на софтуер добавиха възможността да добавят VMware Tools директно през неговия интерфейс. Всички необходими компоненти се изтеглят чрез Интернет, след което започва автоматичната инсталация. Можете да започнете тази операция както следва:

 1. Чрез конзолата инсталирайте Build Essential за изграждане на пакети, ако тази програма не е вече в системата. За това има командата sudo apt install build-essential .
 2. Инсталиране на добавки преди да инсталирате VMware Tools за Ubuntu в Workstation

 3. След неговото активиране ще трябва да въведете паролата на суперпотребителя. Не забравяйте, че символите, написани по този начин, никога не се показват в низ.
 4. Въвеждане на парола за инсталиране на добавки преди инсталиране на VMware Tools за Ubuntu чрез Workstation

 5. Отворете менюто на приложението и стартирайте VMware Workstation като щракнете върху съответната икона.
 6. Стартирайте VMware Workstation, за да инсталирате VMware Tools на Ubuntu

 7. Разгънете изскачащото меню на VM и изберете Install VMware Tools . Появява се прозорецът на съветника за инсталиране. Следвайте дадените в него инструкции, посочвайки подходящите параметри и след приключване на процедурата, затворете програмата.
 8. Стартиране на инсталирането на VMware Tools за Ubuntu чрез VMware Workstation

 9. Рестартирайте компютъра и можете да започнете да работите с втората операционна система.

Горните два варианта трябва да помогнат за справяне със задачата без никакви проблеми. Някои потребители обаче имат проблеми с липсата на определени системни компоненти на Ubuntu. След това официалната документация на платформата идва на помощ. Трябва внимателно да разгледате показаното известие, за да разберете коя помощна програма липсва, след това се свържете с документацията за намиране на команда, която ще ви помогне да инсталирате тези инструменти. В допълнение, не пренебрегвайте инструкциите в инструкциите за добавяне на актуализации и помощни програми за изграждане на пакети, дори ако сте сигурни, че всичко, от което се нуждаете, вече е на вашия компютър.