Програмата WinRAR заслужено считан за един от най-добрите архивьори. Той ви позволява да архивирате файлове с много високо съотношение на компресия и сравнително бързо. Но лицензът на дадена полезност приема плащане за нейното използване. Да видим какви са безплатните аналози на приложението WinRAR?

За съжаление, от всички архиви, само програмата WinRAR може да опакова файловете във форматите RAR, които се смятат за най-добрият при компресирането. Това се дължи на факта, че този формат е защитен от авторското право, собственик на който е Юджийн Рошал - създателят на WinRAR. В същото време почти всички съвременни архиватори могат да извличат файлове от архиви от този формат, както и да работят с други формати за компресиране на данни.

7-Zip

Програмата 7-zip

Utility 7-Zip е най-популярният безплатен архиватор, издаден от 1999 г. насам. Програмата осигурява много висока скорост и степента на компресиране на файловете в архива, превишаваща повечето от тези аналози.

Приложение 7-Zip поддържа опаковането и декомпресирането на файловете в архивите на следните формати: ZIP, GZIP, TAR, WIM, BZIP2, XZ. Той също така разопакова огромен брой архивни типове, включително RAR, CHM, ISO, FAT, MBR, VHD, CAB, ARJ, LZMA и много други. Освен това за архивиране на файлове се използва собствен формат на приложението - 7z, което се счита за едно от най-добрите в компресирането. За този формат можете да създадете и самостоятелно извличащ архив в програмата. По време на процеса на архивиране приложението използва мулти-резба, което спестява време. Програмата може да бъде интегрирана в Windows Explorer, както и в редица мениджъри на файлове от трети страни, включително Total Commander.

В същото време, това приложение не контролира реда на местоположението на файловете в архива, така че с архивите, където позиционирането е важно, помощната програма не работи правилно. В допълнение, 7-Zip няма такъв, за който много потребители като WinRAR, а именно диагностиката на архивите за вируси и щети.

Изтеглете 7-Zip

Безплатен ZIP архиватор на хамстер

Безплатен ZIP архиватор на хамстер

Добър играч на пазара за безплатни архиватори е Hamster Free ZIP Archiver. Особено полезността ще се хареса на тези потребители, които ценят красотата на интерфейса на програмата. Можете да изпълнявате всички действия само чрез плъзгане и пускане на файлове и архиви, като използвате системата Drag-n-Drop. Сред предимствата на тази програма, трябва да отбележите и много високата скорост на компресиране на файлове, включително използването на многопроцесорни ядра.

За съжаление, Hamster Archiver може да компресира данни само в архивите на два формата - ZIP и 7z. Декомпресираната програма може да има много по-голям брой архивни типове, включително RAR. Недостатъците включват невъзможността да се посочи мястото на съхранение на завършения архив, както и проблеми със стабилността на произведението. За напредналите потребители най-вероятно няма да има известен брой познати инструменти, предназначени за работа с формати за компресиране на данни.

HaoZip

Програмата HaoZip

Инструментът HaoZip - архиваторът на китайското производство, издаден от 2011 г. насам. Това приложение поддържа опаковането и декомпресирането на целия архивен списък като 7-Zip и освен това LZH формат. Списъкът на форматите, с които се извършва само извличането, също е много по-широка. Сред тях има такива "екзотични" формати като 001, ZIPX, TPZ, ACE. Като цяло приложението работи с 49 вида архиви.

Поддържа разширено управление на 7Z формат, включително създаване на коментари, самостоятелно извличане и многообемни архиви. Възможно е да се възстановят повредените архиви, да се преглеждат файловете от архива, да се разделят на части и много други допълнителни функции. Програмата има възможност да използва допълнителните възможности на многоядрените процесори за контролиране на скоростта на компресията. Подобно на повечето други популярни архивари, той се интегрира в Explorer.

Основният недостатък на програмата HaoZip е липсата на русификация на официалната версия на услугата. Поддържат се два езика: китайски и английски. Но има неофициални версии на приложението в руски език.

PeaZip

Програма PeaZip

Архиваторът с отворен код PeaZip е пуснат от 2006 г. насам. Възможно е да се използва както инсталираната версия на тази програма, така и преносимата, която не се изисква да бъде инсталирана на компютъра. Приложението може да се използва не само като пълноправен архиватор, но и като графичен корпус за други подобни програми.

Функцията PiaZip е, че поддържа отварянето и разопаковането на огромен брой популярни формати за компресиране (около 180). Но броят на форматите, в които самата програма може да опакова файловете, е много по-малък, но сред тях има такива популярни като Zip, 7Z, gzip, bzip2, FreeArc и други. Освен това програмата поддържа работа със собствен архив - PEA.

Приложението е интегрирано в Explorer. Той може да се използва както с помощта на графичния интерфейс, така и чрез командния ред. Но при използването на графичния интерфейс е възможно отговорът на програмата да изостава от действията на потребителя. Друг недостатък е непълната поддръжка на Unicode, която не винаги ви позволява да работите правилно с файлове, които имат кирилица имена.

IZArc

Програмата IZArc

Безплатното приложение IZArc от разработчика Иван Захариев (откъдето идва името) е много просто и удобно средство за работа с различни типове архиви. За разлика от предишната програма, тази програма работи добре с кирилица. С негова помощ можете да създавате архиви от осем формата (ZIP, CAB, 7Z, JAR, BZA, BH, YZ1, LHA), включително кодирани, многообемни и самоизвличащи се. Има много повече формати в тази програма за разопаковане, включително популярния RAR формат.

Главната цел на приложението Isarc, която го отличава от колегите му, е работата с дискови изображения, включително ISO, IMG, BIN. Програмата поддържа тяхното преобразуване и четене.

От недостатъците може да се разграничи, освен че не винаги е правилна работа с 64-битови операционни системи.

Сред изброените аналози на архиватора на WinRAR е лесно да намерите програмата по ваш вкус, от най-простата програма с минимален набор от функции до мощни програми, предназначени за сложна обработка на архиви. Много от горепосочените архиватори на функционалните не са по-лоши от приложението WinRAR, а някои дори го надминат. Единственото нещо, което никой от описаните помощни програми не може да направи, е да създаде архиви във формат RAR.