В наше време, с изграждането на различни видове диаграми и блок-диаграми, всеки дизайнер и програмист среща. Когато информационните технологии все още не заемат такава важна част от нашия живот, изготвянето на тези проекти трябваше да се направи на лист хартия. За щастие, сега всички тези действия се извършват с помощта на автоматизиран софтуер, инсталиран на компютъра на потребителя.

В интернет е доста лесно да намерите огромен брой редактори, които дават възможност за създаване, редактиране и експортиране на алгоритмична и бизнес графика. Все пак не винаги е лесно да се разбере кое приложение е необходимо в конкретен случай.

Microsoft Visio

Благодарение на своята многофункционалност, продуктът на Microsoft може да бъде полезен за професионалисти, които са участвали в изграждането на различни проекти от много години, както и за обикновените потребители, които трябва да изготвят проста схема.

Основното меню на Visio

Както всяка друга програма от серията Microsoft Office, Visio разполага с всички необходими инструменти за удобна работа: създаване, редактиране, свързване и промяна на допълнителни свойства на цифрите. Реализиран и специален анализ на вече изградената система.

Изтеглете

Диа

На второ място в този списък е доста правилно разположена Dia, в която са концентрирани всички функции, необходими на съвременния потребител за изграждане на вериги. Освен това, редакторът се разпространява безплатно, което го прави по-лесен за използване за образователни цели.

Главно меню за диаграма

Огромна стандартна библиотека от форми и връзки, както и уникални функции, които не се предлагат от съвременните аналози - това чака потребителя, когато се позовава на Dia.

Изтегляне Dia

Летяща логика

Ако търсите софтуер, който можете да използвате за бързо и лесно създаване на необходимата схема, програмата Flying Logic е точно от това, от което се нуждаете. Няма тромав сложен интерфейс и много визуални настройки на диаграми. Едно кликване - добавяне на нов обект, вторият - създаване на съюз с други блокове. Също така можете да обедините елементите на схемата в групи.

Главно меню Летяща логика

За разлика от аналозите си, този редактор няма много различни форми и връзки. Освен това е възможно да се покаже допълнителна информация за блоковете, както е описано подробно в прегледа на нашия уебсайт.

Изтеглете летящата логика

Бридж

FlowBreeze не е самостоятелна програма, а plug-in Microsoft Excel независим модул, който понякога улеснява разработването на диаграми, графики и други инфографии.

Главното меню FlowBreeze

Разбира се, FloBreeze е софтуер, предназначен предимно за професионални дизайнери и други, които разбират всички тънкости на функционалните и разбират какво им дават пари. Средните потребители ще сметнат за изключително трудно да разберат редактора, особено предвид интерфейса на английски.

Изтеглете летящата логика

Едра Макс

Подобно на предишния редактор, Edraw MAX е продукт за напреднали потребители, професионално ангажирани с такива дейности. За разлика от FlowBreeze, той е независим софтуер с неописуем брой възможности.

Главното меню на Edraw

Стилът на интеррала и работата на Едра е много сходен Microsoft Visio , Нищо чудно, че той се нарича основен конкурент на последния.

Изтегляне на Edraw MAX

AFCE Редакторът на графиките за алгоритмите

Този редактор е един от най-честите сред представените в тази статия. Това се дължи на факта, че неговият разработчик - обикновен учител от Русия - напълно изостави развитието. Но неговият продукт все още се радва на известно търсене за днес, защото напълно отговаря на всеки студент или студент, който изучава основите на програмирането.

Главно меню в AFCE

Освен това програмата е напълно безплатна и интерфейсът й се изпълнява изключително на руски език.

Изтеглете блок диаграми на AFCE редактора

FCEditor

Концепцията на програмата FCEditor е коренно различна от останалите, представени в тази статия. Първо, работата се извършва само с алгоритмични блокови диаграми, които се използват активно при програмирането.

Главното меню на FCEditor

На второ място, FSDitor независимо, в автоматичен режим, изгражда всички конструкции. Всичко, което е необходимо за потребителя, е да се импортира завършения изходен код на един от наличните езици за програмиране и след това да се експортира кодираният код в схемата.

Изтегляне на FCEditor

BlockShem

В програмата BlockShem, за съжаление, има много по-малко функции и удобни за потребителя функции. Няма автоматизация на процеса под каквато и да е форма. В блоковата схема потребителят трябва ръчно да рисува фигури и след това да ги обедини. Този редактор по-скоро се отнася за графичния, а не към обекта, предназначен за създаване на схеми.

Главното меню на BlockShem

Библиотеката с цифри, за съжаление, е изключително лоша в тази програма.

Изтегляне на BlockShem

Както можете да видите, има голям избор на софтуер, предназначен за изграждане на блокови диаграми. А приложенията се различават не само от броя на функциите - някои от тях приемат фундаментално различен принцип на работа, различаващ се от аналозите. Следователно е трудно да се посъветва кой редактор да се използва - всеки може да избере точно продукта, от който се нуждае.