Висококачествени G-кодове не могат да бъдат създадени без специализиран софтуер. Предлагаме да разгледаме най-добрите решения за тяхното поколение, подходящи както за домашна, така и за професионална употреба.

Конструктор на G-код

G-code constructor е аматьорски софтуер от независим разработчик, който разпространява техния продукт безплатно. В момента той е в процес на разработка, но вече е достъпен за изтегляне. Софтуерът се основава на модулен принцип, при който всеки блок е обозначен с уникален код и отговаря за собствения си сегмент на дейност. Един от тях е „Генериране на G-кода“ под код 900. Като изходни данни могат да се използват графични изображения от всякакъв формат, както и файлове DXF, PLT и Gerber.

Програмен интерфейс G-код генератор

Различни предварителни настройки за програмата трябва да бъдат инсталирани допълнително, те също са безплатни. Срещу всеки от тях на официалния уебсайт има подробно описание и видео файл с пример. Работното пространство на конструктора на G-Code е разделено на четири блока: областта на менюто, лентата за навигация, изходната област на текущо обработвания модул и лентата за действие с наличните инструменти. Всички необходими операции се експортират в отделен файл.

Изтеглете последната версия на G-Code Builder от официалния уебсайт

SheetCAM

SheetCAM е многофункционален пакет за подготовка на G-кодове за последваща обработка на машини за плазмено рязане с ЦПУ. Основната характеристика е наличието на ясен и интуитивен интерфейс, който дори начинаещ потребител може да разбере. Изходните данни са EMF, DXF, HPGL и Excellon. Ако проектът не е бил обработен преди това в CAD системи на трети страни, можете да направите това директно от менюто SheetCAM.

Програмен интерфейс на SheetCAM

Редакторът е снабден с впечатляващ списък с инструменти за обработка на части. Те могат да се въртят, дублират, преместват и, разбира се, да се модифицират. Осигурява 3D визуализация на маршрута на обработка на обект под ъгъл, посочен от потребителя. Рускоезичният интерфейс значително опростява работния процес. Внедрени са както лиценз, така и демо версия за преглед.

Изтеглете последната версия на SheetCAM от официалния уебсайт

Cura

Cura е удобен редактор за преобразуване на графични обекти в G-кодове за по-нататъшен печат на 3D принтер. Приложението поддържа всички съвременни принтери на марките BQ, ALYA, Creality, Delta, Innovo, Folger и др. При първото стартиране трябва да изберете подходящия модел, така че системата да бъде оптимизирана за своите характеристики. В случай че необходимият принтер не е в списъка, има опция за ръчна конфигурация.

Основен прозорец на Cura

В хода на работата потребителят избира материалите, от които ще бъде направена частта. Това включва целия списък на суровините, поддържани от избрания модел. Достатъчно е да изберете един от елементите, за да се покаже подробна информация за него. Разработчиците са предоставили възможност за импортиране на приставки на трети страни в приложението, които отварят допълнителни функции от библиотеката на общността. Има скриптове за последваща обработка на готови G-кодове. Струва си да се отбележи сложният интерфейс и липсата на инструкции, което усложнява работата за начинаещи потребители.

Изтеглете Cura

Bmp2Cnc

В заключение, нека разгледаме друго приложение за споделяне CAM за генериране на G-кодове, наречено Bmp2Cnc. Растерните формати JPEG и BMP се използват като изходни данни. Тази опция ще бъде отлично решение за домашна употреба с домашни CNC машини. След зареждане на първоначалното изображение потребителят задава прости параметри и настройва индикаторите, за да отговаря на неговите нужди. За тези цели малък редактор е снабден с няколко стандартни инструмента.

Bmp2Cnc интерфейс на програмата

Няма рускоезичен интерфейс. Безплатната версия ограничава повечето възможности, така че трябва да закупите лиценз, за ​​да работите ефективно.

Изтеглете последната версия на Bmp2Cnc от официалния уебсайт

Разгледахме четири от най-ефективните и надеждни решения за генериране и обработка на G-кодове. Те са подходящи както за професионална, така и за любителска употреба.