AMD произвежда процесори с достатъчно възможности за надграждане. Всъщност CPU от този производител работи само 50-70% от реалния му капацитет. Това се прави, за да се гарантира, че процесорът е функционирал възможно най-дълго и не е прегрявал по време на работа на устройства с лоша охладителна система.

Но преди да направите овърклока, препоръчваме да проверите температурата, защото твърде високите честоти могат да доведат до разбивка на компютъра или неправилна работа.

Налични методи за овърклок

Има два основни начина, които ще увеличат скоростта на тактова честота на CPU и ще ускорят обработката на компютърните данни:

 • С помощта на специален софтуер. Препоръчва се не за най-опитните потребители. Разработването и поддръжката се обработват от самата AMD. В този случай можете да видите всички промени веднага в софтуерния интерфейс и скоростта на системата. Основният недостатък на този метод: има известна вероятност промените да не бъдат приложени.
 • С помощта на BIOS. По-подходящ за по-напреднали потребители, защото всички промени, които се правят в тази среда, оказват силно влияние върху работата на компютъра. Интерфейсът на стандартния BIOS на много дънни платки е изцяло или най-вече на английски, а контролът се извършва с клавиатурата. Също така, много удобството на използването на такъв интерфейс оставя много да се желае.

Независимо кой метод е избран, е необходимо да се определи дали процесорът е подходящ за тази процедура и ако е така, какъв е неговият лимит.

Признайте характеристиките

За да видите характеристиките на процесора и неговите ядра, има голям брой програми. В този случай помислете как да разберете "пригодността" за овърклок с помощта на AIDA64 :

 1. Стартирайте програмата, кликнете върху иконата "Компютър" . Тя може да се намери или в лявата част на прозореца, или в централната част. След това отидете на "Sensors" . Местоположението им е подобно на "Компютър" .
 2. В отворения прозорец има всички данни за температурата на всяко ядро. За лаптопите нормалната температура е 60 градуса или по-малко, за стационарни компютри 65-70.
 3. температура

 4. За да установите препоръчваната честота за овърклок, върнете се към елемента "Компютър" и отидете на "Overclocking" . Там можете да видите максималния процент, на който можете да увеличите честотата.
 5. честота

Прочетете още: Как да използвате AIDA64

Метод 1: AMD OverDrive

Този софтуер освободен и поддържан от корпорацията AMD, е страхотно за манипулиране на всеки процесор от този производител. Разпространява се напълно безплатно и има удобен за ползване интерфейс. Важно е да се отбележи, че производителят не носи отговорност за разрушаването на процесора по време на ускоряването с помощта на своята програма.

Урокът: Овърклокването на процесора с AMD OverDrive

Метод 2: SetFSB

SetFSB Това е универсална програма, подходяща както за процесори за овърклок от AMD, така и за Intel. Тя се разпространява безплатно в някои региони (за жителите на Руската федерация, след демонстрационния период ще е необходимо да платите 6 щ.д.) и е безкомпромисно управление. В интерфейса обаче няма руски език. Изтеглете и инсталирайте тази програма и продължете с овърклок:

 1. На главната страница в елемента "Часовник генератор" PPL на вашия процесор ще бъде бит по подразбиране. Ако това поле е празно, тогава ще трябва да знаете вашия PPL. За да направите това, трябва да разглобите корпуса и да намерите веригата PPL на дънната платка. Алтернативно, възможно е също така да се изучат подробно характеристиките на системата на мястото на производителя на компютъра / лаптопа.
 2. Ако първият елемент е наред, просто постепенно започнете да местите централния плъзгач, за да промените честотата на сърцевините. За да станете активни плъзгачите, кликнете върху "Получаване на FSB" . За да увеличите производителността, можете също да маркирате елемента "Ultra" .
 3. За да запазите всички промени, кликнете върху "Задаване на FSB" .
 4. Задайте ФСБ

Метод 3: Овърклок през BIOS

Ако по някаква причина, чрез официалната, както и чрез програма на трета страна, не работи за подобряване на характеристиките на процесора, тогава можем да използваме класическия метод - овърклок с вградените BIOS функции.

Този метод е подходящ само за повече или по-малко опитни потребители на компютри, защото интерфейсът и управлението в BIOS могат да бъдат твърде объркващи и някои грешки, направени в процеса, могат да нарушат компютъра. Ако сте уверени в себе си, направете следните манипулации:

 1. Рестартирайте компютъра и веднага щом се появи логото на вашата дънна платка (не Windows), натиснете клавиша Del или клавишите от F2 до F12 (в зависимост от характеристиките на конкретната дънна платка).
 2. В менюто, което се показва, намерете един от тези елементи - "MB Intelligent Tweaker" , "MIB, Quantum BIOS" , "Ai Tweaker" . Местоположението и името директно зависят от версията на BIOS. За да се придвижвате през елементите, използвайте клавишите със стрелки, за да изберете клавиша Enter .
 3. BIOS

 4. Сега можете да видите всички основни данни, отнасящи се до процесора и някои елементи от менюто, с които можете да правите промени. Изберете "CPU Clock Control" с помощта на клавиша Enter . Ще се отвори меню, където трябва да промените стойността от "Auto" на "Manual" .
 5. Конфигуриране на BIOS

 6. Преместете от "CPU Clock Control" на елемента по-долу, на "CPU Frequency" . Натиснете Enter, за да промените честотата. Стойността по подразбиране е 200, променя се постепенно, увеличава се някъде с 10-15 наведнъж. Остри промени в честотата могат да повредят процесора. Също така, крайният номер на входа не трябва да надвишава стойността "Max" и по-малка от "Min" . Стойностите са показани над полето за въвеждане.
 7. Промяна на честотата

 8. Излезте от BIOS и запазете промените, като използвате елемента в горното меню "Запазване и излизане" .

Овърклокването на всеки AMD процесор е възможно чрез специална програма и не изисква дълбоко познаване. Ако са изпълнени всички предпазни мерки и процесорът е ускорен в разумни граници, компютърът ви няма да бъде застрашен.