Разширения

На първо място, помислете за добавките, които могат да бъдат инсталирани в уеб браузър от google от Chrome WebStore.

Прочетете също: Как да превеждам страници в браузъра Google Chrome

Гугъл преводач

Нека започнем с очевидното - собствена услуга на Google, която поддържа над 90 езика, включително, разбира се, руски. След като го инсталирате, към лентата с инструменти на браузъра се добавя специален бутон, като щракнете върху който можете да преведете уеб страниците на езика „по подразбиране“, тоест този, който е основният в системата и директно в Chrome. В този случай разширението автоматично разпознава езика на сайта и, ако се различава от основното, предлага да го преведе.

Преведете страница с помощта на разширението Google Translate в браузъра Google Chrome

Прочетете също: Как да инсталирам преводач в браузъра Google Chrome

Google Translate също е интегриран в контекстното меню на уеб браузър, така че можете да превеждате отделни, предварително избрани думи, фрази, изречения и фрагменти от свободен текст, да слушате тяхното произношение и да получавате кратка информация за частта от речта. Също така е възможно бързо да отидете на страницата на едноименната онлайн услуга, която ще обсъдим във втората част на статията.

Инсталирайте Google Translate от Chrome WebStore

Меню за разширение на Google Translate в браузъра Google Chrome

ImTranslator

Разширение за превод на избран текст (до 5000 знака), отделни думи, фрази и цели уеб страници. Към днешна дата се поддържат 91 езика, като за 30 от тях е наличен запис на глас. ImTranslator автоматично разпознава езика и предлага да го преведе; той може да преведе отделни думи, като задържи курсора на мишката върху тях. Поддържа се управлението на клавишни комбинации, които при необходимост могат да бъдат персонализирани.

Меню за разширения на ImTranslator в браузъра Google Chrome

В своята работа тази добавка използва речни бази данни и технологии на по-популярни услуги, включително Google, Microsoft (Bing) и Yandex, като работата на всяка от тях може да бъде конфигурирана отделно. Предишните преводи се записват в историята.

Инсталирайте ImTranslator от Chrome WebStore

Разширение ImTranslator в браузъра Google Chrome

Превод от мъжки пол

Универсален преводач на сайтове и избран текст, поддържащ 103 езика и осигуряващ транскрипция, транслитерация и дублаж с правилно произношение. Male Translate може да се контролира с помощта на бутона на лентата с инструменти или, което е по-удобно, с клавишните комбинации „Shift + T“.

Меню за разширения за мъжки преводач в браузъра Google Chrome

В допълнение към безплатния текст на уеб страници, тази услуга може да превежда субтитри в Netflix. Самият продукт е междуплатформен и може да бъде инсталиран на Windows, Mac и iPhone като отделно приложение. Потребителските данни и речниците се синхронизират между устройствата.

Инсталирайте Male Translate от Chrome WebStore

Настройки на разширението за мъжки преводач в браузъра Google Chrome

LinguaLeo Преводач

Разширение от популярната услуга за изучаване на езици, което ви позволява да превеждате английски думи и фрази на страниците на уебсайта и да ги добавяте към речника си. За по-добро учене и запаметяване са налични опции като произношение, асоцииране на картини и пет допълнителни думи.

Изскачащо меню за разширение LinguaLeo Translator в браузъра Google Chrome

LinguaLeo Translator for Chrome, въпреки че е независима добавка, всъщност разкрива пълния си потенциал само когато е активирана синхронизация с акаунт в услугата и приложенията, които са достъпни на всички популярни мобилни и настолни платформи.

Инсталирайте LinguaLeo Translator от Chrome WebStore

Как работи разширението LinguaLeo Translator в браузъра Google Chrome

Онлайн услуги

Разширенията за Google Chrome са интегрирани в браузъра, след което е доста лесно и удобно да се използват, но повечето от тях имат ограничения за размера на символите и допълнителните функции. Можете да ги заобиколите, ако се обърнете към онлайн преводачи, освен това повечето от обсъдените по-горе услуги използват своите бази данни в своята работа.

Гугъл преводач

По отношение на поддържането на лексика и езикова база, онлайн версията на Google Translate не се различава от добавката. Предоставените възможности са същите, но с изменението, че преводът на текста се извършва на отделна страница, а не директно на желания сайт или в изскачащ прозорец.В този случай можете да работите не само с текст, чийто размер е ограничен до 5000 знака, но и с електронни документи (поддържат се всички формати на Microsoft Office и техните безплатни аналози), както и страници на уебсайтове.

Онлайн услуга Google Translate в браузъра Google Chrome

Тази услуга автоматично разпознава изходния език, поддържа гласово въвеждане, позволява ви да слушате произношение, да копирате и редактирате текст, предлага различни опции за превод, дава подробни дефиниции на думи, показва примери за тяхното използване и друга полезна информация.

Страница за онлайн услуга на Google Translate

Поддръжка за работа с документи в онлайн услугата Google Translate в браузъра Google Chrome

Yandex превод

Продуктът на местния ИТ гигант, който надминава чуждестранния си конкурент по отношение на работата с руския език - по очевидни причини Яндекс се справя много по-добре с него, независимо от посоката, в която се изисква преводът. Google винаги решава този проблем чрез английски, поради което са възможни грешки и изкривявания на смисъла. Като цяло Преводачът поддържа 99 езика, което е друго неоспоримо предимство.

Онлайн услуга Yandex Translate в браузъра Google Chrome

Тази уеб услуга ви позволява да превеждате текст до 10 000 знака (което е два пъти повече аналози), може да го чете, поддържа гласово въвеждане и може автоматично да коригира печатащите грешки. Също така е възможно да се преведе сайтът чрез справка, документи и записи в изображения.

Страница за онлайн услуга на Yandex Translator

Превод на уебсайт чрез препратка чрез онлайн услугата Yandex Translate в браузъра Google Chrome

Преводач на Microsoft Bing

Много по-малко популярен, но в същото време не по-малко качествен преводач, който дори превъзхожда подобни продукти Yandex и Google по някои параметри. Базата данни на Bing Translator се използва от чуждестранните социални мрежи за превод на публикации от и на повече от 60 езика. Услугата работи с отпечатан текст (до 5000 знака), уеб страници и имейл съобщения (изисква инсталирането на специална добавка за Microsoft Outlook).

Онлайн услуга на Microsoft Bing Translator в браузъра Google Chrome

Bing автоматично разпознава езика на оригиналната публикация, можете да го проверите за грешки и резултатът може да бъде копиран, изпратен по имейл, споделен във Facebook, Pinterest и Twitter. Както в обсъдените по-горе услуги, възможно е да слушате въведения и преведен текст, като се поддържа и гласово въвеждане.

Страница за онлайн услуга на Microsoft Bing Translator

DeepL

Според уверенията на разработчиците и много чуждестранни онлайн публикации, това е най-добрата система за машинен превод. И първият, и вторият твърдят, че тази услуга е значително по-добра от подобни продукти на Google и Bing, като осигурява много по-добър и точен превод, като същевременно запазва значението и естествеността, характерни за живата и печатна реч. Вярно е, че поддържа само 11 езика, но за щастие руският присъства сред тях.

Онлайн услуга DeepL в браузъра Google Chrome

DeepL ви позволява да превеждате отпечатан текст и електронни документи в Microsoft Word и PowerPoint. За съжаление понастоящем не се предоставя възможност за работа със сайтове и изображения, гласово въвеждане и дублиране. Окончателният превод може да бъде копиран или изтеглен като файл. В допълнение към онлайн версията се предлага и пълна програма за Windows.

Страница за онлайн услуга DeepL

Персонализиране на превода в онлайн услугата DeepL в браузъра Google Chrome