Операционната система Windows позволява на потребителя да прилага вградени шрифтове и да добавя нови. За това се предоставят както стандартни инструменти, така и приложения от разработчици на трети страни. Предлагаме да разгледаме най-добрите варианти за последните.

FontForge

Нека започнем с усъвършенствания редактор FontForge, който позволява не само да добавя нови шрифтове към системата, но и да ги създава от нулата. За тези цели той разполага с впечатляващ набор от инструменти, идеални за рисуване на всякакви символи. Можете да превключвате между нарисуваните обекти с помощта на удобно меню и да ги редактирате отделно. Въведени са и възможности за напреднали потребители, които знаят езика за програмиране Python. Поддържа както самостоятелно въвеждане на команди, така и импортиране на готови скриптове.

FontForge Font Creator

Има вграден алгоритъм за проверка на готови проекти за грешки. След като приключите работата с шрифт, можете да го запазите във всеки поддържан формат (TTF, PS, OTF, CID, CFF, SVG и др.) И след това да го приложите в системата. Готовият документ може да бъде отпечатан за ясен преглед. Сред недостатъците трябва да се открои не най-удобният интерфейс, който е разделен на отделни прозорци. Това се компенсира от модела на безплатна дистрибуция на продукта и наличието на руски език.

Изтеглете FontForge

FontExpert

FontExpert е професионален мениджър на шрифтове за Windows, който работи с TrueType, OneType и PostScript 1. Позволява ви да преглеждате инсталираните шрифтове, да ги редактирате, да разработвате от нулата и да създавате и търсите собствена колекция. В допълнение, разглежданото приложение предоставя система за автоматична проверка на всички обекти за грешки с последващата им корекция.

Интерфейс на програмата FontExpert

След стартирането на FontExpert той автоматично сканира твърдия диск и намира всички поддържани файлове с шрифтове и след това ги показва в специално меню. Възможно е да групирате два или повече обекта, за да ги активирате или деактивирате като цяло. За всеки шрифт се показва подробна информация: разработчик, авторски права, броят на двойките кернинг и други технически характеристики. За презентации можете да създавате HTML документи с визуализации на избрани проекти. Предлага се пробна версия за преглед или еднократни нужди.

Изтеглете последната версия на FontExpert от официалния уебсайт

Тип

Type е друг многофункционален редактор. Тук няма библиотека с готови шрифтове, но са внедрени всички необходими инструменти за създаване на символи от нулата. Поддържат се всички често срещани формати, което ви позволява да изтеглите всеки проект и да го редактирате според собствените си желания. Има модул за изпълнение на различни команди, които засягат символите по определен начин. Налични са както скриптове на шаблони, така и възможност за импортиране на такива на трети страни. Горещите клавиши могат да се използват за лесно управление.

Инструменти за създаване на шрифтове от нулата в Type

Внедрени са няколко режима за предварителен преглед: малък прозорец с последователно показване на всички създадени символи, технология „Преглед на глифа“, общ изглед на всички знаци и показва пример на заместващ текст с приложен шрифт. Основните недостатъци са платеният модел на разпространение и липсата на локализация на руски език.

Тип изтегляне

Дисплей на Microangelo

Microangelo On Display е проста програма, предназначена за редактиране на икони и шрифт, използван в техните имена (подписи). Осигурена е модификация на преки пътища на работния плот, системни обекти и курсор. Стандартната база данни съдържа много цветове, изображения и самите шрифтове. Ако е необходимо, можете да импортирате свои собствени изображения и да ги приложите. Промените се инсталират както за всички, така и за отделните потребители на операционната система. Руският език не се предоставя, но Microangelo On Display се разпространява безплатно.

Интерфейс на програмата Microangelo On Display

Изтеглете последната версия на Microangelo On Display от официалния уебсайт

FontLab Studio

FontLab Studio е друг професионален редактор на шрифтове, често използван от професионалисти по дизайн и типография. Поддържат се следните стандарти: Тип 1, OpenType, Multiple Master и TrueType. Приложението не може да се похвали със стилен интерфейс, но като цяло е направено доста удобно и разбираемо. Има три режима за импортиране на файлове с шрифтове: ръчен избор в папки, отваряне на системни обекти и автоматично търсене на диска.

Интерфейс на FontLab Studio

FontLab Studio има следните функции: прилагане на ефекти (получер, градиент, 3D и т.н.), отразяване на глифове, промяна на името, Unicode знак, настройка на метриката и много други. Повечето от функциите могат да бъдат извикани чрез клавишни комбинации. Предлага се 30-дневна пробна версия, интерфейсът е русифициран.

Изтеглете последната версия на FontLab Studio от официалния уебсайт

Покрихме някои чудесни инструменти за работа с шрифтове на вашия компютър. Повечето от тях са пълноправни редактори, в които можете да отваряте, модифицирате, създавате и след това прилагате различни проекти в системата. Освен това някои имат редица допълнителни функции и са подходящи дори за професионална употреба.