как да правим биосистеми на руски език
Много неопитни потребители, когато се сблъскат с BIOS, са изгубени - много непонятни настройки на неразбираем език. Можете да облекчите задачата малко, като направите интерфейса на фърмуера на руски език. Днес искаме да ви запознаем с наличните методи за русификация на BIOS.

Ние правим BIOS на руски език

Технически, локализацията на BIOS изисква руският език да е вече във файловете на фърмуера: ако това не е предвидено, почти невъзможно е да се направи системния софтуер на руски език.

Метод 1: Превключете езика в настройките

През последните години производителите на дънни платки все по-често използват UEFI BIOS, като графичният интерфейс и поддръжката на мишката са по-удобни и удобни. Тази опция често има възможност да превключва езика на интерфейса. Също така има и подобни настройки в някои "класически" BIOS. Обмислете процедурата, като използвате примера на дънната платка на Gigabyte UEFI, за други опции операцията не е твърде различна.

урок: Как да влезете в BIOS

  1. Рестартирайте компютъра и отидете на BIOS.
  2. След това трябва да намерите настройките на системния фърмуер. В този пример те се намират в раздела „Система“ , към който трябва да отидете.
  3. Отидете в раздела на системния BIOS, за да превключите езика на руски

  4. Намерете елемент, наречен "System Language" , това е опцията за превключване на езика. Изберете опцията "Руски" .
  5. Отворете настройките на системния BIOS, за да превключите езика на руски

  6. В някои BIOS може да се наложи рестартиране, за да се промени езика на интерфейса - запаметете настройките, за които използвате клавиша F10 или специалния елемент от меню „Save & Exit“ .

Запаметете настройките на BIOS, за да превключите езика на руски

Готово - сега името на настройките на BIOS трябва да е на руски. Моля, имайте предвид, че някои опции не могат да бъдат преведени!

Метод 2: Актуализирайте BIOS на версия с поддръжка на руски

Ако езиковите настройки не са първоначално достъпни във фърмуера, е възможно производителят да е пуснал актуализация, в която са налице такива параметри. Проверете официалния уебсайт на доставчика, като обърнете внимание на списъка с промени.
Зареждане на локализиран BIOS за превключване на език на руски

Важно: Фърмуерът с поддръжка на руския език трябва да се изтегли само от сайта на производителя! Редактираните файлове на трети страни могат да деактивират дъската!

Директно процесът на актуализиране на BIOS не работи - това може да се направи и от под Windows с помощта на специални помощни програми. Въпреки това препоръчваме фърмуера да се изпълнява чрез DOS-shell: тази опция е по-трудна, но когато я използваме, вероятността от повреда става много по-малка.
ASUS-EZ-Flash-2-Utility-1

урок: Актуализация на BIOS на компютър

заключение

Както виждате, не е възможно да добавите поддръжката на руски език в BIOS самостоятелно - локализацията е достъпна само когато производителят го е инсталирал във файла на фърмуера.